Kuchyňské váhy


Na chatě a chalupě má většina z nás vystavené krásné starožitné miskové váhy, na nichž odvažujeme potraviny pomocí závaží. Moderní váhy nám ale nabízejí mnohem více než pouhé vážení. Jak si vybrat?

Některé hospodyňky pečou podle oka, jiné suroviny odvažují v odměrkách, na hrníčky nebo na lžíce. Většina z nás se však bez přesně vážící kuchyňské váhy neobejde. To jsme si nejspíš ověřili při přípravě vánočních dobrot. Jestli naše váha tento nápor nezvládla, nechme starožitný kousek zdobit police, skleníky a poohlédněme se po novém pomocníkovi.

Jak si vybrat?

Základním rozhodnutím je volba mezi mechanickou a dnes již naprosto běžnou a cenově dostupnou váhou digitální. Dalším kritériem může být velikost váhy. Někomu postačí odvážit mouku na koláč, jiní potřebují odměřit třeba větší dávky ovoce na zavařování a podobně. Proto při nákupu hledáme údaj o maximálním zatížení přístroje. To se podle typu váhy pohybuje od dvou do deseti kilogramů.

Mechanické a elektronické typy

Mechanické váhy mají ve srovnání s digitálními jednu přednost. Nepotřebují baterie, proto neselžou, když baterky slábnou a nové nemáme po ruce. Skvěle poslouží těm, kdo pečou a vaří podle předpisů jen výjimečně. A do venkovského interiéru si mezi mechanickými vahami vybereme nové kousky s číselnou stupnicí a ručičkou, které jsou zdařilými replikami modelů z let dávno minulých, takže učiníme zadost i stylu chalupářské kuchyně. Co se přesnosti vážení týká, výrobci uvádějí, že mechanické váhy váží s odchylkou ± 20 gramů.

Elektronické váhy se vyrábějí ze skla, z nerezu i plastických hmot. Na rozdíl od mechanických typů jde většinou o tenké plochy obdélníkových, čtvercových či kulatých tvarů, na jejichž ploše vážíme přímo nebo na ně klademe vhodné mísy. Tyto nádoby jsou u některých modelů součástí dodávky, u jiných vážíme v mísách, které máme doma. Některé přístroje jsou určeny k zavěšení.

Obecně mají bateriové napájení, jsou vybaveny digitálním displejem, který je standardně součástí těla váhy nebo může být výsuvný. Ovládá se tlačítky, modely z posledních let jsou dotykové. Tyto váhy mají několik funkcí, například dovažování, hodiny, teploměr a podobně. Přesnost vážení u elektronických vah je 1 až 2 gramy. Většinou máme možnost volby metrických českých, anglických a amerických měrných jednotek (g / lb, oz), měření objemu vody a mléka (ml / fl, oz).

Vážicí odměrky a lžíce

Praktickým řešením jsou digitální váhy, jež jsou zároveň odměrkami. Nádoba má v rukojeti integrovaný displej. Ten má naprogramované nastavení obvyklého množství surovin, které se uvádí v receptech. Možné je i dovažování. Zatížení je až 3 kilogramy.

Váhy v podobě lžíce jsou vhodné pro vážení koření, soli, cukru a podobně. Rozsah měření je od 0,1 g po 300 g. Model má LCD displej a napájení na jednu AAA baterii. Vypne se automaticky po jedné minutě nečinnosti.

Nutriční váhy

Specialitou jsou nutriční váhy, které kromě vážení potravin nabídnou majitelům přehled složení vážených potravin. Podle typu vah může jít až o tisíce druhů potravin, o nichž váha prozradí jejich obsah sacharidů, tuků, bílkovin, proteinů, cholesterolu, soli, vlákniny a dalších složek, včetně energetické hodnoty v kaloriích a joulech. Na trhu se vyskytují různé značky.

www.sencor.cz, www.emos.cz, www.tescoma.cz, www.leifheit-shop.cz, www.brabantia-shop.cz, www.mall.cz, www.naoko.cz, www.my-concept.cz

text: Helena Štětinová
foto: archiv firem

Kuchyňské váhy


Komentáře

Napsat komentář