Bílé maso je pochoutka


Bílé maso, to není jen kuře. Na výběr máme více druhů masa, které lze připravit tak, že budou chutnat královsky.

Základní dělení masa je na maso bílé a červené. K červenému řadíme hovězí, vepřové, skopové, zvěřinu i maso kachní a husí. Především nám Čechům chutná, protože je tučnější, tedy chuťově výraznější. Ale tuky v něm jsou bohužel ty méně zdravé, nasycené, navíc je „obohacené“ o spoustu cholesterolu. Výsledkem je vysoký výskyt rakoviny tlustého střeva a další onemocnění. Proto bychom měli mít na talíři častěji maso bílé, které obsahuje mnohem méně tuků a často také více bílkovin. Patří sem maso kuřecí, krůtí, králičí a také ryby a mořské plody. Na prvním místě stojí tuňák s pouhými 103 kcal, 1 g tuku a 47 mg cholesterolu na 100 g, kuřecí prsa mají 110 kcal, 2 g tuku a 58 mg cholesterolu. Námitka, že bílé maso je chuťově fádnější, neobstojí. Od čeho máme koření, bylinky a další ingredience, kterými dodáme bílému masu pokaždé jinou chuť? Vyzkoušet můžete i méně obvyklé kombinace, maso doplnit zeleninou i ovocem.

Králík na houbách a hořčici

1 králík, 400–500 g čerstvých hub (žampiony nebo směs různých), dijonská hořčice, 100 g slaniny, 1 cibule, česnek, 50 g másla, petrželka, lžička kmínu, pepř, sůl

Králíka naporcujeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a položíme do pekáče na pokrájené houby. Přidáme nahrubo nasekanou cibuli, hrst petrželky, česnek podle chuti a posypeme vrchovatou lžičkou kmínu, zakryjeme plátky slaniny. Podlijeme vodou a dáme péct nejprve přikryté a asi v polovině pečení odkryjeme, přidáme máslo a dopečeme bez přikrytí. Popřípadě podlijeme vodou, je-li třeba. Jako příloha se hodí bramborový knedlík, vařený brambor nebo bramborová kaše.

Krůtí maso v kokosové omáčce

500 g krůtích prsou, 1 chilli paprička, 2 červené papriky, 1 pórek, 1 konzerva neslazeného kokosového mléka, 3 lžíce olivového oleje, 200 ml drůbežího vývaru, 2 lžičky kari koření, pepř, sůl

Maso odblaníme, pokud je třeba, a nakrájíme na menší plátky. Pórek nakrájíme na kolečka, papriku na nudličky, dužninu chilli papričky (bez jádřince a jadérek) na proužky. Pánev se lžící olivového oleje rozpálíme, přidáme zeleninu a asi 5 minut restujeme. Pak zeleninu vyjmeme, přidáme zbytek oleje a opečeme maso. Po 3–4 minutách maso posypeme kari kořením a přidáme zpátky zeleninu. Směs osolíme, opepříme a přilijeme mléko a vývar. Vše dusíme dalších 5 minut. Podáváme s rýží.

Grilovaný špíz z kuřecích prsíček

400 g kuřecích prsních řízků, 300 g kuřecích jater, 150 g anglické slaniny, 5 lžic světlého balzamikového krému kalamáta papadimitriou, 5 lžic plnotučné hořčice, 2 vrchovaté lžíce dijonské hořčice, 50 ml olivového oleje, 2 lžíce medu, 1 stroužek česneku, sůl, 1 ledový salát, 5 plátků toastového chleba

Kuřecí játra a prsa nakrájíme na kostky asi 2 cm velké a naložíme na několik hodin do balzamikového krému s olejem a solí. Slaninu nakrájíme na plátky. Marinované maso a slaninu napícháme na předem namočené bambusové špejle. Grilujeme ze všech stran na rozpáleném grilu asi 15 minut. Z plnotučné, dijonské hořčice, soli, medu a oleje si připravíme zálivku na salát. Vychlazenou smícháme s listy salátu. Jako přílohu podáváme grilovaný toastový chléb předem potřený olivovým olejem s rozmačkaným česnekem.

Pečené filátko z tresky

4 filety z tresky, 1 cuketa, 2 červené a 2 žluté papriky, 1 lilek, 400 g loupaných rajčat, 150 g másla, čerstvé bylinky, 150 g zelených oliv s peckou, bazalka, 4 lžíce světlého balzamikového krému kalamáta papadimitriou, sůl, bílý pepř

Filety z tresky vykostíme, osolíme, vložíme do zapékací mísy, přidáme olivy, máslo a bylinky. Pečeme přiklopené na 160 °C asi 25 minut. Zeleninu (kromě rajčat) nakrájíme na malé kousky a na olivovém oleji opečeme do zlatova a do změknutí. Těsně před koncem pečení přidáme nakrájená oloupaná rajčata, bazalku a balzamikový krém, podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Podáváme s treskou.

Smažené paprikové kuře

1 mladé kuře, 4 lžičky lahůdkové papriky kotányi, 1 lžíce petrželky, mouka, vejce a strouhanka na obalování, máslo, špek či olej na smažení, citron, citronová šťáva, sůl na salát: 1 okurka, 1 stroužek česneku, 2 lžíce octa, 2 lžíce dýňového oleje, 1 lžíce kysané smetany, mletý bílý pepř, špetka moučkového cukru, sůl

Kuře vykostíme, nakrájíme na malé kousky bez kůže a marinujeme s paprikou a citronovou šťávou (nejlépe přes noc). Osolíme, obalíme v mouce, vajíčku a strouhance a pomalu opečeme na směsi másla a špeku. Necháme dobře okapat na papírové močené bambusové špejle. Grilujeme ze všech stran na rozpáleném grilu asi 15 minut. Z plnotučné, dijonské hořčice, soli, medu a oleje si připravíme zálivku na salát. Vychlazenou smícháme s listy salátu. Jako přílohu podáváme grilovaný toastový chléb předem potřený olivovým olejem s rozmačkaným česnekem. Pečené filátko z tresky 4 filety z tresky, 1 cuketa, 2 červené a 2 žluté papriky, 1 lilek, 400 g loupaných rajčat, utěrce. Na talíři ozdobíme plátky citronu a podáváme s okurkovým salátem. Okurku oloupeme, nakrájíme na plátky, osolíme, necháme asi 10 minut odstát. Slijeme přebytečnou šťávu, přidáme zbývající koření, krátce promícháme, přidáme dýňový olej, necháme marinovat asi 10 minut a zalijeme kysanou smetanou.

Kapr na petrželce

1 kg kapra, 1 kapří játra, 1 cibule, 4 rajčata, 1 citron, 100 g másla, 1 šálek vývaru, 1⁄2 lžičky kari, 1⁄2 lžičky muškátového květu, 1 lžíce sardelové pasty, 1 sklenka bílého dezertního vína, 1 citron, hrst petrželky, pepř, sůl

Kapra naporcujeme, osolíme a opepříme. Nasekáme petrželku. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme. Játra nakrájíme. Kapra obalíme v petrželce. Na polovině másla opečeme po obou stranách kapra, podlijeme vývarem a hodně pokapeme citronovou šťávou. Na zbytku másla do zlatova osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme kari, muškát, rajčata, játra, sardelovou pastu a dezertní víno. Vše promícháme a podusíme. Porce kapra dáme na talíř a šťávu z kapra přilijeme k omáčce, procedíme ji a přelijeme jí porce ryby. Jako příloha se hodí například vařený brambor.

Text: Iva Tvrzová
Foto: archiv firem a shutterstock

Bílé maso je pochoutka


Komentáře

Napsat komentář