Tradiční nástroje na sečení
Jejich práci z velké většiny převzaly sekačky, které si s trávou poradí rychleji, přesto najdou srpy a kosy na zahradě své uplatnění. Navíc jsou ekologické a sečení kosou nahradí rozcvičku.
Ruční kosy a srpy si poradí s přerostlou zelení i v těžko přístupných místech, například u zdí, pod plotem, okolo záhonů. Tráva s nimi posečená ke krmení či podestýlce pro zvířata bude neporušená a bez zplodin z motoru sekačky.
Není srp jako srp
Srp slouží pro ruční sekání trávy a bylin či obsekávání okrasných rostlin. Vyrábí se z oceli a má kulatý tvar. Lze ho sehnat také ve verzi pro leváky. K dostání je i tzv. kosový čili kososrp připomínající miniaturní kosu, který má o něco větší záběr. Kososrpy se vyrábějí i skládací. V obou případech se prodávají jako celek s násadou.
Účelná kosa
Oproti srpu má kosa mnohem větší dosah. Při správně vybraném nástroji a používání s ní není práce namáhavá. I když mluvíme o kompletním nástroji, kosou je ve skutečnosti pouze kovová část s ostřím, která se upevňuje na násadu, jež má speciální název kosiště. To bývá nejčastěji dřevěné, které se ještě rozlišuje podle tvaru a umístění rukojetí. Nejběžnější je kosiště české s klikou, obdobné bavorské, moravské dvouručkové, prohnuté rakouské, jednoručkové. Dalším používaným materiálem je kov. Kosiště mohou být ergonomicky tvarovaná a mít nastavitelné rukojeti. Upevňovací objímce na dřevěné typy a doplněné utahovacím šroubem se říká kosiřík, ke kovovému kosišti se kosa připevňuje pomocí šroubu a samojisticí matice. Méně často se používá prstenec, který se navlékne na kosiště, a do něj se na sílu vsune kosa. Za nejkvalitnější jsou dnes považovány kosy rakouské, nejhůře se naklepávají ostří tvrdé kosy ruské výroby.
Jak vybírat kosu
Obecně platí, že nejlepší je mít kosy o dvou různých délkách. Pro obsekávání je ideální s délkou 55 cm, pro sečení velkých ploch, jako jsou louky, se hodí v délce 75 až 90 cm. V případě jediného nástroje je praktiky doporučován rozměr 65 nebo 70 cm. Začátečníkovi bude vyhovovat kosa kratší, snadněji se mu bude i ostřit.
Ostření je malá věda
- Srp i kosu je nutné během sečení ostřit (obtahovat brouskem).
- Po určité době se musí také naklepat, což znamená nasměrovat ostří do správného sklonu. Můžete se obrátit na odborníka nebo absolvovat kurz, kde se to naučíte.
Text: Zuzana Ottová
Foto: Shutterstock a se svolením firmy Hornbach