Aby chladnička dlouho vydržela


Zvláště v teplém létě je chladnička v domácnosti nenahraditelná. Naučte se s chladničkou pracovat tak, aby uchovávala potraviny co nejčerstvější a zbytečně nespotřebovávala energii navíc.

 

Chladničku nestavte ke zdroji tepla

 

Aby vám chladnička dlouho vydržela a zároveň spotřebovávala méně energie, musíte se o ni dobře starat. To nespočívá jen v úklidu nebo odmrazování, důležité je také její správné umístění. Do lednice nebo mrazničky nikdy nedávejte horké pokrmy. Pokud si chcete pochutnat na hotovém jídle později, myslete na jeho postupné ochlazování a teprve studené uložte do chladničky nebo mrazničky.

 

Místo vysoké kombinace chladničky a mrazničky se do některých kuchyní více hodí dva nižší přístroje umístěné vedle sebe

Dále od sporáku i slunečního svitu
Správné umístění spotřebiče ve vaší kuchyni zabraňuje zbytečnému chlazení a s tím spojené vyšší spotřebě energie. Chladnička by rozhodně neměla stát vedle vařiče nebo sporáku. I myčka nebo pračka se během svého provozu dokážou pořádně zahřát, proto byste je od chladničky a mrazničky měli oddělit kuchyňskou skříňkou. Vyhněte se umístění chladničky na přímém slunečním světle a v blízkosti radiátorů. Pokud máte v kuchyni podlahové vytápění, měli byste zvážit izolování chladničky od podlahy.

 

Dveře chladničky vždy dobře zavírejte. Rukojeti mohou být integrované, nevyčnívají a nepřekážejí

Zavírejte dveře
Myslete na to, že dveře chladničky či mrazničky by neměly být otevřené příliš dlouho. Teplý vzduch se pak dostává dovnitř a způsobuje zbytečné zapínání kompresoru, který zvyšuje spotřebu energie. Například většina nových chladniček Electrolux je vybavena světelným i zvukovým alarmem, který se spustí v případě polootevřených dveří.

 

Otírejte prach
Na špatné dovírání dvířek mohou mít vliv i nečistoty usazené v místě jejich těsnění. Při nesprávném dovírání dveří vyměňte staré těsnění za nové.

 

Pravidelně odmrazujte
Pokud vrstva námrazy v mrazničce dosáhne tloušťky 3 až 5 mm, nastává čas odmrazování. Nové typy chladniček Electrolux, AEG, Zanussi i další s beznámrazovou technologií Frost Free nemusíte odmrazovat nikdy. Jiné nízkonámrazové typy mrazniček (například AEG) stačí odmrazovat jednou za 5 let.

 

Fresh box na uchování čerstvých potravin

Horké pokrmy nechte zvolna vychladnout
Horké pokrmy se v chladničkách zapaří, ztratí chuť a přispívají k vytváření ledu ve výparníku. Jídlo, které jste právě uvařili nebo upekli, nechte nejprve zchladnout na pokojovou teplotu. Teprve potom ho uložte do ledničky. Pokud máte v plánu jídlo dále zamrazovat, nechte ho alespoň na hodinu vychladit v chladničce a až potom ho vložte do mrazničky.
Ideální teplota v chladničce by měla být 4 °C až 5 °C. Ideální teplota mrazničky se pohybuje od -18 °C do -20 °C.
Mražené jídlo rozmrazujte v chladničce, nikoli na kuchyňské desce. Předejdete tak možným nákazám, které při pokojové teplotě hrozí. Aby vám potraviny nepřimrzaly k povrchu mrazničky a nevznikala tak zbytečná námraza, zabalte je do vzduchotěsných obalů.

 

Absorbér pachů

TIP – Absorbér pachu
Gel v absorbéru neutralizuje nepříjemné pachy v chladničce, např. z masa, ryb, sýrů apod. Pro lepší účinnost ho umístěte do dveřní police, ne do uzavřeného
prostoru (box na zeleninu). Po vyprchání barevně zbarveného gelu absorbér vyměňte za nový. Doba účinnosti: asi 3 měsíce, cena 95 Kč.

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIREM

 


Komentáře

Napsat komentář