U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Senzační křídla

Kategorie: Volný čas | Autor: Antonín Tony Linhart, FOTO ČEŘ A ARCHIV AUTORA

ORIGINÁLNÍ POKRMY Z BĚŽNÝCH SUROVIN

Kuřecí křídla jako samostatný pokrm jsou u nás stále ještě novinkou. Hospodyně kdysi odsoudily kuřecí křídla k pomalému vaření v polévce, labužníci však říkají, že křídla jsou nejchutnější částí kuřete. V Americe patří k velmi oblíbeným pokrmům. Pro objednávku v restauraci se stačí naučit anglicky jedno slovo – “wings”. A už je máte před sebou: voňavá, chřupavá, třeba na způsob, jakým je připravoval sám slavný Buffalo Bill. Číňané zase podávají báječně osmažená křídla jako předkrm. Podobně jich využívá i thajská a indonéská kuchyně. Zato v kuchařských knihách evropských národů o nich není téměř ani zmínka, a tak španělský předpis na katalánská kuřecí křídla, obložená špenátovými listy na smetaně, je tak trochu výjimkou. Kuřecí křídla se skládají ze tří dílů spojených klouby. Poslední, nejtenčí díl, se většinou používá pouze do polévky. Před další kuchyňskou úpravou se mají křídla mírně naříznout v kloubech, aby později na pánvi nedělala potíže. Někdy se upravují úplně oddělené části. Připomeňme ještě, že kuřecí křídla jsou vhodným a dostupným pohoštěním i při větší párty u grilu. U receptů uvádíme rozpočet pro 4 osoby.

Kuřecí křídla “Buffalo Bill”

16 kuřecích křídel, šálek oleje, 2 lžíce másla, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce sladkého vína, sůl, chilli

Kuřecí křídla, bez poslední slabé části, mírně osolíme a opečeme na rozehřátém oleji pěkně do zlatova (asi 10 minut). Olejem nešetříme a smažíme ve vyšší vrstvě. Na ubrousku necháme okapat. Mezitím do rozehřátého másla vmícháme kečup, víno a podle chuti sůl a chilli. Směsí potřeme křídla po obou stranách a urovnáme do zapékací misky nebo pekáče. V horké troubě je zapečeme (asi 10 minut). Buffalo Bill podával svým hostům křidélka horká, přímo z trouby. Nabízet příbory se nenamáhal. U tohoto předpisu existuje ještě verze pro úpravu na grilu, kdy mírně osolená křidélka potřeme lehce olejem a až “chytnou barvu”, pilně je potíráme máslovou směsí. Gril by neměl být příliš rozpálený, aby se křídla dobře propekla, ale nespálila.

Zázvorová křídla na špízu

12 – 16 kuřecích křídel, 6 lžic citronové šťávy, 2,5 cm zázvorového kořene, 2 lžíce oleje, 1 lžíce moučkového cukru, 3 klásky cukrové kukuřice, sůl

Nastrouháme kořen zázvoru, v misce ho smícháme s citronovou šťávou, olejem a cukrem.Z kukuřice odstraníme slupku a každý klásek nakrájíme na6 dílků. Osolená křídla a dílky kukuřice dobře obalíme v zázvorové směsi. Pak střídavě napichujeme na jehly a za častého potírání zázvorovou směsí asi 20 minut grilujeme. Kukuřičné klasy můžeme nahradit malými bramborami ve slupce nebo cuketou. Špízy podáváme horké a dozlatova propečené. Nezapomeneme k nim podat salát nebo aspoň nakládanou zeleninu.

Kuřecí křídla po čínsku

16 kuřecích křídel, tuk na smažení

marináda: 4 lžíce sójové omáčky, 1 1/2 lžičky cukru, 1 lžíce sezamového oleje, 1 lžička žlutého vína, 2 stroužky rozdrceného česneku, 1 lžička zázvoru, 1/2 lžičky červeného oleje nebo špetka koření chilli

těstíčko na smažení: 4 lžíce škrobu, 1 lžička prášku do pečiva, 2 vejce, 2 lžíce vody, sůl, sezamový olej

nádivka do křídel: 100 g jemně mletého vepřového masa, 2 lžičky žlutého (dezertního) vína, sekaná

zelená petrželka, bílý pepř, sůl, škrob na zahuštění

Křídla rozdělíme v kloubech na dvě části. Ty se silnější kostí prořízneme na tenčí straně u kloubu kolem dokola na kost. Kůži, maso i šlachy ostrým nožem seškrábneme ke druhé straně, takže nám vzniknou jakési paličky. Druhé části křidélek povaříme asi 5 minut ve vodě, ostrým nožem je na zadní straně prořízneme a velmi opatrně vykostíme. Připravíme marinádu a nejméně 30 minut křídla v misce marinujeme. Potom necháme okapat a osušit a vykostěné části opatrně naplníme připravenou nádivkou. Nyní jsou křídla připravena ke smažení. Umícháme řídké těstíčko, necháme ho chvíli odpočinout. Pak křidélka obalíme a smažíme ve vyšší vrstvě tuku. Plněné části navršíme do středu mísy, paličky rozložíme kolem. Ozdobíme hlávkovým salátem.Křídla můžeme připravit i v jednodušší variantě: nebudeme vytvářet paličky, nebudeme plnit nádivkou. Pouze je naložíme do marinády, potom obalíme v těstíčku a osmažíme.

Katalánská kuřecí křídla

16 kuřecích křídel, 500 g mražených špenátových listů, 2 lžíce másla, 1 cibule,

2 stroužky česneku, 1 dl sladké smetany, 1 šálek hladké mouky, pálivá paprika, sůl, mletý pepř, mletý muškátový květ, 4 vejce, 1 krabička sardelek, olej na smažení

Nejprve připravíme špenát. Na másle osmažíme drobně nakrájenou cibuli a utřený česnek. Přidáme rozmražený špenát, okořeníme muškátem a pepřem, osolíme a asi 20 minut podusíme. Pak zjemníme smetanou a hotový špenát zatím odložíme stranou do tepla. Křídla osolíme, opaprikujeme a obalíme v mouce. Ve vyšší vrstvě oleje je smažíme dozlatova. Usmažená křidélka necháme okapat, upravíme je do středu mísy a ozdobíme sardelkami a čtvrtkami vařených vajec. Kolem navršíme dušené špenátové listy a podáváme. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

Dobrou chuť a dobrou náladu při vaření vám přeje

FOTO 1 – Zázvorová křídla na špízu

FOTO 2 – Kuřecí křídla “Buffalo Bill”

Senzační křídla