U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Velikonoční dobroty

Kategorie: Volný čas | Autor: iva

ČTENÁŘSKÉ RECEPTY Z NAŠÍ SOUTĚŽE

Právě před rokem jsme vyhlásili s firmou BLEX, výrobcem pečicích forem, soutěž o nejzajímavější velikonoční recepty. O některé z těch, které jste nám poslali, jsme se s vámi podělili už loni v létě (6/2004). Hlavní “velikonoční nadílku” jsme vám ale slíbili na letošní Velikonoce. Nabízíme od každého něco – tradiční mazanec a beránka, ovšem z netradičního těsta, nevšední plněný cop, sladké cukroví ve tvaru kraslic a samozřejmě nádivku – raději hned dvě, s masem i bezmasou. Zkuste některý ze zajímavých receptů našich čtenářů, určitě nebudete litovat!

Tvarohový mazanec

150 g tuku (Hera), 200 g cukru, 250 g netučného tvarohu, 500 g hl. mouky, 2 vejce, 2 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, rozinky, kůra z 1 citronu, špetka soli, 50 g mandlí, máslo na potření, moučkový cukr na posypání

Tuk, cukr a vejce ušleháme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Vytvarujeme bochánek, povrch potřeme máslem a obložíme půlkami oloupaných mandlí. Pečeme asi 60 minut při

180 – 200 °C. Po vychladnutí mazanec pocukrujeme moučkovým cukrem. Těsto je díky tvarohu pěkně vláčné.

(Šárka Halašková, Náchod)

***

Koňakový beránek

250 g másla nebo Hery, 180 g moučkového cukru, 250 g polohr. mouky, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 0,2 l vaječného koňaku, 100 g čokoládové rýže nebo nastrouhané čokolády

Tuk a cukr ušleháme do pěny, pak zašleháme celá vejce. Přidáme mouku a prášek do pečiva, pak koňak a nakonec čokoládovou rýži. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy beránka a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 45 až 55 minut.

(Dana Brokešová, Vlčkovice v Podkrkonoší)

***

Ořechový beránek

5 vajec, 200 g cukru, 100 g ořechů, 160 g hl. mouky, půl prášku do pečiva, 4 lžíce horké vody, 1 vanilkový cukr, citronová kůra

Žloutky s cukrem utřeme do husta, přidáme po lžicích horkou vodu, potom mouku s práškem do pečiva a mleté ořechy. Nakonec těsto zlehčíme sněhem z bílků, do kterých jsme přidali vanilkový cukr a strouhanou citronovou kůru. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut.

(Dana Brokešová, Vlčkovice v Podkrkonoší)

***

Velikonoční cop

500 g polohr. mouky, 50 g cukru, 60 g másla, 2 žloutky, 20 g droždí, 1/2 l mléka, sůl náplň: 200 g ořechů, 120 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu, 2 vaječné bílky

Z droždí, trošky cukru a vlažného mléka připravíme kvásek. Přidáme mouku, cukr, sůl, žloutky a mléko a vypracujeme těsto. Necháme vykynout. Poté těsto rozdělíme na 3 díly, každý mírně rozválíme, potřeme náplní (smícháme umleté ořechy s cukrem, rumem a bílky) a spojíme do pramene. Prameny spleteme do copu a vytvarujeme do podkovy nebo spojíme do věnce. Dáme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.

(Eliška Pospíšilová, Praha)

***

Pečené kraslice

300 g hl. mouky, 200 g tuku, 80 g moučkového cukru, 120 g mletých ořechů, 1 lžíce skořice, 1 lžíce citronové šťávy náplň: 125 g ořechů, 100 ml mléka, 100 g cukru, 100 g másla

Ze surovin zpracujeme křehké těsto, vyválíme a formičkou vykrajujeme vajíčka. Zvolna pečeme na vymazaném plechu. Po upečení vždy dvě slepíme ořechovou náplní a potřeme bílkovou polevou (bílou nebo obarvenou potravinářskými barvami). Jinobarevnou polevou nebo jen silnou jehlou do ní kreslíme různé ozdoby.

Na náplň spaříme umleté ořechy horkým mlékem a necháme vychladnout. Utřeme máslo s cukrem a vmícháme ořechovou hmotu.

(Bohumila Voříšková, Praha)

***

Nádivka pro koledníky

10 rohlíků, 1/2 – 3/4 l vývaru z uzeného masa, 250 g klobásy, 250 g vařeného uzeného masa, 150 g pórku, 1 mrkev, 8 vajec, 3 vejce vařená na tvrdo, mladé kopřivy, hrst pažitky, sůl, pepř

Nakrájené rohlíky namočíme ve vývaru, přidáme nakrájenou klobásu a maso, na kolečka nakrájený pórek, nastrouhanou mrkev, přimícháme žloutky a ochutíme. Na-konec vmícháme nasekané kopřivy, pažitku a sníh z bílků. Do vymazaného pekáčku dáme vrstvu nádivky, poklademe nakrájenými vařenými vejci, překryjeme další vrstvou nádivky a upečeme.

(Marta Kocourková, Horšovský Týn)

***

Nádivka bez masa

5 rohlíků, 5 vajec, 1 kostka zeleninového bujonu, 3 stroužky česneku, hrst sušených hub nebo malá konzerva žampionů, 1 paprika, pórek, podle možností hrst kontryhele, popence nebo kopřiv, čerstvá nať petržele, pažitky nebo koření (bazalka, dobromysl, majoránka), několik lžic másla nebo oleje

V 1/2 l vody krátce povaříme bujon, přidáme trochu oleje nebo másla. Po vychladnutí do něj namočíme den staré nakrájené rohlíky, nakrájenou papriku a pórek, předem namočené pokrájené houby, se solí utřený česnek, vejce, na drobno nasekané bylinky, podle chuti koření. Zamícháme a necháme chvíli stát. Do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče směs rozprostřeme a nahoru rozložíme několik oříšků másla. Pečeme ne příliš zprudka, až dostane nádivka červenou kůrku. Je výborná i jako příloha ke špenátu či zeleninovému salátu.

(Ladislav Kudrna, Čermná)

***

Velikonoční cop a pečené kraslice se na svátečním stole pěkně vyjímají

Nádivka pro koledníky – kdo by odolal?

REALIZACE A STYLING JANA VANĚČKOVÁ, FOTO FRANTA PROVAZNÍK

Velikonoční dobroty