U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Pochutnejte si

Kategorie: Volný čas | Autor: Věnceslava Dezortová

s Janem Skalickým, kostýmním výtvarníkem

Těžko bychom v Evropě hledali přední divadelní scénu, se kterou by tento významný návrhář divadelních kostýmů nespolupracoval. Jeho působnost sahá až do prestižní Metropolitní opery v New Yorku. Kromě Prahy “oblékal” čtyřikrát ve světě Prodanou nevěstu, v jeho kostýmech hrály slavné osobnosti jako Monserrat Caballé a Placido Domingo. Už několik let navrhuje koncertní oblečení pro Evu Urbanovou. Nedávno dokončil úpravu kostýmů pro obnovenou premiéru muzikálu Chicago pražského Hudebního divadla Karlín. Jan Skalický bydlí v Praze a v Curychu, ale za svým povoláním nalétá tisíce kilometrů. V letadlech si prý rád listuje kuchařkami, takže “vysypat z rukávu” nějaký recept pro něho nebyl vůbec problém. Ze svého osvědčeného receptáře nám poradil dvě rybí speciality.

Losos na citronu

Vezmeme 600 g filé z lososa (bez kůže), položíme na pekáček, osolíme a opepříme. Navrch položíme tenké plátky citronu, pak asi 400 g oloupaných rajčat (bez jadérek) a hrst kaparů. Zalijeme 1/8 litru bílého vína a olivovým olejem. V troubě při teplotě 180 – 200 °C pečeme zhruba 10 až 12 minut. Surimi (tyčinky z krabího masa) Do mísy vymazané máslem vložíme 500 g surimi, 250 g na-krájených spařených žampionů, lehce osolíme, přidáme 100 g černých vypeckovaných oliv. Uděláme řidší bešamel (máslo, mouka, mléko), po vychladnutí do něho zamícháme dva žloutky a polijeme tím maso. Povrch posypeme strouhaným parmezánem a přidáme několik malých kousků másla. Pečeme do zlatova v troubě při teplotě 180 °C.

Pochutnejte si