U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Hranolky – smažit nebo péct?

Kategorie: Volný čas | Autor: iva

Hranolky jako “lepší variantu” brambor konzumujeme s chutí nejen v restauracích, ale i doma. Víte ale, jak je správně připravovat?

Zásadní rozdíl je v tom, zda je budeme smažit (na pánvi nebo ve fritéze) nebo péct v troubě. Hranolky určené pro smažení se totiž od výrobků, určených pro přípravu bez tuku v troubě, liší. V čem je rozdíl? Hranolky do trouby jsou předsmažované delší dobu a navíc procházejí cukerným roztokem, aby měly po upečení výraznější barvu. Pokud je dáme do fritézy, budou hotové rychleji, ale budou tmavší, než při použití “správných fritovacích”. Když hranolky určené na smažení upečeme, budou naopak bledé a spíš měkké než křupavé. Někteří výrobci pro snadné rozlišení obou druhů používají kromě slovního označení i odlišnou barvu obalů – např. tradiční výrobce kvalitních hranolků a dalších bramborových dobrot Farm Frites má vínový obal na hranolky a vlnky do trouby a modrý na hranolky do fritézy. Při smažení ve fritéze je ideální poměr množství hranolek a oleje 1:10. Aby byly hranolky chutné, křupavé a zbytečně nenasákly mnoho tuku, musí se smažit rychle a za dostatečně vysoké teploty (175 °C) – jinak jsou měkké a příliš mastné. Při pečení v troubě olej vůbec nepotřebujeme – dáváme je na suchý plech. Doba pečení je delší než při smažení, jednou je otočíme. Pečené hranolky jsou sušší a dietnější (jen 4 % tuku na rozdíl od smažených s až 10 % tuku). I do trouby musí přijít hranolky ještě zmrazené, jinak by nebyly křupavé.

Popisy k obrázkům

Autor fotografií: FOTO JOVAN DEZORT, FARM FRITES a Olma

Hranolky – smažit nebo péct?