Kávové opojení


Kalimero
Na 1 Kalimero: 100 ml espressa, 50 ml vaječného likéru, 50 ml rumu (může být i brandy nebo whiskey), porce šlehačky

Kalimero

Vaječný likér s rumem ohřejeme a nalijeme do menší skleničky. Pomalu přilijeme horké espresso – nejlépe přes lžičku po stěně skleničky. Vrstvy tak zůstanou krásně oddělené. Nakonec ozdobíme šlehačkou.

Lehké tiramisu
2 balení cukrářských nebo kulatých piškotů, velký hrnek silné rozpustné nebo překapávané kávy, 50 ml rumu, 1 sáček vanilkového pudinku, 500 ml mléka, 1 polotučný tvaroh, holandské kakao na posypání

Uvaříme vanilkový pudink v mléce (bez cukru) podle návodu na obalu a necháme vychladnout. Pak jej v misce důkladně smícháme s tvarohem. Do uvařené vlažné kávy nalijeme rum. Do menší obdélníkové nebo malé dortové formy naskládáme vrstvu piškotů namočených do kávy s rumem, na ni navršíme tvarohovopudinkový krém a tyto vrstvy střídáme až do úplného spotřebování surovin tak, abychom končili vrstvou krému. Dáme do lednice na několik hodin ztuhnout. Před podáváním hustě posypeme holandským kakaem.

Palačinky s kávovým krémem
Těsto: 250 g hladké mouky, 150 g rozpuštěného másla, 1 vejce, špetka soli, 2 lžíce rozpustné kávy, 250 ml vody, 10 g pískového cukru, 1 lžička prášku do pečiva. Máslo na smažení.
Tvarohový krém: 2 žloutky, 250 g tvarohu, 2 lžičky rozpustné kávy, 1/4 litru 12% smetany, 100 g cukru krupice, čokoláda na vaření

Palačinky s kávovým krémem

Z určených surovin důkladně promícháme těsto, aby bylo vláčné. Nesmí být moc řídké, aby se palačinky nepřipalovaly. Smažíme je po obou stranách na másle, až okraje chytají hnědou barvu.
Tvarohový krém: na mírném ohni smícháme smetanu, cukr, žloutky, kávu a mícháme, než se káva rozpustí a všechny suroviny se spojí. Přidáme měkký tvaroh a ještě asi deset minut povaříme do zhoustnutí.
Palačinky servírujeme pomazané tvarohovým krémem a pokapané rozpuštěnou čokoládou.

Irská káva
Na 1 irskou kávu: dvojité espresso nebo filtrovaná káva (50 ml), 40 ml irské whiskey, 2 čajové lžičky třtinového cukru, šlehačka na ozdobení

Zahřejeme irskou whiskey se dvěma lžičkami třtinového cukru a horkou nalijeme do nahřáté skleničky na stopce. Přidáme horkou kávu asi 1 cm pod okraj a nakonec jemně našlehanou, ještě tekutou šlehačku.

Ořechové řezy
2 vejce, 150 g moučkového cukru, 6 lžic studené vody, 10 g umletých ořechů, 150 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 lžička rozpustné kávy Nescafé gold, pikantní marmeláda (rybízová).
Krém: 250 g másla (nebo 125 g másla a 125 g Hery), 1 vanilkový pudink, 1 až 2 lžičky rozpustné kávy, 0,5 l mléka, 100 g moučkového cukru

Ořechové řezy

Žloutky oddělíme od bílků. Bílky ušleháme, zvlášť ušleháme žloutky s cukrem a dvěma lžícemi vody do pěny. Postupně přidáváme vodu, mleté ořechy, kávu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků. Zlehka promícháme a nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi patnáct minut. Připravíme krém: půl litru mléka přivedeme k varu, přidáme 1–2 lžičky Nescafé, necháme rozpustit, pak vmícháme pudinkový prášek a za stálého míchání přivedeme do varu. Po zhoustnutí odstavíme z plotny a necháme vychladnout. V misce rozmícháme máslo s cukrem a vychladlý kávový pudink do másla zamícháme. Upečený piškot pomažeme ještě horký marmeládou a navrch krémem. Servírujeme po vychladnutí.

Kávové řezy
1 balíček listového těsta, 2 vanilkové pudinky, 500 ml mléka, 120 g másla, 100 g moučkového cukru, 250 g tvarohu, 2 lžičky instatní kávy, čokoláda na vaření

1 balíček listového těsta rozdělíme na 2 díly, každý tence rozválíme a upečeme na plechu na pečicím papíru. Upečené spojíme tvarohovým krémem: v půl litru mléka rozmícháme 2 vanilkové pudinky a uvaříme. 120 g másla utřeme se 100 g moučkového cukru, 250 g tvarohu a smícháme s prochladlým pudinkem. Vymíchaný krém dochutíme instantní kávou. Řezy polijeme rozpuštěnou čokoládou.

Text Martina Lžičařová, foto Shutterstock a archiv


Komentáře

Napsat komentář