Rekonstrukce kuchyně: 7 tipů, jak ji správně naplánovat

Předlohou pro tvar dvířek může být původní rustikální nábytek. Foto: Truhlářství Srnský
Kuchyně je srdcem každé chalupy, kde se nejen vaří, ale také schází rodina a přátelé. Při její renovaci spojte tradiční venkovský styl s moderní funkčností.
Pohodlná kuchyně není jen o příjemných materiálech nebo zachování původního stylu, ale hlavně o chytrém a praktickém uspořádání. Když je všechno na dosah a nemusíte při vaření neustále obíhat celou místnost, hned se pracuje lépe. Velkou roli hraje také úložný prostor – má-li každá surovina i náčiní svoje místo, nebudete při vaření ztrácet čas hledáním, kam jste co odložili.
Všechno při ruce
Základním předpokladem dobře fungující kuchyně je tzv. kuchyňský trojúhelník, který tvoří tři hlavní pracovní body – dřez, varná deska a lednice. Tyto prvky by měly být umístěny v optimální vzdálenosti tak, aby umožňovaly plynulý pohyb a minimalizovaly zbytečné kroky při přípravě jídla. Ideální vzdálenost mezi těmito body se pohybuje mezi 120 a 270 cm.

V roubence se vyplatí vsadit na poctivé materiály i v případě kuchyně. Foto: Truhlářství Srnský
Správná dispozice
Dispozici kuchyňské sestavy přizpůsobte velikosti a tvaru místnosti, aby dobře vypadala, ale byla zároveň praktická. V chalupách bývají prostorové možnosti často omezené, takže bývá vhodné jednoliniové uspořádání, kdy jsou všechny pracovní zóny umístěny podél jedné stěny. Toto řešení šetří místo, ale může být méně pohodlné kvůli větší vzdálenosti mezi jednotlivými pracovními plochami nebo naopak nutnosti jednotlivé úseky uskromnit.
Pokud to dispozice místnosti dovoluje, vhodnější je paralelní uspořádání se dvěma souběžnými linkami, která nabízí více úložného i pracovního prostoru, ovšem vyžaduje dostatečně širokou uličku mezi nimi. Velmi oblíbeným řešením je také kuchyně ve tvaru L, která efektivně využívá roh místnosti a umožňuje pohodlný pohyb mezi pracovními zónami. Pro větší kuchyně se hodí uspořádání ve tvaru U, které poskytuje maximální pracovní plochu i místo na ukládání věcí a usnadňuje ergonomický provoz. Zařizujete-li opravdu velkorysý prostor, skvělým řešením může být také ostrůvek, který nejen zvětšuje pracovní plochu, ale může sloužit i jako jídelní či společenské centrum pro neformální posezení.

Keramický dřez patří k současnému chalupářskému stylu. Foto: Westwing
Kuchyně na míru
Během rekonstrukce neopomíjejte ergonomii kuchyně. Výška pracovní desky by měla odpovídat výšce postavy, aby se při vaření nezatěžovala záda. Pro pohodlné skladování a přístupnost je vhodné umístit často používané nádobí a suroviny do úrovně očí nebo pasu, zatímco méně využívané věci lze uložit do horních skříněk.
Ve venkovském stylu
Chalupářské kuchyně mají svůj jedinečný styl, který vychází z tradičně používaných materiálů a nábytku. Chybu neuděláte, pokud zvolíte masivní dřevo, keramické obklady menších rozměrů, terakotu, čí matné mosazné či litinové kovové doplňky. Pokud je to alespoň trochu možné, pokuste se zachovat původní prvky, například dřevěné trámy, původní nábytek nebo kachlový sporák na dřevo.

Kuchyň Vera s profilovanými dvířky se nabízí v několika odstínech a můžete ji přizpůsobit na míru svému prostoru. Foto: XXXLutz
Jděte s dobou
I přes snahu udržet tradiční vzhled je vhodné kuchyň vybavit moderními spotřebiči, které usnadní vaření i následný úklid. Vestavné spotřebiče s retro designem, jako jsou trouby s mosaznými prvky nebo stylové digestoře, dokonale zapadnou do venkovského stylu. Myčka skrytá za dřevěnými dvířky nebo nenápadná indukční deska umožní pohodlné vaření, aniž by narušily celkový dojem.
Úložné prostory
Mít v kuchyni pořádek a všechno pěkně po ruce je k nezaplacení, obzvlášť na chalupě, kde často není místa nazbyt. Pokud máte to štěstí a můžete si dovolit samostatnou spíž, skvěle poslouží na skladování potravin, zavařenin i nejrůznějších kuchyňských potřeb. Ale i v menších prostorech se dá zařídit praktické úložiště – stačí chytré rozmístění polic, zásuvek a závěsných organizérů, které pomůžou využít každý kout.

Deska z masivního dřeva podtrhne rustikální charakter interiéru. Foto: Stolařství Kraus
Na první pohled
Nejdůležitější je mít ve spíži přehled. Když si potraviny rozdělíte do skupin – mouka, rýže a těstoviny k sobě, konzervy jinam, koření do menšího boxu –, nestane se vám, že budete půl hodiny hledat balíček čočky. Skleněné nebo plastové dózy s popisky mohou s přehledností pomoci, protože vidíte, co kde máte, a nestane se, že byste skladovali tři otevřené pytlíky cukru. To, co používáte denně, by mělo být snadno dostupné, zatímco sezónní zásoby nebo věci, které vytáhnete jednou za čas, klidně můžou jít na horní police. Nezapomeňte využít i dveře spíže – skvěle se na ně hodí závěsné organizéry, kam se vejde koření, oleje nebo menší balení surovin. Samozřejmostí je čas od času projít zásoby a zbavit se toho, co je prošlé nebo už víte, že nevyužijete.

Detaily v podobě profilovaných říms, úchytek a stylových spotřebičů se postarají o dokonalý výsledek. Foto: Balnabed