U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Není maso jako maso

Kategorie: Vaříme | Autor: MAN

Zdravá linka české kuchyně

Často u nás přežívá zastaralý názor, že každodenní konzumace masa je pro správnou činnost organismu nezbytná. Dnes už však víme, že tělo nedovede přebytečně přijaté bílkoviny ukládat do zásoby, a proto je musí velmi složitě vylučovat, což organismus pořádně zatěžuje. V našich podmínkách při současném bohatém výběru potravin a dobrém zásobení trhu, je optimální zařazovat maso do jídelníčku 2 až 4krát týdně. Největší zastoupení by mělo mít maso drobných domácích zvířat, ke kterému patří kuřecí, krůtí, králičí. A samozřejmě ryby, zejména mořské.

Rady pro zdraví

Před přípravou pokrmů z masa odebereme veškerý viditelný tuk au drůbeže navíc odstraníme i kůži. Při přípravě pokrmů z masa mohou být zdravějším kompromisem chutné zeleninové či těstovinové pokrmy jen s malým podílem masa. Mleté maso na sekanou či karbanátky můžeme “nastavit” povařenou zeleninou či sojovým granulátem. Rybí maso je velmi zdravé, ale někomu může být typický rybí pach nepříjemný. Zmírníme jej, když maso pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme v klidu odležet.

Královské krůtí řízky

4 plátky krůtího masa, trochu hladké mouky, mletý bílý pepř, sůl, tuk na pečení, kompotované broskve, sýr hermelín

Krůtí řízky na několika místech nařízneme a lehce naklepeme. Osolíme, opepříme a poprášíme hladkou moukou. Vložíme je do rozehřátého tuku a po obou stranách opečeme. Podlijeme malým množstvím horké vody a podusíme. Poté plátky masa rozložíme na plech, každý poklademe polovinou kompotované broskve, plátkem sýra hermelín a krátce zapečeme. Podáváme s vařenými nebo opečenými brambory.

Kuřecí maso v kapustě

250 g kuřecího masa, 1 kapusta, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, 2 až 4 stroužky česneku, drcený kmín, sůl

Maso nakrájíme na kostky. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso, pokmínujeme, osolíme a opečeme ze všech stran. Podlijeme šálkem horké vody a asi 15 minut dusíme. Přidáme očištěnou a na nudličky nakrájenou kapustu a společně dusíme. Podle potřeby podléváme vodou. Nakonec zaprášíme moukou, dochutíme prolisovaným česnekem a podáváme svařenými brambory.

Pikantní králičí směs

400 g králičího masa (kýta, hřbet), 1 cibule, 2 lžíce oleje, 250 g žampionů, 1 – 2 papriky, trochu hladké mouky, pikantní kečup podle chuti, 4 stroužky česneku, mletý pepř, sůl

Vykostěné králičí maso pokrájíme na nudličky, okořeníme, osolíme, smícháme s prolisovaným česnekem a vložíme na hodinu do chladničky. Nahrubo nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme maso, plátky žampionů a nudličky papriky. Osmahneme, podlijeme vodou adusíme doměkka. Před dokončením šťávu zaprášíme moukou, přidáme kečup, trochu vody a dodusíme. Podáváme s rýží nebo rýžovými nudlemi.

Rybí filé na zelenině

4 porce rybího filé nebo jiné ryby (asi 600 g), 300 g zmrazené zeleninové směsi (květák, celer, mrkev, kedlubny apod.), 1 kelímek bílého jogurtu, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce másla, 3 – 4 stroužky česneku, mletý pepř, bazalka, drcený kmín, sůl, tuk na vymazání zapékací misky

Plátky ryby potřeme rozetřeným česnekem, okořeníme, osolíme. Rozložíme na dno tukem vymazané zapékací misky, pokryjeme zeleninou a zalijeme jogurtem smíchaným s kečupem. Poklademe lupínky másla, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Podáváme s vařenými brambory a se zeleninovým salátem.

Není maso jako maso