U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Byliny pro lékárnu i kuchyni

Kategorie: Volný čas | Autor: ita

FIALKA Violka vonná (Viola odorata)

Drobná rostlinka, kterou nacházíme zjara na okrajích lesů, u cest či plotů, přitahuje pozornost drobnými, sytě fialovými kvítky, která zblízka vydávají až omamnou vůni. Pro Řeky byla symbolem plodnosti, Římané z ní připravovali víno. Fialka obsahuje alkaloid violin, saponiny, flavonoidy, silice, violarutin, rostlinné kyseliny, cukry, vitaminy, violutosid. Využití má v lékařství, v kuchyni i kosmetice. Sbírá se: listy (na jaře), květy (těsně po rozkvětu – březen, duben), kořeny (na podzim).

LÉČIVKA

Využívá se čerstvý i sušený květ i list, případně kořen. Pomáhá při kataru a zánětu průdušek, rozpouští hleny, tiší suchý kašel (nálev nebo odvar z jakékoliv části), má protizánětlivé a močopudné účinky, urychluje vylučování škodlivin z organismu, osvědčuje se při revmatismu, posiluje imunitu. Nálev z květů uklidňuje nervy, tiší bolesti hlavy, působí při nespavosti, jako mírné projímadlo. Na zhmožděniny se přikládají placky ze sušených listů.

V KUCHYNI

Listy se přidávají do jarních polévek a salátů. Z květů se připravuje bowle, sirup, ocet, kandují se v cukru (na zdobení dortů, zmrzlin), čerstvé na zdobení salátů, sladkostí.

KOSMETIKA

Používá se do krémů a mlék, jako uklidňující tonikum. Listy vhodné k napařování obličeje, nálev z květů k výplachu očí a úst.

JINÉ

Sušené květy do potpourri.

_____________________

Fialkový ocet se skořicí: hrst květů a celou skořici zalijeme vinným octem a necháme 14 dní macerovat, pak scedíme. Použití: zálivky na salát, při bolestech hlavy potíráme spánky.

Léčivý sirup: 50 g čerstvých květů přelijeme 75 ml vařící vody, přikryjeme a necháme 24 hodin louhovat. Pak přecedíme, přidáme 75 g cukru a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí (nesmí se vařit, aby se zachovala barva). Po ochlazení nalijeme do lahviček.

Kandované květy: suché květy namáčíme buď do citronové šťávy nebo do bílku smíchaného s 1 lžící vody. Necháme okapat. Pak posypeme práškovým cukrem (nejprve uvnitř, potom zvenku). Na tácu s cukrem necháme na vzdušném a teplém místě 1 – 2 dny schnout. Skladujeme ve vzduchotěsném obalu mezi vrstvami voskovaného papíru.

Květinová bowle: do sklenice napěchujeme vrstvu cukru a vrstvu květů a necháme přes noc vyluhovat. Použijeme k přípravě bowle s minerálkou, šumivým vínem a ovocem. Ozdobíme květy.

Ledové fialky: do tvořítek na led vložíme květ fialky, doplníme vodou a zmrazíme. Použití: do limonád, aperitivů apod.

Byliny pro lékárnu i kuchyni