Jídla z hub

Foto: Shutterstock

Čerstvé houby si můžeme dopřát i mimo hlavní houbařskou sezónu v podobě hlívy ústřičné či žampionů, využít ale můžeme i voňavou sušenou nebo zmraženou směs.

hlívová topinková směs

Foto: Shutterstock

Hlívová topinková směs

250 g hlívy ústřičné, 2 šalotky, lžíce sádla, 2 stroužky česneku, krájená veka nebo bageta, čerstvé bylinky podle chuti, sůl, pepř

Šalotku nakrájíme najemno, hlívu očistíme a pokrájíme na drobné kousky. Na pánvi rozehřejeme sádlo a orestujeme nakrájenou šalotku dozlatova. Pak přidáme houby, dochutíme česnekem, solí a pepřem, stáhneme plamen a opékáme asi 15 minut. Směs můžeme podle potřeby trošku podlít vodou a občas promíchat. Mezitím opečeme plátky veky či bagety. Můžeme je buď osmahnout na pánvi na másle, nebo nasucho v topinkovači. Houbovou směs před podáváním promícháme s čerstvými bylinkami a nandáme na opečené plátky veky.

cizrna se špenátem a žampiony

Foto: Shutterstock

Cizrna se špenátem a žampiony

1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 250 g žampionů, 120 g čerstvých listů mladého špenátu, 1 plechovka cizrny ve slaném nálevu, sůl a pepř

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno, žampiony očistíme a pokrájíme na větší kousky. Na pánvi rozehřejeme olej, necháme na něm zesklovatět cibulku s česnekem a přidáme žampiony. Osolíme, opepříme, a když houby zezlátnou, podlijeme je malým množstvím vody, přimícháme listy špenátu a necháme asi 5 minut dusit. Na závěr přidáme scezenou cizrnu, promícháme a případně ještě dochutíme solí a pepřem.

kuře v houbové omáčce

Foto: Shutterstock

Kuře v houbové omáčce

250 g kuřecích prsou, 30 g sušené houbové směsi, 250 ml smetany ke šlehání, 1 cibule, 1 lžíce nasekané petrželky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Sušené houby namočíme do 150 ml studené vody nejméně hodinu před vařením. Omyté kuřecí maso nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme. Maso zprudka opečeme na rozpáleném oleji, a když je propečené, vyjmeme je a necháme stranou. Ve výpeku orestujeme najemno nakrájenou cibuli a přidáme namočené houby i s vodou a na mírném ohni vaříme asi 15 minut. Pokud se tekutina odpaří, podlijeme je. K podušeným houbám vrátíme zpět maso, zalijeme smetanou a vaříme, dokud smetana nezhoustne. Dochutíme solí, pepřem a na závěr vmícháme nasekanou petrželku.

Rizoto s restovanými žampiony

Foto: Shutterstock

Rizoto s restovanými žampiony

300 g rýže (carnaroli či arborio), 100 g másla, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 120 g žampionů, 50 ml bílého vína, 1 l zeleninového vývaru, 2 lžíce strouhaného parmazánu, hladkolistá petržel, sůl, pepř

V kastrolu na másle osmahneme nakrájenou cibulku, přidáme rýži, asi minutu restujeme, podlijeme horkým vývarem a dochutíme solí a pepřem. Podle potřeby postupně podléváme vývarem a vaříme, dokud rýže nezměkne. Žampiony nakrájíme na plátky a opečeme je na rozehřátém oleji. Když zezlátnou, podlijeme je vínem a dále vaříme, aby se tekutina odpařila. Na závěr k nim přidáme nasekanou petržel a promícháme. Do hotové rýže vmícháme nastrouhaný parmazán a ihned se žampiony podáváme.

houbový quiche

Foto: Shutterstock

Houbový quiche

Korpus: 280 g hladké mouky, 140 g másla, půl lžičky soli, 8 lžic vody
Náplň: 3 vejce, 250 g polotučného tvarohu, 150 ml smetany, 250 g čerstvých hub (žampiony, hlíva), 2 stroužky česneku, 100 g eidamu nebo goudy, čerstvé bylinky podle chuti (tymián, petržel, oregano), sůl, pepř

Z výše uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladničce 30 minut odpočinout. Poté těsto vyválíme a vložíme do koláčové formy, přitlačíme je opatrně do záhybu formy a upravíme přečnívající okraje. Překryjeme pečicím papírem, zatížíme fazolemi a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C asi na 15 minut. Po uplynutí této doby sejmeme fazole a necháme korpus zezlátnout. Zatímco se peče těsto, připravíme si náplň. V míse prošleháme vejce, tvaroh, smetanu, strouhaný sýr, rozetřený česnek, bylinky, sůl a pepř a vlijeme na připravený korpus a povrch ozdobíme houbami. Pečeme dozlatova a podáváme po vychladnutí.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Jídla z hub