U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Pochutnejte si s Janou Synkovou

Kategorie: Víkend | Autor: HY

herečkou pražského divadla Studio Ypsilon (častěji zvaného Ypsilonka), autorkou divadelních i písňových textů

Nejdřív se nám asi vybaví její skvěle ztvárněná role tety Kateřiny z populárního Saturnina a postava praštěné psycholožky Kudlákové z divácky úspěšné trilogie Byl jednou jeden polda. Mnoho lidí si však myslí, že herečky asi moc vařit neumějí. Kdy by to taky stíhaly? Dopoledne zkoušky v divadle, odpoledne natáčení v televizi, ve filmu nebo v rozhlase a večer představení v divadle. Až překvapivě často je však opak pravdou. Jana Synková patří k těm ženám, které to nejen stíhají, ale provozují vaření se stejným kumštem a fantazií jako vytvářejí své role. Některé její recepty se časem obměňují do různých variant, takže těžko se dají zachytit přesně. Recept na Banana Bread , který si přivezla z Kanady, však patří k výjimkám. Tento zvláštní moučník je vzpomínkou na dlouhý výlet, jehož cílem byl Ostrov prince Edwarda, jedna z východních provincií Kanady. Cesta na ostrov je dlouhá, protože poté, co dojedete na pobřeží kanadské pevniny, čeká vás ještě 13 kilometrů dlouhý most, který ostrov spojuje s mateřskou pevninou. A když se tam nakonec dokodrcáte a jste uvedeni do krásného dřevěného domu v lese a uvítáni tímto Banana Bread a vínem, je to zážitek na celý život. Celá rodina Jany Synkové tento moučník miluje a většinou zmizí dřív, než si vlastně pořádně všimnete, že je na stole. Zkuste, co udělá kanadská specialita u vás doma. Recept je velmi jednoduchý. Na odměřování ingrediencí potřebujeme obyčejný čtvrtlitrový hrnek. Do připravené středně velké mísy nejdřív umeleme tolik ořechů, abychom naplnili půl hrnku. Pak odměříme půl hrnku rozehřátého másla a vlejeme ho na ořechy. Následují 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru (nejlépe krupice), 2 celá vejce a třetina hrnku mléka. Aby těsto lépe vzešlo, přidáme půl kávové lžičky soli, půl prášku do pečiva a lžičku citronové šťávy. Důkladně promícháme a připravíme si ruční šlehač. A teď to hlavní: potřebujeme 3 pěkně uleželé banány, které už začínají černat. Můžeme koupit takové ty ošklivé, otlačené (ale zdravé) levné banány nebo si na jejich dozrání počkáme doma. Ať tak nebo tak, když jsou naše tři banány tak akorát, rozmačkáme je vidličkou na kaši a přidáme do mísy. Všechno pak šlehačem důkladně prošleháme. Větší formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a nalijeme do ní těsto. V troubě, kterou jsme předehřáli na 190 °C pečeme moučník přesně hodinu.

Pochutnejte si s Janou Synkovou