Dřevo na uzení

Můžete mít správně postavenou udírnu a předem nachystané maso na uzení, ovšem nezapomínejte, že i správná volba dřeva ovlivní výsledek vaší práce.

U klobás se doporučuje nemíchat příliš mnoho surovin

Uzené maso (nebo alespoň douzené) vytažené z klasické dřevěné nebo modernější elektrické udírny je snem mnoha masožravců – mužů i žen. Ne všechno dřevo se ale na topení v udírně hodí. Má být přírodní, zbavené kůry, protože ta způsobuje černání masa, a bez pryskyřice. Jehličnany, které pryskyřici obsahují, se proto nepoužívají ani na roztopení ohně. Ideální dřevo je z listnáčů – z buku nebo ovocných stromů. Doporučuje se vzít i dub, olši, břízu, javor, akát, na ovonění potravin na konci uzení pak plody jalovce. S ořešákem se musí opatrně, maso by mohlo zhořknout. Na uzení je tedy lepší dřevo ořešáku namíchat s jiným.

Štěpka z olše barví maso do zlatožluta, a je příhodná pro uzení sýrů, ryb a drůbeže

Samozřejmě musí jít především o dřevo suché, dokonale suché, tedy vysušené sluncem a povětřím, a nesmí být nahnilé nebo plesnivé. Z ovocných stromů se radí vzít slivoň neboli švestku, hrušeň, jabloň. Ale pozor! Třešeň, meruňka či broskvoň mají také nasládlou, dřevitou chuť, avšak obsahují více pryskyřice, proto se upotřebí spíše na studené uzení. Udí se také dřevem březovým, olšovým nebo osikovým. Jak psal Ota Pavel: „Vše, co kvete bíle, je vhodné.“

Uzením masa v kouři vznikají nezaměnitelná chuť a vůně


Jaké dřevo se hodí na jaké maso

Ryby – dřevo z ovocných stromů, ořešák
Drůbež – olše, bříza
Vepřové a hovězí maso – buk, akát
Zvěřina – dub
Sýry – ovocné dřevo

Jabloňové dřevo má jemně nasládlé ovocné aroma a vyhovuje všem druhům bílého a červeného masa


Čím se dá udit?
Na hoření jsou vhodná suchá polínka bez kůry, ale je tu i štěpka, brikety, lupínky, piliny. Každé je určeno pro jiný typ udírny, liší se hrubostí. Piliny a jemná štěpka pasuje do elektrických udíren, hrubá štěpka je stanovena pro klasické udírny, lupínkami ovoníte maso v grilu, brikety dlouho hoří, hodí se pro klasiku i elektrické uzení.


 

 

Text: Martina Lžičařová

Foto: Shutterstock

Dřevo na uzení