U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

O blahodárném působení lecitinu

Kategorie: Zdraví | Autor: red

Péče o zdraví

Potřebujete snížit hladinu cholesterolu? Trpíte aterosklerózou či anginou pectoris? Prodělali jste infarkt myokardu či mozkovou příhodu? Ve všech těchto případech vám může pomoci zajímavý potravní doplněk, který zakoupíte běžná v lékárnách – lecitin. Vyskytuje se běžně v přírodě, je totiž základní součástí všech buněčných membrán, kde plní stabilizační funkci. Z lecitinu se také vytváří látka acetylcholin, který slouží jako “posel” mezi nervovými buňkami. Lecitin si naše tělo umí vytvářet samo, přesto bylo zjištěno, že jeho dodatečný příjem ve větším množství může účinně spolupůsobit při léčení určitých, zejména civilizačních chorob, nebo může pomáhat při jejich prevenci.První z těchto chorob je ateroskleróza, tedy kornatění tepen. Je způsobena převážně přijímáním stravy s velkým obsahem živočišných tuků a cholesterolu. Ukládá se v plátech na stěnách tepen, čímž dochází k jejich ucpávání. To má za následek špatné prokrvení různých orgánů, které pak nemohou správně fungovat. Úplné ucpání tepny způsobí náhlou příhodu, jako je infarkt myokardu či mozková mrtvice, jejichž následek je smrt nebo trvalé zdravotní postižení. Vědci však zjistili, že pravidelný příjem alespoň jednoho gramu lecitinu denně spolu s úpravou stravování může stav našich cév zlepšit a hladinu cholesterolu snížit. Dalším zdravotním problémem, při němž se lecitin osvědčil, je zapomínání, na které si stěžují hlavně lidé ve vyšším věku. Lecitin postupně zlepší stav cév v mozku, a tedy i jeho prokrvení. Navíc je zdrojem acetylcholinu, kterého se v mozku ve vyšším věku často nedostává, což způsobuje problémy paměti, nebo i poruchy myšlení. To se týká zejména nemocných trpících zákeřnou Alzheimerovou chorobou, při níž dochází k postupné ztrátě poznávacích schopností, schopnosti zapamatovat si nové věci a ke zmatenosti. Člověk se tak stává zcela nesoběstačným a nakonec po letech umírá. Při této chorobě, jejíž původ není dodnes objasněn, zanikají nervové dráhy, kde acetylcholin hraje klíčovou úlohu v komunikaci. Jeho nedostatek lze alespoň dočasně vyrovnávat podáváním dostatečně velkých dávek lecitinu (až několik gramů denně).Lecitin přijímáme běžně v rostlinné i živočišné stravě. Ne každá potravina je však natolik bohatým zdrojem, aby byl jeho přísun dostatečně velký. Jak jsme se již zmínili, blahodárný účinek lecitinu se projeví při příjmu vysokých dávek po dlouhou dobu. Proto je vhodné zvolit doplněk stravy obsahující přírodní lecitin, získávaný nejčastěji ze sójových bobů. Tyto požadavky splní například přípravek GS Lecitin 1200. V jednom balení je 100 želatinových tobolek, z nichž každá obsahuje 1200 mg přírodního lecitinu. Pro snížení hladiny cholesterolu a prevenci aterosklerózy se užívá 1 tobolka denně, při poruchách paměti 3 tobolky denně a při Alzheimerově chorobě a její prevenci v rodinách s jejím výskytem se doporučuje až 6 tobolek denně.

O blahodárném působení lecitinu