U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Polévka je grunt

Kategorie: Vaříme | Autor: MAN

Zdravá linka české kuchyně

Naše babičky pokládaly polévky nejen za důležitou složku jídelníčku, ale i za zkoušku kuchařského umění. V dnešní uspěchané době se na domácí polévky tak trochu zapomíná, neboť jejich silným soupeřem jsou kupované v sáčku. Ale i v té největší časové tísni lze doma připravit chutné, rychlé a nepochybně zdravější polévky. A pokud jste si jako novoroční předsevzetí dali racionálnější stravování, začněme právě u nich.

Rady pro zdraví

Je všeobecně známo, že strava s vysokým množstvím tuků zvyšuje četnost obezity a výskyt civilizačních chorob. Z masových vývarů proto odstraňujeme přebytečný tuk tak, že polévku necháme zchladnout a poté z ní lžící tuk odebereme. Bývá zvykem potřebnou zeleninu předem osmahnout na tuku, avšak úplně postačí ji krátce podusit se lžící vody či vývaru. Výživovou hodnotu polévky zvýšíme, když do hotové přidáme trochu jemně nastrouhané syrové kořenové zeleniny a dále již nevaříme. Polévky solíme jen mírně, chuť dotvoříme nakrájenými zelenými bylinkami, například libečkem, petrželkou a pažitkou. Místo dochucovacích prostředků typu Vegeta používáme kořenící přísady bez glutasolu a se sníženým obsahem soli jako je Soljanka či Vega-vega.

Vylepšená bramboračka

4 – 5 brambor, 1 – 2 lžíce sušených hub, 200 g zeleniny (kořenová zelenina, květák, kapusta, pórek, rajče), 1 cibule, 1 lžíce oleje, 1 – 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, drcený kmín, majoránka, petrželka, sůl, 1 a 1/4 litru vody

Do vody dáme vařit oloupané a na kostičky nakrájené brambory, sušené houby, kmín a osolíme. V menším kastrůlku zpěníme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou nebo pokrájenou zeleninu a osmahneme. Poté přidáme k bramborám, zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a společně povaříme. Dochutíme prolisovaným česnekem, kořením, petrželkou a podle chuti osolíme.

Vývar s drožďovými nočky

1,5 litru vývaru z masa, 150 g kořenové zeleniny, petrželka, sůl Drožďové nočky: 1 kostička droždí, 1 menší cibule, 1 lžička oleje, 5 lžic mléka, 1 vejce, trocha strouhanky, 1 – 2 stroužky česneku, mletý kmín, sůl

Do vroucího vývaru přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu a lžičkou odkrajujeme nočky, které vaříme asi 5 minut. Hotovou polévku dochutíme petrželkou a osolíme. Příprava nočků: Na oleji osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme droždí a za stálého míchání necháme rozpustit. Odstavíme, vmícháme mléko, vejce, zahustíme strouhankou, ochutíme prolisovaným česnekem, kořením, osolíme a vymícháme středně husté těstíčko. Pokud hmotu více zahustíme strouhankou, můžeme z ní tvarovat knedlíčky, které do vývaru zavaříme.

Sýrová polévka

1 balíček taveného sýra, 1 lžička hladké mouky, petrželka, sůl, 1 litr zeleninového vývaru (i z kostky)

Mouku nasucho osmahneme, zalijeme vývarem, dobře rozmícháme, vložíme tavený sýr a povaříme, až se sýr zcela rozpustí. Hotovou polévku dochutíme nasekanou petrželkou a osolíme.

Zimní zeleninová

4 lžíce předvařené rýže, 1 lžička másla, 100 g zmrazené zeleninové směsi, Vega-vega, petrželka, sůl, 1 litr vody

Propláchnutou rýži osmahneme na másle, přidáme zeleninu, zalijeme vodou a povaříme doměkka. Hotovou polévku okořeníme, osolíme a doplníme nasekanou petrželkou.

Polévka je grunt