Jak nakupovat a uchovávat kávu


Jste milovníci kávy a jen tak ledajaká káva vás neuspokojí? Pořídili jste si kávovar, máte radost z perfektně doma připravené kávy a vychutnáváte si nejen její chuť, ale také aroma? Pak možná oceníte pár tipů, jak zachovat domů koupenou kávu co nejčerstvější.

 

 
Doma čerstvě namletá káva je nejlepším řešením
„Nejjednodušším tipem na skvělý požitek z kávy je připravovat ji co nejčerstvější – pořídit si domů mlýnek a kvalitní zrnkovou kávu si vždy namlít v požadovaném množství a pak ihned připravit. Káva neztratí nic na své čerstvosti, chuti a aroma,“ doporučuje Luboš Martínek, šéfbarista kavárenské sítě CrossCafe. Při nákupu zrnkové kávy se vyplatí zjistit, kdy byla káva pražena a vybrat tu nejčerstvější. Tak zaručíte maximální zachování chuti a aroma, které nápoji dávají v kávovém zrnu obsažené oleje.

 

 

Čerstvě namletá káva v menším množství
Pokud doma mlýnek nemáte, je nejlepší variantou kupovat čerstvě praženou a při nákupu namletou kávu v některé z pražíren nebo kaváren, se kterými se v českých městech v poslední době roztrhl pytel. „Zde pak platí doporučení kávu spotřebovat co nejrychleji. A proto se vyplatí kupovat ji po menších dávkách. Pokud ji nespotřebujete rychle nebo si koupíte větší množství, je třeba ji správně uskladnit, aby neztratila svou chuť a aroma,“ radí odborník.

 

Skladovací dózy

 

Jak správně kávu uchovávat
Hlavními nepřáteli čerstvě namleté kávy jsou teplo, světlo, vlhkost a vzduch. Kávu je ideální uchovávat ve vzduchotěsné nádobě a v chladu. Na skladování kávy je vhodné použít speciální dózu určenou pro uchovávání potravin, která je vyrobena nejlépe z porcelánu nebo kovu a kterou je možné těsně uzavřít. Nemělo by se ale jednat o nádobu z čirého skla, protože světlo kávě škodí. Trvanlivost kávy prodloužíte, pokud ji nebudete skladovat na teplých místech, například nad digestoří či lednicí, kde rychleji ztrácí své vlastnosti. A do kdy ideálně kávu spotřebovat, aby netratila na kvalitě? „Čerstvě praženou zrnkovou kávu doporučuji uchovávat maximálně měsíc, mletou kávu maximálně týden,“ dodává Luboš Martínek.

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV

 


Komentáře

Napsat komentář