Ochutnejte speciality na pivě

Rubrika: Recepty

Ochutnejte s námi vylepšené sladké i slané pivní recepty, inspirované postavami z Hrabalových Postřižin. Připravili jsme pro vás celé pivní menu:

 

 

Předkrm: Pikantní špekáčky v černém pivu

Polévka: Pepinova pivní

Hlavní chod: Barbarská krkovice na pivě

Dezert: Francinův jablečný štrúdl

 

 

 

Pikantní špekáčky v černém pivu

Na 4 porce potřebujeme:

1 kg špekáčků

4 cibule

malá sklenka kečupu (asi 200 ml)

0,5 l Postřižinského piva tmavého

2 feferonky

sůl, pepř

 

Do špekáčků uděláme několik řezů tak, abychom na jejich horní části vytvořili mřížku. Poté je podle chuti osolíme a okořeníme pepřem.

Cibuli nakrájíme na kolečka a polovinu rozprostřeme do pekáčku. Špekáčky potřeme kečupem, vložíme do pekáčku a zbytkem cibule je zasypeme. Vše podlijeme pivem.

Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 °C, dokud se na špekáčcích nevytvoří kůrčička. Před dopečením přidáme na pár minut nakrájené feferonky.

 

Pepinova pivní polévka

Na 4 porce potřebujeme:

200 g žitného chleba

0,5l postřižinské Pepinovy desítky

2 lžíce másla

200 g kořenové zeleniny

2 lžíce hladké mouky

0,3l vývaru

0,2l smetany

sůl, pepř

 

Chléb nakrájíme na drobné kostičky a zalijeme ho pivem. Necháme odpočinout asi po dobu 15 minut do úplného změknutí.

Mezitím si nakrájíme mrkve, celer a petržel na větší kostky. Ve větším hrnci je na másle zprudka orestujeme do zlatova. Poté zeleninu zaprášíme moukou a zlehka osmažíme.

Zeleninu zalijeme vývarem, pořádně promícháme a necháme důkladně provařit, aby se chutě spojily. Do polévky přidáme chléb a necháme na plotně do jeho úplného rozvaření.

Těsně před dokončením zalijeme polévku smetanou a dochutíme solí a pepřem.

 

Barbarská krkovice na pivě

Na 4 porce potřebujeme:

1 kg uzené krkovice

½ kg cibule

½ kg brambor

200 g eidamu

100 g slaniny

200 ml kečupu

1 l polotmavého piva Něžný Barbar

malá hlavička česneku

sůl, pepř

feferonky

 

Maso nakrájíme na plátky, potřeme česnekem, osolíme a opepříme, potřeme kečupem a necháme v lednici nejlépe přes noc uležet.

Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka silná cca 0,5 cm. Do pekáče poklademe na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme krkovičku, potřeme nadrobno nakrájenými feferonkami a překryjeme kolečky brambor. Maso podlijeme postřižinským pivem.

Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 °C cca 45 minut. Po této době přidáme nakrájené plátky sýra a slaniny. Dopečeme při teplotě 160 °C dalších 20 minut.

 

Francinův jablečný štrúdl

Na 3 šišky potřebujeme:

600 g      hladké mouky

1 ztužený tuk (nastrouhat)

0,4 l Postřižinského piva Francinův ležák

9 středně velkých jablek

vanilkový cukr

skořice

rozinky

 

Prosetou mouku ve větší míse smícháme s 250 g změklého ztuženého tuku. Můžeme si jej předem nastrouhat nebo nakrájet na malé kousky, aby se nám s ním lépe pracovalo. Poté do těsta po troškách přiléváme 0, 4 l Postřižinského piva.

Z ingrediencí uhněteme vláčné těsto, které necháme odpočívat po dobu 15 minut. Mezitím si připravíme náplň. Oloupeme 9 středně velkých jablek, nastrouháme je, přidáme vanilkový cukr, skořici a tři hrsti rozinek.

Těsto důkladně vyválíme na tloušťku 3 mm a rozdělíme jej na 3 díly. Každý díl pak naplníme směsí, pečlivě zavineme a dáme na vymazaný plech do předem vyhřáté trouby. Při teplotě 180 °C pečeme po dobu 20 minut do zlatova.

TEXT: REDAKCE
FOTO: POSTŘIŽINSKÉ PIVO

Ochutnejte speciality na pivě