Domácí bábovky


Bábovka je u nás oblíbeným moučníkem, podávaným ke kávě nebo k čaji

Na nedělní stůl ke kávě dříve neodmyslitelně patřila bábovka. Svou oblibu si v leckterých rodinách stále udržuje.

Bábovka je velice vděčným a u nás oblíbeným moučníkem, podávaným ke kávě nebo k čaji. Existuje nespočet jejích variant. To, co dělá bábovku bábovkou, není konkrétní složení těsta, ale její tvar, daný bábovkovou formou. Těsto může být kynuté, třené, piškotové, celozrnné, tvarohové, mamrkvové a podobně, dvoubarevné nebo obohacené o rozinky, kousky čokolády, oříšky, kokos, kandované a sušené ovoce, přidat můžeme i alkohol. Jedinou podmínkou je, aby v syrovém stavu bylo těsto řidší a dalo se do formy „nalít“. Upečenou bábovku pocukrujeme nebo přelijeme citronovou či čokoládovou polevou.

I bábovkové tvary se od sebe mohou trochu lišit, bývají vyšší i nižší, s povrchem hladkým i plasticky členěným. Vedle klasických litinových forem jsou oblíbené formy keramické, některé soudobé bývají velmi hezky zdobené, takže jsou v kuchyni i pěknou dekorací. Praktické jsou formy plechové uvnitř s nepřilnavým povrchem, v nichž se moučník nepřipálí a snadno ho vyklopíme.

Bábovková těsta lze samozřejmě použít i pro formy jiných tvarů, teď například pro velikonočního beránka, o Vánocích pro stromeček a rybu, jindy pro podkovu či formy s dětskými motivy. I tady platí, že formu nekové, plníme těstem až po okraj, protože pečením nabude. Nabízíme vám několik méně známých receptů – udaná množství platí pro průměrně velké formy.

Sváteční bílková bábovka

12 bílků, 200 g polohrubé mouky, 400 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 100 g másla, hrozinky, čokoláda
Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do něj zlehka vmícháme mouku, cukr, ořechy, rozpuštěné máslo, hrozinky a na kousky nakrájenou čokoládu. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy, pečeme při 200 °C.

Celozrnná tvarohová bábovka

Bábovka je u nás oblíbeným moučníkem, podávaným ke kávě nebo k čaji

250 g měkkého polotučného tvarohu, 3 vejce, 150 g třtinového cukru, 125 g celozrnné pšeničné mouky, 125 g polohrubé mouky, 150 g slunečnicového oleje, 1 prášek do pečiva
Umícháme tvaroh s vejci a cukrem. Přidáme olej a zapracujeme ho do těsta. Smícháme mouku s práškem do pečiva a vmícháme do tvarohové směsi. Vypracujeme hladkou hmotu. Směs vlijeme do vymazané a vysypané formy, pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 45 minut. Těsto můžeme vylepšit sekanými mandlemi a rozinkami namočenými v rumu.

Ořechová bábovka

5 vajec, 200 g cukru, 100 g mletých ořechů, 160 g hladké mouky, polovinu prášku do pečiva, 4 lžíce horké vody, 1 vanilkový cukr, hrst rozinek nebo kandovaného či sušeného ovoce, tuk a hrubá mouka na formu
Žloutky utřeme s cukrem, přidáváme po lžících horkou vodu, pak mouku s práškem do pečiva a mleté ořechy. Nakonec vmícháme rozinky nebo pokrájené ovoce a těsto zlehčíme sněhem z bílků. Nalijeme ho do vymazané a vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut.

Mrkvová bábovka

450 g polohrubé mouky, 500 g cukru krupice, 350 ml rostlinného oleje, 225 g mletých ořechů, 250 ml jablečného džusu, 150 g moučkového cukru, 300 g mrkve, 4 vejce, 1 lžíce mleté skořice, 1/2 prášku do pečiva
Mouku, cukr, prášek do pečiva a skořici promícháme. Nastrouhanou mrkev smícháme s olejem, rozšlehanými vejci, ořechy a jablečným džusem. Směs postupně vmícháme do mouky s cukrem a skořicí. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme při teplotě 170 °C asi 75 minut. Upečenou bábovku vyndáme z trouby, necháme 10 minut zchladnout a vyklopíme na drátěný rošt. Vychladlou bábovku polijeme polevou z moučkového cukru a citronové šťávy.

Koňaková bábovka

Bábovka je u nás oblíbeným moučníkem, podávaným ke kávě nebo k čaji

250 g másla nebo Hery, 180 g moučkového cukru, 250 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 dl vaječného koňaku, 100 g čokoládové rýže nebo nastrouhané čokolády
Tuk a cukr utřeme do pěny, přidáme vejce a dále šleháme. Přisypeme mouku a prášek do pečiva, nalijeme koňak a nakonec dáme čokoládovou rýži. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy, pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut. Hotovou bábovku můžeme ozdobit čokoládovou polevou.

Bramborová bábovka

250 g vařených brambor, 250 g hrubé mouky, 150 g cukru, 60 g másla, 1 vejce, 1 bílek, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
Máslo s moučkovým cukrem a žloutkem důkladně utřeme do pěny. Do této hmoty postupně přidáváme jemně nastrouhané vařené brambory, mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Na závěr přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Těsto dáme do tukem vymazané a krupicí vysypané formy a v troubě pečeme při 180 °C asi 3/4 hodiny.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: PROFIMEDIA.CZ A SHUTTERSTOCK


Komentáře

Napsat komentář

PUFOVANÉ CHLEBÍČKY

Jsou dobrým řešením pro toho, kdo nesnáší čerstvé kynuté pečivo, kdo se chce stravovat zdravě i pro toho, kdo se chce zbavit nadbytečných kilogramů. Lehké kulaté (Silouette) nebo čtvercové (bio) chlebíčky jsou z „nafouknutých“ zrnek obilí – vybrat si můžete pšeničné, rýžové, pšenično-žitné, kukuřičné, kukuřičné s pohankou, rýžové s amarantem, kamutové, vícezrnné či špaldové. Nejlépe chutnají s různými pomazánkami (tvarohovými, sýrovými, zeleninovými). Mají nízké množství kalorií a zanedbatelně tuku. Pro mlsné jazýčky nabízí výrobce Racio chlebíčky ochucené: s rajčetem a bazalkou, se sýrem, se skořicí a s jablkem, s tomaty, mozarellou a olivami, s bylinkovou solí, s jogurtovou nebo čokoládovou polevou atd. Vyrábí Racio, koupíte v běžné obchodní síti.

www.racio.cz