U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Hrnečku, vař!

Kategorie: Hospodaření | Autor: Iva Tvrzová

Vaříme, dusíme a pečeme bez plotny a trouby

Že to není možné? Ale ano. Dokážou to “elektrické hrnce” – tedy nádoby, vybavené elektrickým topným tělesem. Elektrické varné a pečicí nádoby mohou být jak doplňkem ke klasickému způsobu přípravy pokrmů na sporáku a v troubě, tak praktickou možností přípravy jídla tam, kde žádná kamna, sporák, vařič nebo troubu nemáme k dispozici, případně když nechceme v létě zatápět v kamnech jen kvůli vaření.

S těmito elektrickými spotřebiči nepotřebujeme už žádné další nádobí na vaření. Jsou tedy praktické jak na malé chatičce, tak na ubytovně, studentské koleji, ale i na cestách, na dovolené v kempu či karavanu. Pomineme jednoúčelové spotřebiče, jako jsou fritovací hrnec, varná konvice, topinkovač, sendvičovač, gril a podobné. Zajímat nás budou nádoby, ve kterých můžeme připravovat většinu běžných pokrmů. Mezi známější a používanější patří ty, ve kterých můžeme péct, někdy také smažit a dusit – známá a oblíbená Remoska (od stejnojmenného výrobce), pečicí pánev firmy ETA nebo víceúčelová Bravoska od Isolitu-Bravo. Méně známé a používané jsou zatím u nás parní hrnce, ve kterých připravujeme jídlo v páře. Některé z nich nabízejí i vaření ve vodě či další možnosti. Remosku zná už několik generací našich hospodyněk, vyrábí se u nás téměř padesát let, v posledních letech se stala velkým hitem i ve Velké Británii, vyváží se do USA, Kanady, Austrálie. V Remosce můžeme péct, zapékat, grilovat, dusit, smažit, rozpékat, ohřívat i rozmrazovat. Hodí se jak pro přípravu masa, drůbeže, ryb a zeleniny, tak pečiva – pizzy, buchet, koláčů, dortů, moučníků z kynutého i piškotového těsta. Pokrmy se v ní dají připravovat dietně, s minimem tuku, jsou šťavnaté, nevysušují se, zachovávají si chuť i vůni. Předností Remosky je velmi jednoduchá obsluha i údržba, nízká spotřeba energie a kratší čas přípravy. S použitím měniče napětí ji můžete použít i v automobilu. Za ta léta prošla Remoska samozřejmě některými funkčními i vzhledovými úpravami. Skládá se ze tří částí: odnímatelného proskleného víka s topnou spirálou, kulaté mísy (hluboké a nízké, hliníkové nebo s nepřilnavou povrchovou úpravou z materiálu Teflon(r)Classic) a drátěného stojánku, opatřeného dvěma plastovými držadly. Tradičně se nabízí ve dvou velikostech – Grand s obsahem 4 litry pro 4 a více porcí, příkonem 650 W a dopo-ručenou cenou 2 750 Kč či 2 950 Kč (s úpravou Teflon), a Original s obsahem 2 litry pro 2 až 3 porce, příkonem 500 W a cenou 2 600 Kč či 2 795 Kč (s Teflonem). Novinkou posledních měsíců je Remoska Mini s obsahem 0,9 litru pro 1 až 2 porce, příkonem 230 W za 1 950 Kč (s Teflonem). Kombinovaná elektrická pečicí pánev Bravoska spojuje funkce elektrické pánve a pečicí nádoby. Umožňuje pokrmy smažit, vařit, dusit, zapékat i péct. Oválná Bravoska se skládá ze tří částí – plastové misky s nožičkami, části s topným tělesem (elektrické pánve) a pekáče-víka. Připravovat pokrmy můžeme v obou částech – podle toho, jaké jídlo zvolíme, postavíme Bravosku pánví s topným tělesem dolů a pekáčem přiklopíme (tak můžeme péct a smažit maso, ryby, uvařit guláš, připravit “čínu”, dusit zeleninu) nebo ji otočíme vzhůru nohami, aby teplo působilo shora – dole pekáč, přiklopený elektrickou pánví (tak lze upéct vánočku, buchty, perník). Pánev i pekáč mají nepřilnavou povrchovou úpravu, teplotu lze regulovat desetistupňovým termostatem (60 – 210° C). Manipulaci usnadňují tepelně izolovaná držadla. Díky odnímatelné přípojce termostatu lze Bravosku mýt i v myčce nádobí. Výrobce nabízí Bravosku ve dvou barevných provedeních – červené či modré s černou – a ve dvou velikostech. Přístroj o objemu 5,3 litru pro 1 až 3 porce s příkonem 1 250 W koupíte za 2 190 Kč, Bravosku XL o objemu 7,1 litru pro 4 a více porcí s příkonem 1700 W za 2 890 Kč. Pečicí pánev ETA je určena k opékání, dušení a smažení masa a zeleniny. Skládá se z podstavce, obdélníkové kovové mísy potažené nepřilnavou vrstvou Teflon a skleněného víka s uchy, které může sloužit i jako odkládací nádoba. Topný článek je zabudován ve dně nádoby. Pánev má příkon 1 000 W a plynulou regulaci teploty. Doporučená cena je 1 590 Kč. Zatímco zmiňované pečicí nádoby jsou všechny českými výrobky, parní hrnce se k nám dovážejí ze zahraničí. Vybrat si můžeme například značky Braun, Tefal či Princess. Přístroje nabízejí velmi šetrnou a dietní přípravu bez tuku především zeleniny, ovoce, ryb, drůbeže, brambor, rýže. Jídlo si zachovává chuť, vůni i barvu, vitaminy a živiny se nevyvaří. Lze v nich v páře vařit, dusit, ohřívat, udržovat pokrmy v teple a rozmrazovat, v některých i vařit ve vodě. Braun MultiGourmet sestává z oválného podstavce-základní nádoby s topným tělesem a vypínačem s časovým spínačem (maximálně 60 minut). Sem se také nalévá voda (množství se řídí dobou přípravy). Na základní nádobě jsou jedna až dvě napařovací misky s otvory (celkový objem 6,2 litru). Přípravu více druhů potravin odděleně umožní dělicí přepážky, které do nich lze vložit. K dispozici je černá vložka pro přípravu potravin s vysokým obsahem barviv či vložka bez otvorů pro přípravu rýže. Odkapávací misky pod napařovacími miskami zachycují uvolněnou tekutinu z potravin. Horní miska je přikryta průsvitným víkem. Díky výkonnému urychlovači vyvíjení páry začne přístroj vařit během několika sekund. Po uplynutí nastaveného času se vypne a zhasne barevná kontrolka. Příkon přístroje je 850 W. Všechny části – s výjimkou podstavce – lze mýt v myčce. Braun MultiGourmet koupíte za zhruba 2 500 Kč. Podobně pracuje i parní hrnec Steam Cuisine 700 od firmy Tefal. Má rovněž praktický oválný tvar. Podstavec s topným tělesem má časový spínač (rozsah 60 minut) s automatickým vypnutím a zvukovým signálem a ukazatel hladiny vody. Tu lze doplnit zvnějšku, bez přerušení vaření. Dalšími součástmi jsou dvě průhledné napařovací misky, nádoba na rýži, sběrná miska na šťávu, držák vajec, vyjímatelné rošty a průhledné víko. Kromě podstavce lze všechny části mýt v myčce. Hrnec má příkon 650 W. Jeho doporučená cena je 1 999 Kč. Parní hrnec Princess 1920 se od předchozích liší svým kulatým tvarem a některými funkcemi. Nabízí 2 stupně přípravy: vaření a ohřev. Má obsah 2,8 litru, stačí na přípravu 4 porcí, maximální výkon je 500 W. Obsahuje vnější nádobu, vnitřní nádobu (pro vaření polévek, pečení jako na pánvi, dušení), napařovací nádobu (pro vaření v páře), vložku pro vaření těstovin a nástavec-pánvičku na dušení vajec. V hrnci tedy můžeme nejen vařit v páře zeleninu a maso, ohřívat potraviny, dusit maso a vejce, ale také vařit polévky, rýži a těstoviny. Parní hrnec Princess se prodává za zhruba 2 190 Kč.

***

www.remoska.cz

www.isolit-bravo.cz

www.eta.cz

www.tefal.cz

1) Pečicí pánev ETA

2) Elektrický přístroj pro vaření v páře Braun MultiGourmet

3) Detail napařovací misky se zeleninou

4) Kulatý parní hrnec nabízí několik firem

5) Bravoska

6) Novinka – Remoska Mini

7) Remoska Original, střední velikost

FOTO ARCHIV FIREM

Hrnečku, vař!