U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Specialita

Kategorie: Vaříme | Autor: AL

Uhlířina, někde se jí také říká lešina, je tradiční a polozapomenuté jídlo, pojmenované podle uhlířů, kteří si tuto pochoutku s oblibou připravovali. Uhlíř ale nemá nic společného s prodejem a rozvozem uhlí. Nemá ani nic společného s horníky. Je to prastaré řemeslo, zabývající se hluboko v lesích výrobou dřevěného uhlí v milířích. Místa vzniku uhlířské speciality se dnes už asi nedopátráme. Přisuzuje si ho Šumava, stejně jako Krkonoše. Navíc název “lešina” pochází ze staré sklářské technologie, odkudsi od Nového Boru. Já osobně bych ale vzniku uhlířiny přisoudil křivoklátské lesy. Už jen proto, že se tam milíře skutečně vyskytovaly. Co se týče stáří tohoto vydatného jídla, mohli bychom se pouze orientovat podle toho, že hlavní složka uhlířiny – brambory – se začaly v Čechách konzumovat až na konci 17. století. A to ještě s velkou nedůvěrou. Na uhlířinu potřebujeme přibližně 1/2 kg oloupaných a na menší kousky pokrájených brambor, 2 vejce, 2 lžíce hrubé mouky, 3 lžíce krupice, sůl, kmín a podle chuti sádlo, škvarky, slaninu, kysané zelí a smaženou cibulku. Toto množství by mělo bohatě nasytit čtyři osoby. Brambory dáme vařit do osolené vody s kmínem. Když jsou skoro měkké, máme už připraveno hladké těsto z vajec, soli, mouky a krupice. Je dobré nechat těsto chvíli odstát, a proto ho raději začneme dělat hned, jakmile dáme brambory vařit. Z těsta pak vykrajujeme lžící malé noky, které dáme vařit k téměř hotovým bramborám. Trvá to pár minut a pak slijeme vodu. Směs brambor a noků upravíme na talíře a zbývá jen ozdobení škvarky, smaženou cibulkou nebo rozpuštěnými kostičkami slaniny. Někde se vaří brambory a noky zvlášť. Jinde zase používají na noky těsto jako na kynuté knedlíky. To všechno můžete vyzkoušet a bude to pořád uhlířina, na které si určitě pochutnáte.

Specialita