U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Večeře s detektivkou

Kategorie: Volný čas | Autor: Dita Pressová

NA ČEM SI POCHUTNÁVALY ZNÁMÉ OSOBNOSTI

Dorothy Leigh Sayersová (1893 – 1957) patří ke klasičkám anglické detektivky a ve své vlasti je uznávaná stejně jako třeba Agatha Christieová. Proslula také svým poněkud výstředním chováním – nosila kalhotový kostým, kouřila doutníky, hrála na saxofon. Patřila ovšem k prvním vysokoškolsky vzdělaným Angličankám, graduovala v Oxfordu v roce 1920. Jejím oborem byly moderní jazyky a středověká francouzská literatura. Když po válce nenašla místo odpovídající svým schopnostem a kvalifikaci, začala pracovat v reklamní agentuře – a v tomto oboru skutečně vynikla. Měla ohromnou slovní zásobu, cit pro jazyk a bohatou fantazii.

   V té době začala psát detektivky a ty jí konečně přinesly dostatek peněz. Hrdinou jejích dvanácti detektivních románů je mírně excentrický lord Petr Wimsey, jež má mimo jiné zálibu v dobrém jídle a pití (je skutečný znalec, gourmet, ne gurmán) a také v řešení detektivních záhad.

   V soukromém životě Dorothy příliš štěstí nepřálo. Prožila několik románků, z jednoho se narodil nemanželský syn. V devětadvaceti se provdala za bývalého válečného zpravodaje, znalce všech příjemných stránek života. Kvůli Dorothy se rozvedl a ona pak celá léta podporovala jeho bývalou ženu a dvě dcery a nakonec i jeho, když se jejich cesty nejen názorově rozešly.

   Později spisovatelka detektivní žánr opustila a věnovala se vážné práci: přeložila Dantovu Božskou komedii, psala rozhlasové a divadelní hry s náboženskou tematikou, angažovala se v anglikánské církvi.

   Vztah slavné spisovatelky k dobrému jídlu a pití byl příslovečný – traduje se, že když byla zvolena předsedkyní klubu spisovatelů detektivek, padl jí jako ulitý slavnostní oblek jejího předchůdce Chestertona – a toho byl, jak známo, pěkný kus do výšky i na šířku. Předložené recepty jsou vesměs vybrány přímo z knížek Dorothy Sayersové. Dušené kuře je například hlavním chodem večeře, při níž byl jeden z hostů otráven arzénem (Podivné námluvy lorda Petra), filátko doporučuje zas lord Petr své společnici podezřelé z vraždy (Nepříjemnost v klubu Bellona), máslová vajíčka mu k snídani připravoval sluha Bunter. A ovocný chlebíček se pravidelně podával k čaji o páté (např. asi nejznámější a stále velmi zábavná Vražda potřebuje reklamu).

Máslová vejce

na osobu: 2 vejce, lžička másla, podle chuti sůl, pepř

   V pánvi rozpálíme máslo a do něj vlijeme vejce, rozšlehaná se solí. Mícháme, dokud mírně neztuhnou. Můžeme do nich přidat na kousky nakrájený plátek uzeného lososa nebo podávat na opečeném toastu pomáznutém máslem, který ozdobíme plátkem opečené anglické slaniny.

Platýz s holandskou omáčkou

4 filátka z platýze, citronová šťáva, sůl, pepř omáčka: 175 g másla, 2 lžíce vody, 3 žloutky, 1/2 citronu (nebo 2 lžičky vinného octa), sůl, bílý pepř

   Máslo rozpustíme na velmi mírném ohni, čistý tuk slijeme a necháme zchladnout. V rendlíku ušleháme do pěny mírně osolené a opepřené žloutky s vodou (směs zesvětlá). Rendlík vložíme nad horkou vodní lázeň a šleháme asi 3 minuty, až je směs pevná a na jejím povrchu se vytvářejí vlnky. Rendlík stáhneme z tepla a za stálého míchání přiléváme teplé přepuštěné máslo, až bude omáčka správně hustá. Vmícháme citronovou šťávu, případně ještě dochutíme solí a pepřem. Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu vody, vývaru nebo citronové šťávy. Uchováme v teple, studená se špatně ohřívá (sráží se).

   Kousky ryby pokapeme citronem, mírně osolíme a opepříme a grilujeme, z každé strany asi 5 minut. Hotovou rybu na talíři přelijeme holandskou omáčkou, můžeme doplnit brokolicí vařenou v páře a vařenými novými brambory.

Ovocný chlebíček s marmeládou

225 g polohrubé mouky, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 1 lžíce jemně strouhané pomerančové kůry, 175 g cukru krystal, 100 g kandovaných višní, 50 g kandované anděliky (nebo jiného chuťově výrazného kandovaného ovoce), 175 g velkých rozinek, 100 g másla, 3 vejce, 14 lžic pomerančové marmelády, 1 lžíce mandlí krájených na jemné plátky

   V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, kůru, cukr, omyté a osušené ovoce (višně a anděliku překrájíme). Přidáme kousky změklého másla a dobře promícháme. Vlijeme rozšlehaná vejce a vmícháme tolik marmelády, aby vzniklo hustší těsto. Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme jemnou strouhankou. Vlijeme těsto, urovnáme povrch a posypeme mandlemi. Dáme na hodinu péct do předem vyhřáté trouby. Chlebíček je hotový, když se těsto nechytá špejle. Vyndáme z trouby a potřeme zbytkem marmelády. Po vychladnutí nakrájíme na plátky.

Popisy k obrázkům

Autor fotografií: REALIZACE A FOTO FRANTA PROVAZNÍK, STYLING JANA VANĚČKOVÁ

Večeře s detektivkou