U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Specialita

Kategorie: Vaříme | Autor: LI

O Velikonocích jsme zvyklí na určité tradiční pokrmy. Máme to v sobě po předcích zafixováno, třeba jako úctu k ohni nebo ke chlebu. K těm tradičním jídlům patří nádivka s mladými kopřivami a dalšími jarními bylinkami, jehněčí nebo kůzlečí maso, mladé kuřátko a v neposlední řadě mazance, jidáše a beránek z kynutého nebo třeného těsta. Na první pohled by se tedy zdálo, že o Velikonocích nemáme příliš nového na výběr. Přesto vás přesvědčíme o opaku. Nabízíme vám jehněčí kýtu, jejíž úprava může hrdě soutěžit s předními recepty světové kuchyně. Upečeme si totiž jehněčí kýtu s medovou kůrčičkou. Pro 4 až 6 osob potřebujeme: 1kg částečně vykostěné jehněčí kýty, 100 g másla, 3 lžíce oleje, 3 lžíce medu, několik lístků čerstvé nebo sušené máty, mletý rozmarýn, hrubě mletý pepř, 2 cibule, 2 mrkve, sůl, 1/2 sklenice nasládlého bílého vína, lžičku škrobu. Jehněčí kýtu očistíme, nasolíme, okořeníme rozmarýnem a hrubě mletým pepřem. Potom ji na másle ze všech stran dobře opečeme. Do výpeku přidáme pokrájenou mrkev, na kolečka nakrájenou cibuli, podlijeme vínem, trochou horké vody a pečeme v dobře vyhřáté troubě. Asi v polovině pečení začneme kýtu potírat směsí, kterou si připravíme z medu, oleje a sekaných lístků máty. Pokud neseženeme mátu, můžeme ji vynechat, ale je to škoda. Při pečení s medem musíme dávat pozor, aby se nám maso nepálilo. Často ho tedy obracíme a stále přitom potíráme. Upečenou kýtu necháme na prkénku chvíli odpočinout a teprve pak krájíme na porce, aby nám z ní nevyteklo tolik šťávy. Mezitím šťávu na pekáči trochu zahustíme škrobem rozmíchaným ve studené vodě a z okrajů pekáče do ní seškrábeme výpek. Zkušené kuchařky říkají, že je to nejchutnější. Porce na talíři přelijeme připravenou šťávou, zbytek podáváme v omáčníku. Ideální přílohou může být velikonoční nádivka s bylinkami a neprohloupíme, když ještě přidáme špenát z mladých lístků kopřiv. Kopřiv musí být na špenát hodně a je to tudíž příšerná práce. Ale vyplatí se.

Specialita