Jak zvětšit prostor chaty


Psali jsme o ní letos v červencovém Chataři chalupáři. Proměna staré chaty ve tvaru „A“, v níž jsou nad parterem ještě dvě podlaží, je však zajímavá i pro náš speciál.

Pohled na chatu z vody

 

Na pana architekta Doubnera se obrátil klient, který koupil nad zátokou jedné z přehrad klasickou chatu typu Rýchorka s orientací štítu na jih, na vodu. Pan Václav, majitel, měří skoro dva metry, takže v horních patrech se zkosenými stěnami brousil hlavou o podhled. Chtěl zvětšit a zvýšit obytnou plochu.

 a kresbě je podobnost se zlým lordem N možná ještě patrnější...

a pohledu od východu vidíme dva metry N hlubokou terasu a pultové vikýře, řešící podchodnou výšku v podkroví

e severu, od svahu, je v širokém vikýři Z ve 3. podlaží koupelna, dvě okénka ve druhém vedou do spíže

 

Co zbylo z původní stavby

„Půdorys staré chaty byl 8 x 7 metrů. Zastavěná plocha 56 metrů čtverečních se samozřejmě nesměla zvětšit. Stavební zákon nepovoluje pro podobné lokality stavbu ani zvýšit, museli jsme se tedy pohybovat v daném rámci.

 ápadní štít a pěkný pohled na terasu Z i nenápadně umístěný vikýř mířící k jihu

 

Z původní chaty zbyl jen betonový parter, který byl určen pro rybáře a lovce. Byl tam u krbu prostor na posezení s přáteli i zázemí, kde bylo možné kuchat ryby nebo rozbourat divočáka.

Takhle prozaicky vypadala od západu původní chata Rýchorka

 

Ponechali jsme železobetonový strop i s konzolami, které vynášejí v prvním nadzemním podlaží betonovou terasu. Je široká osm metrů, tedy přes celou stavbu, a dva metry hluboká. Je vysunuta téměř nad břeh, takže se z ní dokonce dají chytat ryby.

 etonové přízemí a podlaha terasy B vynesená na železných konzolách byly zachovány i v nové stavbě

 

Celý zbytek stavby byl rozebrán. Hranoly z původní chaty využili tesař Jaroslav Kulhavý se synem při konstrukci nové stavby. Ze silnějších nepoškozených trámů vznikly krokve, z tenčích rošt pro tepelnou izolaci a strop mezi druhým a třetím nadzemním podlažím.

 

 řevěnou část původní chaty D řemeslníci zcela rozebrali

Změna orientace

Aby se podařilo rozšířit podlahovou plochu v nadzemních podlažích, vytáhli jsme dřevěné stěny rovně až k sedlové střeše se sklonem 40 stupňů. Její hřeben je v původní výšce. Změnili jsme orientaci chaty, jejíž štíty nově míří od východu na západ. Přitom je stále možné užívat si pohled na zátoku – ať už z parteru proskleným posuvným vstupem, z terasy ve druhém NP, nebo z oken ve třetím nadzemním podlaží.

Tady už tesaři vztyčili sloupky budoucí konstrukce

 

V přízemí je kromě příjemného posezení a uskladňovacího zázemí navíc malá letní kuchyně a záchod se sprchou pro očistu po návratu od vody nebo z lesa. V letní kuchyňce na západní straně se připravují hlavně ryby a maso na grilování ve venkovním krbu nebo na lávovém grilu. V prvním nadzemním podlaží je spíž, prostorný kuchyňský kout, jídelna a obývací pokoj s krbem. Možnost maximálně využít plochu nejvyššího patra usnadnila konstrukce dvou pultových vikýřů širokých šest metrů, díky nimž je i tady podchodná výška 210 mm. Ve vikýři situovaném na jih, který z venku nad terasou člověk skoro ani nepostřehne, je velká ložnice majitelů, ve druhém, mířícím na sever ke stráni, je prostorná koupel na a schody. Dvě menší ložnice jsou u východní štítové stěny. Na to, že jde o 56 metrů čtverečních, je prostor báječně využit.

 ezi 2. a 3. podlažím už je strop M a ve střeše vidíte šestimetrové zvednutí střechy, pod níž bude pultový vikýř

 

Pohodlí a bezpečí

V chatě je dnes podstatně větší komfort – je pohodlně zařízena a dobře je vyřešeno i vytápění. Objekt je perfektně zateplen. Za venkovním obkladem z dřevěných palubek se mezi nosnými profily (trámy o rozměru 12 na 18 centimetrů, které tvoří rastr), skrývá 18 centimetrů izolační vaty. Zevnitř jsou stěny obloženy sádrokartonem na prkenném záklopu. Elektrokotel, ovládatelný dálkově mobilem, a krb o kapacitě 15 kWh chatu hravě vytopí.

Chata je obložena palubkami „na peření“, takže voda odskakuje pryč od stavby

 

Podařilo se vyřešit i problém občasných nezvaných návštěv nájezdníků z vody. Majitel se postaral o perfektní zabezpečení. A určitou ochranou disponuje sama stavba. Konfigurace terasy a oken v posled ním podlaží připomíná zlý obličej (inspiroval mě lord Darth Vader z Hvězdných válek). Pan Václav, absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT, si navíc zařídil automatické rozsvěcení těchto ‚očí‘, takže chata z vody působí téměř démonicky.“

Pohled od severu, kde už je střecha s vikýřem opatřena lepenkou. Na ni přijde izolace a plech

Dobré nápady

 

Tyto dva konstrukční detaily můžete využít i při úpravě svého domku či chaty. Větrání z koupelny v přízemí je „neviditelně“ probroušeno v kamenném obkladu. A zábradlí terasy nechal pan architekt sestavit z hranolů umístěných na koso. Horní profil je zaoblen, takže po něm dobře stéká voda – a člověk se neporaní.

 

Text a kresby: ING. ARCH. KAREL DOUBNER

Foto: František Vaňásek a Václav Skalský

 

 


Komentáře

Napsat komentář