Hmoždíř v kuchyni


Bez hmoždíře se v minulosti neobešla žádná kuchyně. Hmoždíř se používal k drcení koření, kávových náhražek, cukru, ke tření máku, roztloukání ořechů apod.

Kouzlo hmoždíře

V městských domácnostech byl běžný už před třicetiletou válkou, na venkov přišel o něco později. Hmoždířem se nahrazovaly stoupy, což byly většinou úzké vysoké nádoby z kamene nebo ze dřeva, ke kterým patřilo kyjovité trdlo. Hmoždíř vypadá podobně, jen je z kovu – z mosazi či železa, je mnohem menší a patří k němu palička se zaoblenými konci.

Myslíte, že v době elektrických mixérů, drtičů a mlýnků pro hmoždíř už není místo? Kdepak, i dnes hmoždíře v kuchyních nacházíme. Kdo nemá to štěstí, že by zdědil po babičce ten klasického tvaru, může zakoupit některý z moderních výrobků. Většinou mají podobu elegantní misky, ovšem těžký kov nahrazuje porcelán, keramika, granit, nerez, mramor, žula, ale i dřevo a kamenina. Palička samozřejmě nechybí.

A k čemu se vlastně hodí, když si můžeme koupit již hotové kořenicí směsi? Kdo aspoň jednou vyzkoušel utlouci svoje vlastní perníkové koření anebo udělat čerstvé pesto, nedá na tradiční postup dopustit. Žádný mixér vás tolik neokouzlí vůní, která se postupně uvolňuje s každým dalším rozetřením surovin uvnitř hmoždíře. To prostě musíte zkusit!


Komentáře

Napsat komentář