U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Pochutnejte si s Pavlem Vrbou

Kategorie: Vaříme | Autor: BY

básníkem, spisovatelem, libretistou a textařem

Patří k našim nejúspěšnějším textařům – napsal víc než tisícovku písničkových textů snad pro všechny zpěváky a zpěvačky své generace. Za všechny jmenujme: Jasná zpráva – skupina Olympic, Kdybych já byl kovářem či Dáma při těle – Petr Spálený, Šaty z šátků – Lešek Semelka, Mám ráda cestu lesní – Helena Vondráčková, Lampa – Marta Kubišová, atd. Vyhledává ho ale i generace současná. A zase pro ilustraci jmenujme: Ave Marie – Lucie Bílá, V pochybách – Bára Basiková, Pán démonů – Daniel Hůlka. Pavel Vrba je označován jako spolutvůrce české rockové poetiky a pravdou je, že se jeho texty již dnes staly uznávanou klasikou. Napsal také knihu o Yvettě Simonové a jejích osudových mužích a také knížku o sobě a svých hudebních přátelích s názvem A prošlo tu 60 + 6 andělů. Vrba je ovšem také jedním z nepřehlédnutelných bohémů, vyznavač všech krás života, znalec poezie, milovník chytrých textů, vtipných myšlenek, krásných žen, dobrého vína i dobrého jídla. A k tomu všemu ještě chalupaří. “Co se jídla týče, nejsem vybíravý, pochutnám si stejně na “vlaštovčím hnízdě” – bájné a v mém okolí nikým neochutnané lahůdce čínské kuchyně, stejně jako na chlebu se sádlem, cibulí, česnekem a pepřem. Rád i vařím, protože znám jen dvě věci, kterými se člověk mého typu dokáže po psaní odreagovat: a to jít do hospody nebo do kuchyně. Přiznávám se, i když nerad, že v poslední době vyhrává kuchyně. A protože neustále vedu boj s tlustotou, snažím se najít kompromis mezi chutným a zdravým jídlem, což se ve své podstatě téměř vylučuje. Myslím, že čestnou výjimku tvoří těstoviny, které mám naštěstí hodně rád. V poslední době s nimi všelijak experimentuji a často je vařím na způsob, který jsem okoukal od Jarmily, ženy malíře Jana Kristoforiho, v jejímž letním sídle ve švýcarských Alpách v italském kantonu jsme byli v létě několik dní na návštěvě. Nedělám tyhle těstoviny přesně jako Jarmila, její recept jsem si trochu upravil, ale věřím, že bude chutnat i vám. Potřebujeme na to bazalku (čerstvá je lepší, ale sušená také jde), česnek, pepř, sůl, rozdrcené chilli papričky, olivy, slunečnicová jadérka, olivový olej zvaný panenský, strouhaný parmazán nebo eidam a pochopitelně těstoviny. Olivy nakrájím na kolečka a přidám k nim slunečnicová jádra. Ostatní suroviny nakrájím co nejjemněji (lze je též s olejem rozmixovat). Všechno vmíchám do správně uvařených špaget nebo širokých nudlí a porci na talíři posypu sýrem. Přeji dobrou chuť.

Pochutnejte si s Pavlem Vrbou