U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Jaro v kuchyni

Kategorie: Volný čas | Autor: Antonín Tony Linhart, FOTO ČEŘ, IKAR A ARCHIV

ORIGINÁLNÍ POKRMY Z BĚŽNÝCH SUROVIN

O jaru v kuchyni se hovořilo, když se objevila mladá jarní zelenina – cibulka, ředkvičky, kedlubny, mrkvička, cukrový hrášek… Dnes tuto i další zeleninu dostaneme v obchodech celoročně. Přesto odborníci vytýkají české kuchyni nedostatek zeleninových pokrmů. Podíváme-li se na jídelní lístky v restauracích, mají pravdu. Ale ani doma na tom mnohdy s konzumací zeleniny nejsme nejlépe. Někteří kritici si berou na mušku i zakladatelku moderní české měšťanské kuchyně – M. D. Rettigovou. Přitom v kuchařské knize této osvícené dámy je celý jeden oddíl věnovaný zelenině. A nejen to – zelenina je pokládána za hlavní jídlo.

Vraťme zelenině důstojné místo i na našem stole. Můžeme ji konzumovat v podobě různých salátů, pomazánek, plnit jí omelety, připravovat z ní zeleninové karbanátky, výborně chutná zapečená, dokonce ji lze přidávat i do moučníků. Přesvědčte se, že zajímavě připravená zeleninová jídla mohou být vynikající pochoutkou! Rozpočty jsou pro čtyři osoby.

Ředkvičková krémová polévka

1 střední cibule, 2 – 3 svazky ředkviček, 100 g smetanového sýra, 100 g smetany, 2 lžíce másla, 1/2 drůbežího vývaru, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky čerstvě mletého bílého pepře, špetka cayenského pepře a strouhaného muškátového oříšku, citron

Ředkvičky i s listy vypereme, několik listů si dáme stranou, ostatní listy, ředkvičky, sýr a smetanu rozmixujeme. V hrnci necháme na másle zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, přimícháme ředkvičkovou kaši, přilijeme vývar a pod pokličkou 20 minut zvolna vaříme. Ochutíme solí, pepřem, muškátem a citronovou šťávou. Posypeme nakrájenými ředkvičkovými listy. Polévku podáváme teplou, ale v létě chutná i studená.

Omáčka z hrášku

1 malá cibule, 1 lžíce másla, 300 g hrášku, 1/8 l bílého vína, 125 g smetany, čerstvá bazalka, citron, pepř, sůl

V hrnci necháme na másle zesklovatět drobně nasekanou cibuli. Přidáme hrášek, zalijeme vínem a smetanou, osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a uvedeme do varu. Vložíme pár lístků bazalky a 5 minut povaříme. Odstavíme z plotny, přidáme ještě bazalku a rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem a troškou citronové šťávy. Omáčka chutná k vajíčkům, masu i rybě.

Smažená jarní zelenina

4 cibulky, 2 stroužky česneku, 1 cm zázvoru, 150 g fazolek, 1/2 malého květáku, 150 g hrášku, 3 stonky celeru, 1 kapie, 2 zelené papriky, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička sezamového oleje, pepř, sůl, 3 lžíce oleje na smažení

V hluboké pánvi (wok) rozpálíme olej, v němž asi půl minuty smažíme 5 cm velké kousky cibulky, tenké plátky česneku a krájený zázvor – neměly by zhnědnout. Přidáme ostatní nakrájenou zeleninu a smažíme 2 1/2 minuty. Přimícháme sójovou omáčku, sezamový olej, opepříme a podáváme. Přisolí si každý sám podle chuti.

Glazovaná mrkev

1000 g mrkve, 70 g másla, 1 1/2 lžíce cukru, 3 snítky zelených bylinek (petrželka, bazalky, máta nebo pažitka), pepř, sůl

Mrkev očistíme, větší podélně rozkrojíme na čtvrtiny a pak na 3 cm dlouhé kousky, vložíme do kastrolu, těsně zalijeme vodou, mírně osolíme a zvolna vaříme (5 – 10 minut) do poloměkka. Scedíme, ponecháme jen 1 – 2 lžíce vývaru. Vmícháme máslo, posypeme cukrem a na slabém ohni ještě asi 5 minut dusíme – mrkev obracíme, aby získala hezkou gla- zuru. Posypeme nasekanými bylinkami, případně opepří- me, a podáváme s vařeným bramborem – nenapravitelným konzumentům masa ho kou- sek přidáme (vepřové, drůbež). Stejně můžeme připravit i jinou zeleninu, například vodnici.

Zapečená zelenina

750 g zeleniny (mrkev, hrášek i celé mladé lusky, ale i kedlubna a později další druhy), 750 g brambor, 250 g uzeniny, 3 vejce, 200 g smetany, 150 g sýra gouda, 4 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžíce másla, 1 lžíce sezamových semínek, svazek petrželky, hrst strouhanky, pepř, sůl

Brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky, mrkev po délce rozčtvrtíme, kedlubnu oloupeme a nakrájíme na špalíky, lusky překrojíme na polovinu. Všechnu zeleninu uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Cibuli nakrájíme na osminky, petržel na drobno nasekáme, uzeninu rozkrájíme na kolečka nebo kostičky. Smícháme s okapanou zeleninou. Pekáč vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a vložíme zeleninovou směs. Posypeme sezamovým semínkem. Rozšleháme vejce a smetanu, přidáme prolisovaný česnek, dochutíme pepřem a solí a nalijeme na zeleninu. V předehřáté troubě zapékáme asi 45 minut, čtvrt hodiny před dokončením posypeme strouhanou goudou. Brambory můžeme nahradit nakrájenou houskou, namočenou v mléce, nebo vařenými těstovinami.

Dort mrkváč

6 bílků, 150 g cukru, 100 g strouhaných oříšků, 100 g jemné krupice, 100 g strouhané mrkve, lžíce rumu, lžíce pomerančové nebo citronové kůry, 2 lžičky prášku do pečiva

Mrkev nastrouháme, dáme do mísy, přidáme krupici a necháme asi 30 minut, až krupice nabobtná. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme cukr, vmícháme krupici s mrkví, kůru, rum, oříšky a prášek do pečiva. Nalijeme do vymaštěné a strouhankou vysypané formy a pečeme 30 minut. Zdobíme různými polevami.

Jarní zeleninu samozřejmě konzumujeme i čerstvou – stačí ji nakrájet na větší kousky a podávat s některou ze studených omáček.

FOTO 1 – Omáčka z hrášku

FOTO 2 – Ředkvičková krémová polévka

FOTO 3 – Glazovaná mrkev

Jaro v kuchyni