Údržba cirkulárky

cirkulárka

Mohutný kotouč dává cirkulárce možnost poradit si i s velkými poleny, bez kolébky představuje riziko úrazu (Foto: Mountfield)

Robustní stolní kotoučové pily známé pod názvem cirkulárky přetrvávají ve výbavě spousty kutilů a chalupářů jako univerzální stroj pro práci se dřevem.

Začněme konstatováním, že cirkulárka může být poměrně nebezpečným zařízením. Platí to v případě, že používáte různé prastaré, často amatérsky vyrobené a mnohdy léta neudržované stroje. Silný motor, mohutný ozubený kotouč a poměrně snadný princip řezání dělají z cirkulárky efektivní nástroj zejména na pořez dřeva na polínka, ale dá se s ní zvládnout i spousta dalších prací souvisejících s domácí truhlařinou a tesařinou.

Staré pily se zbavte

Vzhledem k bohaté nabídce kotoučových pil na trhu nelze než doporučit, abyste se vzdali starého stroje a neudržovali za každou cenu při životě pilu, která nemá žádné bezpečnostní prvky. Na pořez palivového dřeva existují kolébkové pily, u nichž je vyřešen nejrizikovější moment práce, tedy přitlačení polena na roztočený kotouč. Kolébka, do níž se poleno vkládá, nedovolí kotouči dostat se do přímého kontaktu s prsty nebo s rukou obsluhy a omezuje i odletování třísek a suků. Kultivované pokosové či stolní truhlářské kotoučové pily pak zase svým designem a ergonomií rovněž kladou důraz na co nejbezpečnější práci, i když pozor je nutné dávat vždycky, rychlý pilový kotouč s sebou nějaké riziko úrazu nese pokaždé.

Čistit a brousit

Základem je dobře nabroušený, čistý kotouč. Broušení je vždy lepší přenechat odborníkům, i když spousta uživatelů to zvládá svépomocí s pilníkem a dřevěnou zarážkou, aby se kotouč neprotáčel. Je velmi důležité respektovat úhly zubů. Před začátkem práce raději několikrát zkontrolujte spolehlivé odpojení pily od elektřiny. Spousta starých strojů se zapíná zatlačením spínače a o ten lze i nechtěně zavadit třeba kolenem.

Od dosud neproschlého či smolnatého dřeva se kotouč zanáší, proto je třeba udržovat ho v čistotě. Pro čištění se doporučuje postříkat demontovaný a zavěšený kotouč přípravkem na pečicí trouby nebo gril. Čisticí pěnu nechte působit v souladu s návodem (asi 20 minut) a pak by měly jít nečistoty setřít hadrem.

Pro bezpečnou práci je důležitý zejména pilový kotouč, který je potřeba udržovat ostrý a čistý.

Aby motor dýchal

Zvláště u starých pil jsou elektromotory umístěny na svařeném, nebo dokonce dřevěném rámu bez jakéhokoli krytu. Bývají pokryty pilinami, z nichž vlhkost a mastnota vytvářejí neproniknutelný nános, jímž se ucpávají větrací mřížky i další součásti včetně otáčivých dílů převodových řemenů. Tyto části čistěte, použijte smetáček, štětec, ale i vzduch z kompresoru, piliny a prach musí pryč. Kontrolujte i kvalitu a napětí převodových řemenů, které přenášejí točivý moment z motoru na kotouč prostřednictvím převodové hřídele. U strojů domácí výroby kontrolujte uchycení hřídele i dotažení matice, která drží kotouč.

Chcete-li přece jen používat letitou pilu, vyplatí se zavolat elektrikáře, aby zkontroloval elektromotor, spínače včetně kontaktů, zásuvky a kabely. Případně nechte vyměnit opotřebované díly za nové, které odpovídají současnému bezpečnostnímu standardu.

Když se řekne

Kolébková pila

Představuje nejbezpečnější variantu pro pořez palivového dřeva, k čemuž cirkulárky nejčastěji slouží. Pilový kotouč je u kolébkové pily v pohyblivém krytu shora nebo ze stran, posun dřeva do cirkulárky probíhá pomocí kolébky, ne tedy tlačením po stole. Jakmile se dřevo pomocí kolébky přiblíží ke kotouči cirkulárky, ten začne „vystupovat“ z pohyblivého krytu (podobně jako u ruční kotoučové pily – „maflu“).

Text: Richard Guryča
Foto: se svolením firmy Mountfield

Údržba cirkulárky