U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

PRVOREPUBLIKOVÉ RECEPTY MILENY JESENSKÉ

Kategorie: Kuchyně | Autor: ANTONÍN TONY LINHART

MILENA JESENSKÁ (1896 – 1944) – PRVOREPUBLIKOVÁ NOVINÁŘKA A PUBLICISTKA, NEKONVENČNÍ A MOŽNÁ I TROCHU VÝSTŘEDNÍ ŽENA.

REALIZACE A STYLING: JANA VANĚČKOVÁ

   Jako vůbec první začala v různých časopisech a novinách psát výhradně pro ženy. Její okénka zahrnovala módu, životní styl, uplatnění žen ve společnosti, cestování a také vaření.

   Už při studiu na dívčím gymnáziu Minerva se začala projevovat její touha po originalitě a až provokativní nekonvenčnosti. Do širšího povědomí společnosti se dostala díky přátelství se spisovatelem Franzem Kafkou. Dokladem toho jsou proslulé Kafkovy „Dopisy Mileně“. Hned od počátku německé okupace se zapojila do antifašistického hnutí; smrt našla v koncentračním táboře Ravensbrück v květnu 1944. Její první vydanou knihou byly „Mileniny recepty“. Do Ženské hlídky v Národní politice dostávala od svých čtenářek stovky kuchařských předpisů, nestačila z nich ani vybírat.

   Pojďme tedy vyzkoušet prvorepublikový jazýček našich hospodyněk a připravme si podle receptů sebraných Milenou Jesenskou něco dobrého na zub. Rozpočty jsou pro čtyři strávníky.

Krupovka aneb Gerštel

100 g perlových krup, 1 lžíce másla, 1 l hovězího vývaru (z kostky), 3 lžíce sladké smetany, 1 žloutek, mletý pepř, mletý květ, sůl, sekaná petrželka na ozdobu

Kroupy uvaříme v mírně slané vodě do měkka, dobře scedíme a rozetřeme s máslem. Potom zalijeme připraveným vývarem, chvíli povaříme a opět procedíme. Kroupy odstraníme (pokud se polévka bude podávat k obědu, můžeme část krup ponechat). Polévku dobře prohřejeme, stáhneme z ohně a vmícháme do ní žloutek, rozšlehaný ve smetaně. Okořeníme pepřem, květem a případně přisolíme. Podáváme se zelenou petrželkou.

Kounicovy dušené řízky

4 větší telecí nebo vepřové řízky, 150 g tence krájené prorostlejší anglické slaniny, 3 velké cibule, sklenka nasládlého bílého vína, mletý pepř, sůl

Řízky naklepeme, nařízneme kraje, aby se nekroutily, osolíme a opepříme. Dno silnostěnného kastrolu vyložíme plátky slaniny, na ni přijde vrstva na kolečka krájené cibule, potom dva řízky a stejně tak to ještě jednou zopakujeme. Navrchu budou zbylé dva řízky. Zalijeme bílým vínem a pod pokličkou pomalu a velmi dlouho dusíme. Řízky i šťáva budou velice lahodné. Kdyby se pokrm připaloval, podlijeme vodou nebo polévkou.

Gratin z cibule

6 velkých cibulí, 1 l hovězího vývaru z kostky, 1 cibule na osmažení, 60 g másla, 1 šálek mléka, 3/4 šálku strouhaného ementálu, 1 vejce, sůl, pepř Ve vývaru uvaříme do měkka cibule.

Na pánvi v másle zapěníme drobně nakrájenou cibuli. Vařené cibule rozsekáme a uložíme do mísy. Vmícháme zapěněnou cibulku i s máslem, přidáme mléko a větší část strouhaného ementálu. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Je-li směs příliš hustá, přidáme trochu mléka. Ohnivzdornou misku vymažeme máslem a dáme do ní připravenou cibulovou směs. Urovnáme a povrch zasypeme zbytkem ementálu. Vložíme do vyhřáté trouby a do zlatova upečeme. Jídlo se hodí jako teplý předkrm.

Nákyp „Opilá jeptiška“

140 g práškového cukru, 10 vajec, 140 g neloupaných strouhaných mandlí, 1/2 šálku bílé strouhané housky, strouhaná citronová kůra, 2 dl červeného vína, 1 dl pomerančové šťávy, 2 lžíce cukru, máslo na vymazání formy

Utřeme cukr se žloutky, přidáme mandle, vmícháme strouhanou housku, citronovou kůru a tuhý sníh z 10 bílků. Nákypovou hmotu rozestřeme v máslem vymazané formě a pečeme asi 45 minut v mírně vyhřáté troubě. Upečený nákyp necháme vychladnout, jednotlivé porce poléváme horkým červeným vínem, promíchaným s pomerančovou šťávou a cukrem. Pro děti můžeme místo vína použít višňový džus.

***

KUSKUS? JEN HO ZKUS!

TIP!

Možná jste tuhle zajímavou přílohu ochutnali na dovolené, například v Tunisku. Jedná se o surovinu podobnou krupici, vyráběnou mletím pšenice – semoliny. Příprava kuskusu spočívá pouze v přelití horkou vodou a povaření. Máte-li doma kuskus, nechybí vám příloha k masu, přídavek do salátů ani základ pro slané i sladké kaše a nákypy.

Kuskus značky Bacchini zakoupíte v 500g balení v obchodních řetězcích Interspar, Tesco, Hypernova i v prodejnách zdravé výživy. Můžete si vybrat mezi kuskusem konvenčním (24,90 Kč) nebo bio (28 Kč).

Zeleninový kuskus

250 g kuskusu, 3 rajčata, 1 zelená paprika, šalvěj, tymián, máta, 4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 stroužek česneku, kostka slepičího bujónu V 0,5 l vařící vody rozpustíme slepičí bujón. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme nasekané bylinky, na kostičky nakrájenou papriku, rajčata, česnek. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Kuskus nasypeme do pekáčku, zalijeme vařícím základem, promícháme a dáme do rozehřáté trouby na 5 minut při 180 °C.

Více informací na www.cano.cz

Popisy k obrázkům

Autor fotografií: FOTO: FRANTA PROVAZNÍK

PRVOREPUBLIKOVÉ RECEPTY MILENY JESENSKÉ