Barevné Velikonoce


Pro většinu z nás je oslava příchodu jara a Velikonoc spojena především s dobrým jídlem a pitím. Rodina se schází u slavnostně prostřeného stolu, který láká klasickými velikonočními pochoutkami. Samozřejmě nesmí chybět sladká tečka nakonec. Vedle oblíbené „klasiky“, jako je mazanec a beránek, můžete své blízké překvapit a připravit jim i něco nového. Třeba veselý marcipánový dort nebo velikonoční drchanice.

 

Marcipánový dort

 

 

Marcipánový dort

Na krém:

  • 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 500 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 200 g marcipánu

Na piškotový korpus:

  • 6 vajíček
  • 1½ šálku (250g) mouky
  • 1½ šálku (250g) cukru
  • 1½ lžičky kypřícího prášku Dr. Oetker
  • 50 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť

Na polití korpusu:

  • 2/3 šálku vody
  • 3 lžíce cukru
  • citronová šťáva z ½ citronu
  • 2 lžíce Amaretta

Navíc:

  • meruňková marmeláda
  • 20 g marcipánu na přípravu velikonoční dekorace (zvířátka a vajíčka)

 

Příprava piškotového korpusu:

Předehřejte troubu na 170ºC.

Připravte si kulatou pečicí formu (průměr 27 cm). Vymažte ji rostlinným tukem Hera máslová příchuť a vysypte moukou.

1. Rozpusťte Heru máslová příchuť a nechte vychladnout.

2. Vyšlehejte vejce s cukrem.

3. Přidejte mouku s kypřicím práškem.

4. Nakonec přidejte rozpuštěnou Heru máslová příchuť a jemně promíchejte. Vložte těsto do pečicí formy a pečte 40 minut.

5. Po upečení vychladlý korpus rozkrojte na dvě vrstvy.

6. Horkou vodu smíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Po vychladnutí přidejte alkohol.

 

Příprava krému:

Polovinu mléka uvařte s marcipánem. Když se mléko začne vařit, přidejte zbytek mléka smíchaného s vanilkovým pudinkem. Vařte pudink podle návodu a pak ho nechte vychladnout pod pokličkou. V další míse utřete Heru máslová příchuť. Postupně po lžících ji přidávejte do pudinku tak, aby vzniklý krém měl hladkou konzistenci.

 

Dokončení:

Položte si jedno patro korpusu na talíř (spodní stranou nahoru) a prokapejte ho polovinou připravené šťávy. Poté ho potřete marmeládou a polovinou krému. Nakonec ho překryjte druhou částí korpusu, který také pokapete zbylou částí šťávy.

Dort seshora a ze stran potřete krémem a dozdobte marcipánovou dekorací.

 

Babiččin mazanec

Ingredience na 4 malé mazance:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 200 g rostlinného tuku Hera
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • sůl
  • 1 ½ kostky droždí
  • trochu vlažného mléka
  • rozinky
  • mandle

Droždí smíchejte s trochou mléka a cukru a nechte vzejít kvásek. V míse utřete změklý rostlinný tuk Hera s cukrem a vejci, poté přidejte mouku, sůl a trochu mléka. Smíchejte a přidejte kvásek. Vypracujte těsto, které se nebude lepit na mísu. Ke konci do těsta zapracujte rozinky a pokrájené mandle. Těsto nechte kynout aspoň 2 hodiny na teplém místě. Vypracujte čtyři bochánky, které přesuňte na plech s pečicím papírem a nechte ještě chvilku kynout. Mazance potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C do zlatova.

 

Staročeský mazanec

 

Staročeský mazanec

  • 3 žloutky
  • 90 g cukru
  • 105 g Hery
  • 380 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • špetka muškátového květu
  • 2dl mléka
  • 42 g  droždí
  • hrst rozinek
  • 60 g kandované pomerančové kůry nebo ovoce
  • citronová kůra
  • hrst posekaných mandlí
  • 1 vejce na potření

 

Babiččin mazanec

Cukr, změklé máslo a žloutky utřeme do pěny. Z droždí, lžičky cukru a šálku vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme, přidáme citronovou kůru, špetku soli, muškátový květ a vše smícháme se žloutkovou pěnou, kváskem a zbytkem mléka. Vypracujeme hladké, hutné těsto, které se nelepí na mísu. Zaprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, až zvětší přibližně dvakrát objem. Pak  na pomoučeném vále znovu  propracujeme, přidáme
v rumu namočené a okapané rozinky, kandované ovoce a z těsta vytvarujeme bochánek. Do pečicí mísy Remoska® dáme na dno pečicí papír, na který položíme mazanec, a ještě  asi 20 minut  necháme v teple kynout. Pak povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme asi 25 minut. Remosku vypneme a mazanec necháme ještě chvíli dojít.

 

Šlehačkový  beránek

Ingredience:

  • 250 ml smetany ke šlehání 30%
  • 125 g moučkového cukru
  • vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 60 g rostlinného tuku Hera
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 250 g hladké mouky

Šlehačkový beránek

V míse utřete změklý rostlinný tuk Hera s cukrem a vejci, poté přidejte mouku a kypřicí prášek. Přilijte smetanu a míchejte, dokud nebude těsto krásně hladké. Těsto přelijte do vymazané a vysypané formy na beránka, uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C 50 minut.

 

Velikonoční drchanice

 

Velikonoční drchanice

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 100 g cukru
  • 6 lžic bílého vína
  • 4 žloutky
  • citrónová kůra
  • vanilka
  • olej na osmažení

Z mouky, žloutků, na plátky nakrájeného rostlinného tuku Hera máslová příchuť, cukru, bílého vína, vanilky a dobře omyté citrónové kůry vypracujeme tuhé těsto. Vyválíme asi 4 mm silnou placku. Vykrajujeme tvořítkem větší kolečka. V oleji smažíme a ještě horké pocukrujeme.

 

Ratibořické velikonoční bochánky

Na těsto:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 4 dl mléka
  • 60 g droždí
  • 6 žloutků
  • 250 g práškového cukru
  • 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 200 g rozinek
  • 200 g mandlí
  • 2 dcl rumu
  • špetka badyánu
  • 1 lžička roztlučených švestkových jadérek (nebo hořkých mandlí)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička citrónové kůry

 

Na cukrovou polevu:

  • 5 bílků (čerstvých)
  • 500 g přesátého moučkového cukru
  • 2 lžíce vymačkané šťávy z citrónu (přecedit)
  • Zdobení – Kuličky Dr. Oetker

 

Ratibořické velikonoční bochánky

Rozinky namočíme předem na několik dnů do rumu. Z droždí, části mléka, cukru a mouky připravíme kvásek. Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, kvásek, mouku se solí, okapané rozinky, umletá švestková jádra, pokrájené oloupané mandle sladké, badyán a citrónovou kůru. Z vypracovaného těsta uděláme 10 bochánků, které v troubě upečeme. Pokud zrovna nemáte chuť na polevu, můžete je ještě horké potřít rozpuštěným rostlinným tukem Hera máslová příchuť a obalit v cukru.

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: UNILEVER A REMOSKA®


Komentáře

Napsat komentář