U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Zelí jak je neznáme

Kategorie: Volný čas | Autor: Antonín Tony Linhart, FOTO ARCHIV autora

ORIGINÁLNÍ POKRMY Z BĚŽNÝCH SUROVIN

Zelí je neodmyslitelnou součástí české kuchyně. A není divu. Ve střední Evropě roste od nepaměti a je prokázáno, že si na něm pochutnávali i pravěcí lovci. Zelí – bílé i červené, čerstvé i kysané – je obrovskou zásobárnou vitaminu C. Staří Keltové například věřili, že zelí pomáhá při horečkách, migrénách, bolestech kloubů a kožních problémech. Kdo se cítí více Keltem než Slovanem, měl by jako první rostlinu na své zahrádce zasadit zelí, a to ihned po svatbě. Pak bude jeho manželství šťastné.U nás se ze zelí připravuje například zelňačka, couračka, lepenice, o různých salátech nemluvě. V Maďarsku je oblíbené kološvárské plněné zelí a zelná polévka s kyselou smetanou, v Rusku a na Balkáně zas plněné zelné listy. V Rusku se dokonce zelí smaží jako řízek. Asi nejslavnějším pokrmem, jehož hlavní součástí je kysané zelí, je bezesporu Choucroute Alsacienne neboli alsaské zelí. Zajímavý je i pokrm podobný naší lepenici, který Keltové podávají o Halloweenu (Dušičkách). Při tomto jídle se i věští. Hospodyně zabalí do pergamenu několik symbolických předmětů, které najdou stolovníci v pokrmu, nabíraném z mísy. Zabalená mince předpovídá dostatek peněz, hrášek zas bídu. Při nálezu prstýnku se chystejte na sňatek a najdete-li hůlku, čeká vás dlouhá cesta. A náprstek znamená staropanenství. Recepty jsou jako obvykle pro čtyři strávníky.

Colcannon aneb Keltské zelí s bramborami

1 kg brambor, 1/2 hlávky zelí bez košťálu, 2 jablka, 2 cibule, 1/2 šálku másla, podle chuti cukr, jablečný ocet, rybízové želé (nemusí být), sůl, pepř

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě a rozšťoucháme. Nakrouhané zelí dusíme s polovinou másla a troškou vody s přidáním octa, cukru, soli, pepře a želé. Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nakrájíme na osminky a přidáme k zelí. Dusíme do měkka a udušené, téměř suché zelí vmícháme do brambor. Na druhé polovině másla osmažíme drobně nakrájenou cibuli, kterou ozdobíme hotové dílo. Podáváme například s opečenými jelítky nebo jitrnicemi. Pochutnáváme si a věštíme.

Suflé z kysaného zelí

800 g kysaného zelí, 1/8 l masového vývaru z kostky, 1/8 l jablečného džusu, 2 hřebíčky, 2 jalovčinky, 1 červená paprika (kapie), 150 g anglické slaniny, 500 g brambor, 1/8 l bílého vína, 3 lžíce kysané smetany, zelená petrželka, sůl, pepř, máslo

Zelí propláchnuté studenou vodou dusíme s vývarem a džusem. Přidáme hřebíček a jalovčinky, dusíme asi 40 minut, podle potřeby přisolíme a opepříme. Slaninu pokrájíme na kostičky a na pánvi do křupava vyškvaříme. V tomto tuku podusíme na proužky nakrájenou papriku. Hotovou směs a víno vmícháme do zelí. To dáme do ohnivzdorné mísy, na ně rozložíme tenké plátky syrových, oloupaných brambor, potřeme kysanou smetanou, posypeme sekanou petrželkou a přidáme několik oříšků másla. Pečeme v horké troubě asi 30 minut, na stůl podáváme v zapékací míse. Je to vlastně taková nóbl pečená lepenice.

Alsaské zelí

(pro 4 velké jedlíky nebo 8 menších) 500 g kysaného zelí, 300 g uzeného bůčku, 250 g libového uzeného masa, 4 klobásky, 4 nožičky párků, 4 kotlety (nemusí být), 1 velká cibule, 2 lžíce sádla, 1/2 l bílého vína, 1 jablko, 10 jalovčinek, 1/2 l hovězího vývaru z kostky, 2 1/2 cl třešňovice, 4 větší brambory, sůl, pepř

Slavné jídlo z pomezí Francie a Německa v sobě skrývá francouzský šarm a německou důkladnost. Není divu, že si na něm prý pochutnával generál de Gaulle i Adolf Hitler.Ve větší nádobě, nejlépe kameninové, osmažíme na sádle drobně krájenou cibuli. Vložíme nepropláchnuté zelí, podusíme a po chvíli zalijeme vínem. Na řadu přijdou kostičky z oloupaného jablka a jalovec, nejlépe v plátěném pytlíčku. Zelí zalijeme vývarem a dobré 2 hodiny vaříme. Pak přidáme veškeré uzené maso, nakrájené na větší kostičky. Po půl hodině dáme do hrnce ještě klobásy a třešňovici a vše dodusíme. Mezitím uvaříme ve slupce brambory a narychlo opečeme kotlety. Zelí urovnáme na vyhřátou mísu, obložíme ohřátými párky, opečenými kotletami a bramborami. Na přípravu tohoto slavného pokrmu si asi budete muset vzít dovolenou, ale stojí to za to!

Indické kari se zelím

1/2 hlávky zelí bez košťálu, 250 g brambor, 2 rajčata, 5 lžic másla, 3 bobkové listy, 3 lžičky koření kari, 1/2 lžičky cukru, 150 g mraženého hrášku, 1 kelímek bílého jogurtu, chilli, sůl

Zelí na drobno nakrouháme, oloupané brambory nakrájíme na centimetrové kostičky, rajčata rozkrájíme na malé kousky. V kastrole rozpustíme máslo, přidáme bobkový list, kari a 1 minutu smažíme. Vložíme zelí a brambory a za stálého míchání smažíme 3 minuty. Přidáme rajčata, sůl a cukr, promícháme, podlijeme troškou vody a 15 minut pod pokličkou zvolna dusíme. Pak dodáme hrášek, podle potřeby vodu a za stálého míchání dál dusíme, až je zelenina měkká (asi 10 minut).

Servírujeme na míse, k tomu v misce bílý jogurt ochucený chilli kořením. Jako příloha je vhodná dušená rýže.

Rychlý salát z červeného zelí

1 velká sklenice sterilovaného červeného zelí, 1/2 šálku kysané smetany, 1/2 šálku majonézy, vinný ocet, cukr, vegeta, sůl

Zelí propláchneme studenou vodou, necháme okapat a dáme do mísy. Smícháme majonézu se smetanou a vmícháme do zelí. Dochutíme octem, solí, cukrem, případně vegetou. Salát by měl mít pikantní a přitom lehkou, nepříliš agresivní chuť.

Podobně lze připravit salát z čerstvého nakrouhaného zelí, které se nejdříve nechá “vypotit” s trochou cukru a soli.

Z krajiny plné zelných hlávek vás zdraví

FOTO 1 – Alsaské zelí

FOTO 2 – Suflé z kysaného zelí

Zelí jak je neznáme