U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Placky, palačinky, omelety

Mnoho chutných variant na jedno téma

Dnešní název napovídá, že se budeme zabývat přípravou jídel, jejichž konečná podoba má tvar různě velkých kulatých placek. Stejný tvar měl i neolitický chléb pravěkých zemědělců, pečený na plochých kamenech. Placek a placiček existuje nekonečné množství variant. Liší se použitými surovinami i způsobem přípravy. Buď je pečeme na sucho nebo smažíme na tuku. U placek může být základní surovinou mouka, a to nejen pšeničná, například u mexických tortil to je kukuřičná. Hlavní surovinou pro přípravu omelet jsou zas vejce. Omelety obkládáme nejrůznějšími zeleninovými, masovými i jinými směsmi, případně tyto suroviny přidáváme přímo do rozšlehaných vajec a pak pečeme silné “plněné” omelety. Přidávat lze i plátky vařených brambor nebo pokrájené vařené těstoviny. Oblíbené jsou palačinky, jejichž jemné těstíčko tvoří vejce, mléko a mouka. Jejich náplň může být slaná i sladká, lze je ještě zapékat. Vévodí jim nesporně “Zuzaniny pařížské palačinky“, plněné pomerančovým máslem a flambované likérem. Vynechat nesmíme ani lívance, ať kynuté nebo nekynuté, buď ve sladké úpravě nebo jako přílohu k masům či dušené zelenině. Doslova plackovou revoluci způsobily brambory. Právě ony jsou základem chuťově neopakovatelného bramboráku a dalších bramborových placek. Většinou se připravují ze syrových brambor, někdy i z brambor vařených nebo z jejich směsi. Přidáváním dalších ingrediencí získáme placky mnoha chutí. Jsou buď samostatným pokrmem nebo přílohou k masu. Všechny ty placky a placičky by vydaly na samostatnou kuchařku, tak vám nabídne-me aspoň několik těch méně známých. Recepty jsou pro 4 osoby.

Mexické palačinky

140 g kukuřičné mouky, 1 lžíce pšeničné mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička soli, 2 vejce, 450 ml podmáslí, 1 malá plechovka nakládané kukuřice, olej

na oblohu: nakládané papriky, cibulky, mexická omáčka Taco (nebo kečup), krémová kysaná smetana

Z mouky, žloutků, prášku do pečiva, soli a podmáslí umícháme řídké těsto a zakryté necháme 15 minut odpočívat. Pak vmícháme tuhý sníh z bílků. Na oleji v pánvi pečeme palačinky o průměru 10 cm. Jejich vrchní stranu posypeme několika kukuřičnými zrny. Obrátíme a pečeme po druhé straně. Na talíři obložíme zeleninou, přidáme kysanou smetanu a mexickou omáčku.

Zeleninové bramboráky

500 g brambor, 250 g mrkve, 250 g cibule, 2 vejce, sůl, bílý pepř, trochu droždí, 100 g pšeničného šrotu (nebo 2 lžíce hrubé mouky, ale není to už ono), máslo na smažení

Oloupané brambory, mrkev a cibuli nahrubo nastrouháme, smícháme a rukou lehce vymačkáme vodu. Přidáme koření, vejce, sůl, šrot a dobře promícháme. Na másle pečeme po obou stranách malé bramboráky. Podáváme je horké, rovnou z pánve, jinak stejně jako ostatní druhy bramboráků nestojí za nic. Připíjíme ovocný čaj.

Příště mrkev a cibuli nahradíme jinou zeleninou, třeba cuketou, přidat lze i uzeninu.

Vodácké bramboráky

1 až 1,5 kg rozmočeného chleba, 2 vejce, česnek, kmín, pepř, sůl, majoránka, sádlo nebo slanina na smažení

Tenhle recept určitě vymyslel nějaký vodák, který se na vodě “cvaknul” neboli “udělal”. Co nebylo pečlivě zapakováno v nepromokavém pytli nebo barelu, se muselo sušit. Co však s rozmočenou šiškou chleba? A byl tu nápad na falešný “vodácký bramborák”: Rozmočený chléb v kotlíku rozhňahňáme na jednolitou hmotu, do ní rozmícháme vejce, utřený česnek, koření a opatrně osolíme. Těsto nemá být příliš řídké. Na pánvi rozpustíme na drobné kostičky nakrájenou slaninu, kterou můžeme po chvíli opatrně vyjmout a vmíchat do těsta. Pak už smažíme chlebové placičky po obou stranách do zlatova.

Tímto způsobem můžeme využít i starý chléb. Místo do vody jej namočíme do mléka.

Jablečné lívanečky

300 g polohrubé mouky, 500 ml mléka, 3 vejce, 4 lžíce ovesných vloček, 1 velké křehké jablko, 1 lžíce cukru, půl balíčku kypřicího prášku, 1 lžíce rumu, sůl, tuk na pečení, na ozdobu sladký bílý jogurt a džem nebo ovoce

Vločky zalijeme trochou mléka nebo vody a necháme stát, jablko oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Tvrdé jablko chvíli podusíme v pár lžicích vody. V mléce rozšleháme žloutky, cukr, sůl, rum, vmícháme mouku a pak změklé vločky a jablko. Nakonec vpracujeme tuhý sníh z bílků a kypřicí prášek, smíchaný s trochou mouky. Hned pečeme na horkém tuku po obou stranách malé lívanečky, které zdobíme jogurtem a ovocem. Podáváme nejen jako zákusek, ale milovníkům sladkostí i jako hlavní jídlo.

Smaženky

4 vejce, asi 10 lžic strouhanky, mléko, sůl, olej na smažení, hořčice, na oblohu např. sýr, uzenina, sardinky, sterilovaná i čerstvá zelenina, cibulka

Těsto na každou smaženku si připravíme zvlášť těsně před smažením. Rozšleháme 1 vejce se solí, přidáme 2 – 3 lžíce strouhanky a tolik mléka, aby vzniklo řidší těsto. Vlijeme do menší pánve na rozpálený tuk a pečeme po obou stranách. Potřeme hořčicí a obložíme vším, co máme rádi. Je to rychlá teplá večeře.

Na příští vaření se s vámi těší Antonín Tony Linhart

Foto 1 – Jablečné lívanečky

Foto 2 – Zeleninové bramboráky

Foto 3 – Mexické palačinky

Kategorie: Volný čas | Autor: Antonín Tony Linhart

Placky, palačinky, omelety