U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Jak střídat plodiny
Kategorie: Zahrada | Autor: Marie Rubešová
S přírodou se mnohem víc vyplatí spolupracovat, než s ní bojovat. Budeme-li pěstovat na stejném záhonu rok co rok stejné plodiny, nesmíme se divit, že se půda vyčerpá a rozmnoží se v ní škůdci.
I na malém prostoru se vyplatí dodržovat zásady střídání plodin. Každý rostlinný druh má totiž jiné požadavky a odčerpává z půdy jistý druh živin. Některý jen střídmě, jiný plnými “hrstmi”.Velcí a malí jedlíci. Mezi ty nenasytné plodiny, které spotřebují velké množství živin, patří květák a košťálová zelenina vůbec, okurky, brambory, pekingské zelí, dýně, pórek a celer. Tito velcí jedlíci by měli růst v půdě dobře vyhnojené organickými hnojivy (kompostem, uleželým hnojem, pokud jej lze získat, krevní, rohovou nebo kostní moučkou). V příštím roce by po nich měli následovat plodiny se středními nároky na živiny, jako jsou česnek, cibule, kedlubny, ředkvička, mrkev, červená řepa, salát a špenát. Optimální je, pokud je třetím rokem na záhoně vystřídají fazole a hrách. Tyto luštěniny jsou totiž nejen velmi střídmými konzumenty živin, ale ještě půdu obohatí. Na jejich kořenech žijí symbiotické půdní bakterie, přeměňující dusík ze vzduchu v dusík organicky vázaný v půdě. Po dodatečném podzimním přihnojení organickými hnojivy může začít koloběh znovu; opět tedy budou následovat plodiny s velkými nároky na živiny atd. Ještě účinnější bude naše hospodaření, pokud si uvědomíme, do jaké hloubky dosahují kořeny jednotlivých druhů zeleniny. Logicky se budeme snažit střídat mělce kořenící (např. špenát, cibule) s těmi, které čerpají živiny z větší hloubky (mrkev, červená řepa, brambory). Toto střídání se vyplatí i při volbě sousedů na záhonech.Výjimkou mezi zeleninami, vyžadujícími střídání, jsou rajčata a rebarbora, jimž svědčí pobyt na stejném záhoně. Jinak si pamatujme obecně, že zelenina ze stejné čeledi by měla přijít na totéž místo za tři až čtyři roky, výjimečně za dva. Kdo má větší zahradu, může k zeleninové zahradě přidat další pruh, kde bude po celý rok pěstovat a zarývat zelené hnojení, nebo přiřadí díl jahod, které je vhodné po třetím roce zarýt.Zvlášť je třeba upozornit na plodiny, které by rozhodně neměly přijít po sobě:
* Hlávková nebo růžičková kapusta, květák a zelí po řepě, ředkvi, ředkvičce, tuřínu a vodnici
* Cibule po póru nebo česneku
* Mrkev po fazolích
* Okurky po celeru a mrkvi
* Rajčata po bramborách
* Řepa po špenátu
Plodiny s velkou a malou spotřebou živin
* Velcí konzumenti: květák a košťálová zelenina vůbec, okurky, brambory, pekingské zelí, dýně, pórek, celer
* Střední konzumenti: česnek, cibule, kedlubny, ředkvička, mrkev, červená řepa, salát, špenát
* Hnojivé plodiny: fazole, hrách, bob a luštěniny vůbec
Tab. – Které zeleniny si vzájemně pomáhají anebo škodí
Zelenina   
    Dobrý soused   
    
    
    Špatný soused
Celer   
    
    kedlubny, keříkové fazole, pór   
    hlávkový salát
Cibule   
    
    okurky, mrkev, salát   
    
    hrách, keříkové fazole,    
    
    
    
    
    
    
    
    košťáloviny
Hlávkový salát   
    keříkové fazole, mrkev, rajčata   
    petržel, celer
Hrášek   
    
    kedlubny, mrkev, okurky   
    fazole, pórek
Kedlubny   
    celer, pór, hlávkový salát   
    —
Keříkové    
    fazole   saturejka, červená řepa   
    cibule, hrách
Košťáloviny   
    pórek, fazole, rajčata, salát   
    cibule, česnek
Mangold   
    celer, mrkev, ředkve   
    
    červená řepa
Mrkev   
    
    cibule, pažitka, pór, salát   
    červená řepa
Okurky   
    
    hrách, fazole, kopr   
    
    rajčata, ředkvičky
Pór   
    
    celer, mrkev, rajčata   
    
    červená řepa, hrách, fazole
Rajčata   
    
    mrkev, kedlubny, keříkové fazole   fenykl, hrách
Ředkvičky, ředkve   fazole, hlávkový salát, mrkev   
    okurky
 
 

