Citrusy v jiné podobě


Citrusové plody neznamenají jen pomeranč ke svačině a citronovou šťávu do čaje. Jejich křehkou a šťavnatou dužinu využijeme při přípravě nejrůznějších studených i teplých pokrmů.

Kuře nadívané citronem

Z citrusových plodů nejčastěji konzumujeme citrony, mandarinky, pomeranče a grapefruity. V poslední době je na trhu i pomelo – velký plod, chutí mezi grapefruitem a pomerančem. Citrusové plody obsahují velké množství vitaminu C, který mimo jiné pomáhá tělu bránit se proti bakteriálním infekcím. Lepší je jíst celé ovoce, nejen pít vylisovanou šťávu. Proč? Membrány, oddělující jednotlivé dílky dužiny, totiž obsahují pektin – druh rozpustné vlákniny, snižující krevní hladinu cholesterolu, a bioflavonoidy, které mají antioxidační účinky.

Červené zelí na pomerančích

Recepty také někdy doporučují přidat do připravovaného pokrmu nastrouhanou nebo nakrájenou citronovou či pomerančovou kůru. Chceme-li ji použít, důkladně ji omyjeme teplou vodou, protože bývá ošetřena fungicidy a voskem.

Z citronů, ale i limetek, jsme zvyklí především lisovat šťávu a přidávat ji do nápojů nebo jí ochucovat zálivky. Pomeranče, mandarinky a grepy konzumujeme hlavně čercItRUSy stvé, buď samotné nebo v ovocných salátech. Citrusy se ale dají používat i ve studené či dokonce v teplé kuchyni amohou být součástí nejen předkrmů, salátů amoučníků, ale i polévek, omáček, masitých i zeleninových pokrmů. Sto dvacet tři netradičních receptů najdete například v Citrusové kuchařce z vydavatelství Grada, z nichž vám některé originální předpisy také přinášíme.

www.grada.cz

Kuře nadívané citronem
celé kuře, citron, čerstvý rozmarýn, kostka drůbežího bujonu, oblíbené koření, máslo, sůl

Citron omyjeme a vidličkou hustě propícháme kůru, aby při pečení do masa pronikala vůně a šťáva. Vložíme ho do dutiny kuřete, přidáme kostku drůbežího bujonu, větvičku rozmarýnu a dutinu dobře sepneme nebo zašijeme. Kuře na povrchu osolíme, okořeníme oblíbeným kořením, přidáme kousek másla a v troubě upečeme. Před podáváním všechny ingredience z kuřete vyjmeme.

Vepřová žebírka na pomerančích

Vepřová žebírka na pomerančích
4 – 5 kusů vepřových žebírek, 3 pomeranče, 2 cibule, sklenička bílého vína, sklenička pomerančového džusu, 1 dl tekutého medu, 2 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř, olivový olej, máslo

Žebírka osolíme, opepříme, vložíme do pekáče a zalijeme pomerančovou šťávou, ve které jsme rozmíchali med a nastrouhanou cibuli. Pečeme v předehřáté troubě. Během dušení maso podléváme džusem a vínem, ve kterém jsme rozšlehali mouku. Oloupeme pomeranče, nakrájíme je na kolečka a podusíme na másle. Měkká žebírka přendáme na mísu, přelijeme šťávou a obložíme kolečky pomerančů.

Červené zelí na pomerančích
menší hlávka červeného zelí, 2 jablka, 1 pomeranč, 2 cibule, sádlo, hřebíček, 2 lžíce octa, cukr, sůl, červené víno

Zelí nakrájíme na nudličky, spaříme vařicí vodou a necháme okapat. Oloupaná jablka nastrouháme. Nastrouháme kůru z pomeranče, pak ho oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli jemně nastrouháme, hřebíček rozdrtíme na prášek. V kastrolu rozpustíme sádlo, vložíme zelí a přidáme jablka, pomeranč, cibuli, cukr, sůl a hřebíček. Promícháme a podlijeme octem a vínem. Velmi zvolna dusíme do měkka. Hotové zelí na míse posypeme pomerančovou kůrou. Podáváme k pečeným masům.

Mačkané brambory s bazalkou

Mačkané brambory s bazalkou
1 kg brambor, olivový olej, 2 červené cibule, čerstvé nebo mražené špenátové listy, bazalka, citron, sůl, koření

Brambory uvaříme do měkka a rozmačkáme je. Přidáme půlkolečka cibule, orestované na oleji, šťávu a nastrouhanou kůru z citronu, pokrájené špenátové listy, listy bazalky, sůl a koření podle chuti. Hodí se ke grilovaným masům, klobásám či zeleninové směsi.

Citrusové misky
pomeranče, grepy, 1 hermelín (150 g), 50 g šunky, 1 paprika, 1 kapie, jogurt, kysaná smetana

Pomeranče a grepy umyjeme, rozpůlíme a opatrně vydlabeme. Dužinu nakrájíme na kostky, hermelín na kousky, šunku na nudličky, papriky na malé kousky a vše zamícháme. Vmícháme jogurt a kysanou smetanu, podle chuti přikořeníme. Směsí naplníme misky z citrusů a necháme odležet v chladu. Servírujeme s pečivem.

Citronový koláč
3 vejce, 150 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 1 kysaná smetana, 75 g másla, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 dl šťávy z citronu, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 100 g rozinek; sirup: 50 g moučkového cukru, 1 dl šťávy z citronu, lžíce másla

Citronový koláč

Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, rozinky namočíme do citronové šťávy. Z bílků ušleháme sníh, postupně přidáváme cukr, žloutky, smetanu, citronovou šťávu slitou z rozinek, nastrouhanou citronovou kůru, rozpuštěné máslo a rozinky. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Vlijeme do formy a v předehřáté troubě pečeme 30 minut.

Než se koláč upeče, připravíme sirup: na pánvi rozpustíme cukr a máslo, přidáme citronovou šťávu a přivedeme k varu, pak odstavíme. Teplý koláč propícháme vidličkou a rovnoměrně na něj nalijeme sirup, který se do něj vsákne. Koláč je dobrý vlažný nebo vychlazený. Podáváme ho se šlehačkou nebo s čerstvým ovocem.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: SHUTTERSTOCK


Komentáře

Napsat komentář

KŘUPAVÉ TYČINKY

Zpříjemněte si zimní dny křupavými knäckebrotovými tyčinkami – RACIO Knäck Snack. Obsahují až 67 % celozrnné žitné mouky a kromě ní i pšeničnou sladovou a žitnou sladovou (bohaté na řadu vitaminů a minerálních látek) a mají vysoký obsah vlákniny (21 %). tenké křehké tyčinky ve spojení se dvěma tradičními surovinami – kmínem nebo mákem – představují kombinaci skvělých chutí typických pro naši domácí kuchyni. Můžete je chřoupat jen tak, ale chutnají i v kombinaci se studenými omáčkami.
Doporučená cena balení 100 g je 20,90 Kč.

www.racio.cz

Zpříjemněte si zimní dny křupavými knäckebrotovými tyčinkami