U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Malé dobroty doma i v přírodě

Kategorie: Volný čas | Autor: Antonín Tony Linhart

Mnoho chutných variant na jedno téma

Malými dobrotami jsou myšleny všemožné chuťovky, drobná občerstvení i různé předkrmy. Mohou být teplé i studené a podávají se k čaji, ke kávě i k vínu. Malé dobroty přijdou vhod na pikniku i na zahradní párty. Dokážeme je připravit i v přírodě při kempování, na chatařském večírku a jinde. Drobné občerstvení musí být pestré, ale současně nenáročné na přípravu a také by nemělo příliš vyvětrat naši peněženku. Nabízíme vám několik nepříliš náročných, ale zajímavých nápadů – pro přípravu těch prvních budeme potřebovat vybavenou kuchyni, druhou skupinu chuťovek připravíme i v podmínkách, běžných při kempinku nebo táboření. Jako vždy jsou naše rozpočty pro 4 osoby.

MALÉ DOBROTY DOMA A NA CHALUPĚ

Chřupavé chlebíčky

3 syrová kuřecí játra, 2 stroužky česneku, 4 sardelky (sardelová pasta), 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, tymián, plátky bílého chleba (veky), případně olej na opečení chleba

Kuřecí játra zbavíme žilek a dobře rozetřeme. Utřeme česnek se sardelkami a smícháme s játry. Přidáme olej, tymián a pepř. Směsí potřeme plátky opečeného chleba. Chléb můžeme opéci na sucho nebo na oleji. První způsob je stravitelnější, druhý chutnější. Potřené plátky dáme do horké trouby rychle zapéct, osolíme a horké podáváme.

Paprikové řezy

1 středně velká zelená a 1 červená paprika, 40 g másla, 300 g čerstvého smetanového sýra, 150 g taveného sýra se žampiony, 10 oliv plněných paprikou, několik oliv na ozdobu, 2 lžíce sekané zelené petrželky, 2 lžíce kaparů, trochu česnekové pasty, sůl, 4 salátové listy

Z paprik vykrojíme lůžko a žebra se semeny, omyjeme a osušíme. Sýry, změklé máslo, kapary a sekané olivy utřeme do hladkého krému. Dochutíme petrželkou, solí a česnekovou pastou. Krém natlačíme lžičkou do paprik, ty zabalíme těsně do alobalu a dáme do chladničky na 2 hodiny ztuhnout. Vychlazené papriky příčně nakrájíme, každou na 6 řezů. Potřebujeme velmi ostrý nůž! Plátky plněných paprik rozložíme na salátové listy a zdobíme překrojenými olivami.

Koktejlový rožeň

250 g datlí, 200 g jahod, 100 g hroznů, 200 g ementálu, 200 g goudy, 4 jehly na rožnění nebo špejle, 1/2 hlávky zelí (nebo chleba)

Datle podélně rozřízneme a vypeckujeme, z jahod odstraníme stopky a kalichy, kuličky vína otrháme ze stopek. Sýry nakrájíme na úhledné kostky, velikostí přibližně odpovídající velikosti ovoce. Střídavě všechno napícháme na jehly. Zelí (chleba) postavíme řezem na tác a jehly do hlávky zapícháme. Na stole to vypadá senzačně. Ovoce i sýry můžeme také obměnit.

Italský nákyp

3 lžíce sultánek, 250 g biskupského chlebíčku bez čokoládové polevy nebo vánočky bez kůrky, 2 lžíce rumu, 3 vejce, 500 ml mléka, 1 vanilkový lusk, 1 lžíce meruňkového džemu, 3 lžíce pískového cukru, moučkový cukr na posypání Sultánky rozložíme do ohnivzdorné mísy a zalijeme rumem. Plátky chlebíčku či vánočky překrájíme na menší kousky a rozložíme v míse tak, aby se mírně překrývaly. Utřeme vejce s cukrem, mléko s rozkrojeným vanilkovým luskem uvedeme do varu. Za stálého míchání pomalu přiléváme horké mléko k rozšlehaným vejcím. Vzniklým teplým krémem zalijeme přes jemné síto vánočku v míse. Pak v dobře vyhřáté troubě pečeme asi 40 minut. Dezert musí mít zlatohnědou barvu. Povrch pocukrujeme a podáváme teplé i studené.

MALÉ DOBROTY V PŘÍRODĚ PŘI KEMPOVÁNÍ

Maggiho steaky

8 starších krajíců chleba, 150 g špeku, koření maggi

Chleba pokapeme kořením maggi a necháme dobře vsáknout. V pánvi rozpustíme slaninu pokrájenou na kostičky, škvarečky nakonec vylovíme. Na rozpuštěné slanině opečeme chleba. Hotové steaky necháme okapat a zdobíme slaninovými škvarečky. Servírujeme s modrou oblohou.

Bylinkové pohoštění

6 vajec, hrst jemně nasekaných lesních bylinek (popenec, kozlíček lékařský, lístky mladých kopřiv, mateřídouška, sedmikráska), 2 malé krabičky majonézy, lžíce hořčice, pepř, sůl, bílé pečivo nebo slané sušenky, rajče na ozdobu

Vejce uvaříme na tvrdo. Žloutky rozmělníme s majonézou, přidáme bylinky, hořčici, osolíme, opepříme a umícháme hladký krém. Nakonec vmícháme bílky, nakrájené na malé kostičky. Mažeme na plátky pečiva a podáváme ozdobené dílkem rajčete. Nebo můžeme celé poloviny bílků naplnit krémem a nabízet jako plněná vejce.

Sušenkové dortíčky

30 kusů větších kulatých sušenek (v případě nouze mohou být i čtverhranné), miska rybízu, malin nebo ostružin, šlehačka ve spreji

Sušenky necháme rozbalené nějakou chvíli stát, aby změkly. Pak na první sušenku nastříkáme šlehačku a na ni navršíme ovoce. Přikryjeme druhou sušenkou a opět nastříkáme šlehačku a dáme ovoce. Přikryjeme třetí sušenkou, kterou můžeme na povrchu opět ozdobit šlehačkou a ovocem. Dokud se šlehačka nerozteče, vypadá dezert skvěle. Tak si s konzumací pospíšíme!

Cukrátka z rohlíků

8 starších rohlíků, šálek moučkového cukru, tuk na smažení

Rohlíky nakrájíme příčně na centimetrová kolečka. Rychle je osmažíme v pánvi na rozpáleném tuku. Zlatavé ihned obalujeme v cukru a okamžitě podáváme, třeba s malinovým čajem.

Dobrou chuť přeje

Koktejlový rožeň

Paprikové řezy

Sušenkové dortíčky

Malé dobroty doma i v přírodě