U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Zdravá linka české kuchyně

Kategorie: Vaříme | Autor: ITA

VAŘÍME Z OVOCE

Léto je bohaté na úrodu nejrůznějšího ovoce. Určitě i vám nějaké dozrává na zahrádce. Protože obsahuje řadu vitaminů, nerostné látky i vlákninu potřebnou pro správnou funkci zažívacího traktu, měli bychom ho konzumovat co nejvíc. Nejlepší je samozřejmě čerstvé, ale využít nejrůznějším způsobem se dá i v kuchyni.

Rady pro zdraví

Někdo určité druhy ovoce odmítá, protože mu jeho chuť připadá příliš kyselá, nahořklá či moc sladká, nebo mu vadí, že z ovoce teče při každém kousnutí spousta šťávy po rukou. V takovém případě je lepší nekonzumovat ovoce samotné, ale použít ho například do ovocných salátů nebo pohárů v kombinaci s jiným druhem ovoce, které jeho chuť vyrovná. Z příliš měkkého nebo šťavnatého ovoce lze udělat pyré, rozmixovat ho do koktejlu nebo připravit džus. To nahradí ovocnou svačinu i dětem, které o samotné ovoce moc nestojí. Protože čerstvé ovoce obsahuje víc vitaminů než tepelně upravené, snažíme se ho podávat co nejvíc v této podobě. To se dá uplatnit i v teplé kuchyni. Například místo oblíbených plněných ovocných knedlíků můžeme připravit menší knedlíky pouze z těsta a teprve na uvařené dát čerstvé pokrájené ovoce. Aby byl pokrm ještě zdravější, můžeme knedlíky přelít místo rozpuštěným máslem kysanou smetanou. Je to výborné. Oblíbené kaše pro děti nemusíme sypat pouze strouhaným perníkem nebo kakaem, ale ozdobíme je i čerstvým ovocem. Stejně tak místo klasických ovocných koláčů lze upéct jen základ z těsta a ten poklást ovocem a přelít želé.

Tvarohové knedlíčky s houskou

(pro 2 osoby)

250 g měkkého tvarohu, 2 rohlíky, 1 vejce, 150 g hrubé mouky nebo dětské krupičky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 dl mléka.

Na ozdobení: ovoce, kysaná smetana, moučkový cukr

Rohlíky nakrájíme na kostičky, polijeme mlékem s rozmíchaným vejcem, přidáme tvaroh a zasypeme moukou s práškem do pečiva. Zpracujeme v těsto, ze kterého uděláme v dlani menší knedlíčky. Ihned vkládáme do vroucí vody a po vyplavání na povrch vaříme ještě asi 5 minut. Na talíři knedlíky rozkrojíme, nasypeme na ně čerstvé, pokrájené nebo rozmačkané ovoce, posypeme cukrem a navrch dáme kysanou smetanu.

Tvarohové knedlíčky s rozinkami

(pro 2 osoby)

250 g měkkého tvarohu, 30 g másla, 100 g polohrubé mouky, 1 vejce, lžíce rozinek, špetka soli

Na ozdobení: čerstvé ovoce, moučkový cukr, kysaná smetana

Utřeme máslo a tvaroh, přidáme mouku, sůl a vejce. Přisypeme opláchnuté rozinky a zpracujeme v těsto, ze kterého tvarujeme menší knedlíčky. Vaříme v osolené vroucí vodě ještě několik minut po vyplavání. Na talíři knedlíky posypeme pokrájeným nebo rozmačkaným ovocem, cukrem a ozdobíme kysanou smetanou.

Rozinky z třešní

NÁŠ TIP

1,5 kg vypeckovaných třešní, 1/2 kg cukru písku

Vypeckované třešně prosypeme cukrem a jeden den necháme stát. Občas promícháme. Druhý den scezené a okapané třešně rozložíme na síto nebo plech a zvolna sušíme (v sušičce, v troubě nebo na slunci). Usušené třešně by měly být vláčné. Používáme je do těst, koláčů nebo je mlsáme jen tak.

Rychle pro nečekané hosty

Tušíte, že by vás mohla na chalupě překvapit návštěva? Co jí rychle podat? Třeba ovocný koláč, vždyť je právě doba ovoce. Hotový může být během několika minut. Jen na něj musíte myslet včas a cestou na chalupu koupit hotový korpus (případně ho doma upéct). Aby koláč vypadal hezky čerstvý, ozdobíme ho opravdu až v okamžiku, kdy bude návštěva otvírat vrátka. Stačí na korpus rozetřít v silné vrstvě krém (z chladničky například vykouzlíme šlehanou kysanou smetanu – prodává se s různými příchutěmi v kelímku jako jogurty, nebo sladký ochucený tvaroh, případně máme nachystanou nějakou svou specialitu) a povrch poklademe na plátky nebo jinak ozdobně nakrájeným ovocem. Přikrášlit můžeme voňavými lístky máty nebo meduňky.

Ovocný džus

ovoce, voda, cukr nebo citron

Na džus dobře využijeme měkké nebo hodně šťavnaté ovoce. Oloupané, zbavené pecek nebo jader a pokrájené na menší kousky ovoce rozmixujeme. Přilijeme jen tolik vody, aby se džus dal pít, ale měl by zůstat dost hustý. Kyselé ovoce trochu přisladíme, k příliš sladkému nebo nevýraznému kápneme šťávu z citronu.

Zdravá linka české kuchyně