Čajový dýchánek
Aby měl čaj tu správnou chuť a vůni a neztratil nic ze svých cenných látek, nesmíme jeho přípravu podcenit. A abychom si ho opravdu vychutnali, nezapomeneme ani na správné servírování.
Každý druh čaje vyžaduje ke spaření jinou teplotu vody a dobu louhování. Praktickými pomocníky jsou varné konvice s ukazatelem dosažené teploty vody nebo ještě lépe takové, u nichž lze požadovanou teplotu přímo nastavit. V některých varných konvicích vodu na čaj nejen ohřejeme, ale rovnou v nich čaj i uděláme – obsahují čajové sítko.
Teplota vody na čaj
Černý čaj | 90-100ºC |
Zelený čaj | 60-80ºC |
Žlutý čaj | 80ºC |
Bílý čaj | 60-80ºC |
Maté | 65-75ºC |
Rooibos | 90-95ºC |
Ovocný čaj | 100ºC |
Bylinkový čaj | 80-100ºC |
Většinou ale připravujeme čaj ve skleněných, porcelánových nebo keramických konvicích. Sítko, do kterého sypeme čaj, bývá někdy jejich součástí nebo použijeme samostatně koupené čajítko. To může být kovové, skleněné, z plastu. Existuje v mnoha tvarech a velikostech, pro bylinkové směsi je potřeba větší. Čaj lze pohodlně připravit i v konvicích zvaných french press, které máme spíše spojené s kávou. Po vylouhování stlačíme pomocí jemného sítka čajové lístky na dno konvice a servírujeme již čistý lahodný nápoj. Nejjednodušší možností je pak čaj v sáčcích.
Klasický čajový šálek je širší a nižší, o obsahu do čtvrt litru. Někteří milovníci tohoto nápoje se obejdou bez konvice a čaj si dělají rovnou do velikého hrnku, který má i více než půl litru. Ten může být jak nízký, tak vysoký, často je z robustnější keramiky. Čaj lze pít samotný, někdo si ho ale rád dochutí cukrem, medem, citronem či sirupem.
Text: Iva Tvrzová
Foto: Shutterstock a archiv firem