U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

SÍLU NAJDEŠ V SÝRU

Kategorie: Vaříme | Autor:

Francouzi, což jsou proslavení labužníci, snědí podle statistik každý ročně až třiadvacet kilogramů sýrů. My Češi se svým pěkně tučným vepřo-knedlo-zelo bychom také určitě trhli světový rekord, ale na úplně jiné straně pole. Co se týče zdravé výživy, tak s ní jsme na štíru, protože právě zmíněných sýrů sníme oproti Francouzům ani ne polovinu, s bídou necelých deset kilogramů za rok. Přitom sýr je tak výživná potravina, že máloco ho může nahradit. Dodává tělu například bílkoviny a vápník, tolik důležitý pro pevnost kostí. Dále obsahují fosfor, draslík, hořčík, minerální soli důležité pro svalovou, hormonální a duševní rovnováhu, mají v sobě vitaminy A, B a D, které posilují zrak, kůži a nervový systém. Jsou tedy tím nejvhodnějším zdrojem naší výživy. Zdá se, že tato fakta stále podceňujeme. Těžko obstojí výmluva, že sýry jsou velice drahé. To sice každý ví, ale pokud půjdeme do lékárny koupit si tabletky s obsahem těch složek, které našemu tělu chybějí, (zatímco v sýrech jsou v přírodní, tedy pro tělo snadněji vstřebatelné podobě), pak naší peněžence neulevíme, ba naopak. Nejspíš bychom ušetřili tím, že si denně koupíme plátek sýra. Výrobci a mistři sýraři dělí sýry podle zpracování a zušlechtění do osmi skupin. Jsou to tvrdé sýry, čerstvé sýry, měkké sýry na povrchu s plísní, měkké sýry s mytou kůrou, polotvrdé sýry, sýry s vnitřní plísní (bleu), tavené sýry a kozí sýry. Francouzi jedí sýry jako samostatný pokrm formou sýrového tácu, z něhož si každý stolovník odkrojí ten druh, na který má zrovna chuť. Všichni se shodují na tom, že každé menu musí končit sýrem. Tedy sýr nikoli jako předkrm na začátek jídla, ale za dobrým jídlem dobrá tečka.

SÍLU NAJDEŠ V SÝRU