Bílé maso je pochoutka

Rubrika: Zdraví

Bílé maso, to není jen kuře. Na výběr máme více druhů masa, které lze připravit tak, že budou chutnat královsky.

Základní dělení masa je na maso bílé a červené. K červenému řadíme hovězí, vepřové, skopové, zvěřinu i maso kachní a husí. Především nám Čechům chutná, protože je tučnější, tedy chuťově výraznější. Ale tuky v něm jsou bohužel ty méně zdravé, nasycené, navíc je „obohacené“ o spoustu cholesterolu. Výsledkem je vysoký výskyt rakoviny tlustého střeva a další onemocnění. Proto bychom měli mít na talíři častěji maso bílé, které obsahuje mnohem méně tuků a často také více bílkovin. Patří sem maso kuřecí, krůtí, králičí a také ryby a mořské plody. Na prvním místě stojí tuňák s pouhými 103 kcal, 1 g tuku a 47 mg cholesterolu na 100 g, kuřecí prsa mají 110 kcal, 2 g tuku a 58 mg cholesterolu. Námitka, že bílé maso je chuťově fádnější, neobstojí. Od čeho máme koření, bylinky a další ingredience, kterými dodáme bílému masu pokaždé jinou chuť? Vyzkoušet můžete i méně obvyklé kombinace, maso doplnit zeleninou i ovocem.

Králík na houbách a hořčici

1 králík, 400–500 g čerstvých hub (žampiony nebo směs různých), dijonská hořčice, 100 g slaniny, 1 cibule, česnek, 50 g másla, petrželka, lžička kmínu, pepř, sůl

Králíka naporcujeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a položíme do pekáče na pokrájené houby. Přidáme nahrubo nasekanou cibuli, hrst petrželky, česnek podle chuti a posypeme vrchovatou lžičkou kmínu, zakryjeme plátky slaniny. Podlijeme vodou a dáme péct nejprve přikryté a asi v polovině pečení odkryjeme, přidáme máslo a dopečeme bez přikrytí. Popřípadě podlijeme vodou, je-li třeba. Jako příloha se hodí bramborový knedlík, vařený brambor nebo bramborová kaše.

Krůtí maso v kokosové omáčce

500 g krůtích prsou, 1 chilli paprička, 2 červené papriky, 1 pórek, 1 konzerva neslazeného kokosového mléka, 3 lžíce olivového oleje, 200 ml drůbežího vývaru, 2 lžičky kari koření, pepř, sůl

Maso odblaníme, pokud je třeba, a nakrájíme na menší plátky. Pórek nakrájíme na kolečka, papriku na nudličky, dužninu chilli papričky (bez jádřince a jadérek) na proužky. Pánev se lžící olivového oleje rozpálíme, přidáme zeleninu a asi 5 minut restujeme. Pak zeleninu vyjmeme, přidáme zbytek oleje a opečeme maso. Po 3–4 minutách maso posypeme kari kořením a přidáme zpátky zeleninu. Směs osolíme, opepříme a přilijeme mléko a vývar. Vše dusíme dalších 5 minut. Podáváme s rýží.

Grilovaný špíz z kuřecích prsíček

400 g kuřecích prsních řízků, 300 g kuřecích jater, 150 g anglické slaniny, 5 lžic světlého balzamikového krému kalamáta papadimitriou, 5 lžic plnotučné hořčice, 2 vrchovaté lžíce dijonské hořčice, 50 ml olivového oleje, 2 lžíce medu, 1 stroužek česneku, sůl, 1 ledový salát, 5 plátků toastového chleba

Kuřecí játra a prsa nakrájíme na kostky asi 2 cm velké a naložíme na několik hodin do balzamikového krému s olejem a solí. Slaninu nakrájíme na plátky. Marinované maso a slaninu napícháme na předem namočené bambusové špejle. Grilujeme ze všech stran na rozpáleném grilu asi 15 minut. Z plnotučné, dijonské hořčice, soli, medu a oleje si připravíme zálivku na salát. Vychlazenou smícháme s listy salátu. Jako přílohu podáváme grilovaný toastový chléb předem potřený olivovým olejem s rozmačkaným česnekem.

Pečené filátko z tresky

4 filety z tresky, 1 cuketa, 2 červené a 2 žluté papriky, 1 lilek, 400 g loupaných rajčat, 150 g másla, čerstvé bylinky, 150 g zelených oliv s peckou, bazalka, 4 lžíce světlého balzamikového krému kalamáta papadimitriou, sůl, bílý pepř

Filety z tresky vykostíme, osolíme, vložíme do zapékací mísy, přidáme olivy, máslo a bylinky. Pečeme přiklopené na 160 °C asi 25 minut. Zeleninu (kromě rajčat) nakrájíme na malé kousky a na olivovém oleji opečeme do zlatova a do změknutí. Těsně před koncem pečení přidáme nakrájená oloupaná rajčata, bazalku a balzamikový krém, podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Podáváme s treskou.

Smažené paprikové kuře

1 mladé kuře, 4 lžičky lahůdkové papriky kotányi, 1 lžíce petrželky, mouka, vejce a strouhanka na obalování, máslo, špek či olej na smažení, citron, citronová šťáva, sůl na salát: 1 okurka, 1 stroužek česneku, 2 lžíce octa, 2 lžíce dýňového oleje, 1 lžíce kysané smetany, mletý bílý pepř, špetka moučkového cukru, sůl

Kuře vykostíme, nakrájíme na malé kousky bez kůže a marinujeme s paprikou a citronovou šťávou (nejlépe přes noc). Osolíme, obalíme v mouce, vajíčku a strouhance a pomalu opečeme na směsi másla a špeku. Necháme dobře okapat na papírové močené bambusové špejle. Grilujeme ze všech stran na rozpáleném grilu asi 15 minut. Z plnotučné, dijonské hořčice, soli, medu a oleje si připravíme zálivku na salát. Vychlazenou smícháme s listy salátu. Jako přílohu podáváme grilovaný toastový chléb předem potřený olivovým olejem s rozmačkaným česnekem. Pečené filátko z tresky 4 filety z tresky, 1 cuketa, 2 červené a 2 žluté papriky, 1 lilek, 400 g loupaných rajčat, utěrce. Na talíři ozdobíme plátky citronu a podáváme s okurkovým salátem. Okurku oloupeme, nakrájíme na plátky, osolíme, necháme asi 10 minut odstát. Slijeme přebytečnou šťávu, přidáme zbývající koření, krátce promícháme, přidáme dýňový olej, necháme marinovat asi 10 minut a zalijeme kysanou smetanou.

Kapr na petrželce

1 kg kapra, 1 kapří játra, 1 cibule, 4 rajčata, 1 citron, 100 g másla, 1 šálek vývaru, 1⁄2 lžičky kari, 1⁄2 lžičky muškátového květu, 1 lžíce sardelové pasty, 1 sklenka bílého dezertního vína, 1 citron, hrst petrželky, pepř, sůl

Kapra naporcujeme, osolíme a opepříme. Nasekáme petrželku. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme. Játra nakrájíme. Kapra obalíme v petrželce. Na polovině másla opečeme po obou stranách kapra, podlijeme vývarem a hodně pokapeme citronovou šťávou. Na zbytku másla do zlatova osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme kari, muškát, rajčata, játra, sardelovou pastu a dezertní víno. Vše promícháme a podusíme. Porce kapra dáme na talíř a šťávu z kapra přilijeme k omáčce, procedíme ji a přelijeme jí porce ryby. Jako příloha se hodí například vařený brambor.

Text: Iva Tvrzová
Foto: archiv firem a shutterstock

Bílé maso je pochoutka

Bílé maso je pochoutka