U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

JEDNODUCHÝ SUŠÁK

Kategorie: Trendy | Autor:

Pro menší množství hub nebo ovoce je vhodný sušák, připomínající svým tvarem televizní anténu. Sušák zhotovíme ze smrkového hranolu 40×40 mm, do jehož hran vyvrtáme úhlopříčně kolmo na sebe průchozí otvory, do kterých budeme zasunovat špejle. Kolmé otvory jsou vždy o kousek posunuty nad sebe. Na špejle budeme navlékat plátky hub nebo ovoce. Uzenářské špejle o průměru 2,5 mm a délce 30 cm koupíme v prodejnách domácích potřeb. Místo hranolu můžeme také použít dřevěnou násadu ke koštěti. Pokud nebudou mít špejle hladký povrch, obrousíme je smirkovým papírem a konce zabrousíme do špičky, aby šly houby nebo ovoce dobře napichovat. Vrtačku k vrtání otvorů je dobré upnout do stojanu, aby otvory byly kolmé. Práci nám také usnadní, když si do kousku dřeva vyřízneme vodicí žlábek pro tyč, která se nám pak nebude při vrtání překlápět. Potřebný průměr vrtáku si vyzkoušíme na kousku dřeva, aby špejle neměly v otvorech zbytečně velkou vůli. Horní konec sušáku opatříme závrtným okem k zavěšení nad zdroj tepla. Pokud bychom chtěli zasadit více sušáků vedle sebe na prkno, upravíme jejich dolní konce do tvaru čepu.

JEDNODUCHÝ SUŠÁK