Kuchyně plná bylinek

Rubrika: Market

Pokud máte na zahradě krásný bylinkový záhonek plný vůní, je škoda, kdyby vůně a chuť nepronikly i do vaší kuchyně. Ať už máte na okně truhlík se třemi bylinkami nebo záhon plný zelených bylinek, poradíme vám několik pokrmů, kterým dodají bylinky nevšední chuť, voní i vzhled.

Losos na rozmarýnu

Rychlá a super zdravá večeře. Lososa omyjete, zbavíte kůže, naporcujete a jednotlivé porce posolíte, lehce opepříte a okořeníte najemno posekaným rozmarýnem. Asi hodinu je nechte odležet v ledničce.
Na pánvi rozehřejte lžíci másla a lžíci olivového oleje, aby se vám máslo nepřepalovalo. Doplňte je lžící rozmarýnu. Až se chutě spojí, začněte na nich opékat lososa.
K hotovému lososovi podávejte vařené brambory nebo zeleninu.

Bazalkové pesto

Voňavá klasika všech restaurací zaměřených na těstoviny. 50 g lístků čerstvé bazalky pomalu rozmixujte v mixéru. Přidejte šest lžic olivového oleje, jeden velký už prolisovaný stroužek česneku, lžíci piniových oříšků a trochu soli. Hotovou směs smíchejte s najemno nastrouhaným parmazánem, kterého by mělo být poloviční množství než bazalky, tedy 25 g.
Pesto podávejte s těstovinami.

Vepřové maso na šalvěji

Klasika s neobvyklou chutí. Připravte si směs na obalování masa: 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíci čerstvě nasekané šalvěje, pepř a sůl. Ve směsi obalte čtyři vepřové řízky a maso osmahněte na pánvi po obou stranách.
Podávejte s grilovanou zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Losos s koprovým přelivem

Filety z lososa osolte, zakápněte citronovou šťávou a lehce posypte nasekaným koprem. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce másla a 1 lžíci olivového oleje. Opékejte filety z lososa, přibližně čtyři minuty z každé strany. Filety si odložte stranou. Do výpeku přidejte ještě jednu lžíci másla, 200 ml smetany ke šlehání a lžíci mouky. Do hotové omáčky vsypejte nasekaný kopr a podle chuti ještě dosolte. Porce lososa přelijte omáčkou a podávejte se těstovinami nebo s brambory.

Ty nejvoňavější bylinky si pořídíte v Zahradnictví Flos Praha.

Pomazánka s medvědím česnekem

Smíchejte 250 g pomazánkového másla, jednu nakrájenou jarní cibulku, lžíci plnotučné hořčice a 2 lžíce smetany. Osolte a mírně opepřete. Do dobře promíchané pomazánky přidejte najemno nasekané lístky mědvědího česneku.

Hovězí na mateřídoušce

750 g hovězí roštěné (tedy čtyři porce) vcelku opepřete ze všech stran a potřete prolisovaným česnekem a nastrouhanou cibulí. Maso posypte mateřídouškou a koriandrem. Pokapejte ho olejem a nechte hodinu uležet v ledničce. Na trošce oleje maso opékejte na pánvi postupně ze všech stran. Poté přendejte do pekáče, osolte, přidejte kousek másla a podlijte vodou. Zprudka maso pečte asi půl hodiny, poté snižte teplotu a dopékejte do měkka.
Podávejte s vařenými brambory nebo se zeleninou.

 

Komerční prezentace

Kuchyně plná bylinek