U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Bylinky v překvapivé podobě

Kategorie: červen | Autor: Připravila Eliška Černá

Sýrové závitky s česnekem Medvědím

Potřebujeme 100 g krájeného tvrdého sýra, 2 lučiny, 10 listů česneku medvědího, 10 květů sedmikrásek, 10 preclíčku.

Plátky sýra potřeme lučinou a přiklopíme zeleným listem. Zavineme a sepneme párátkem s napíchnutým květem sedmikrásky. Ozdobíme preclíkem.

Zdobená vejce v tvarohové Pomazánce

Je-li po ruce dostatek zeleného koření, je snadné ozdobit i vařená vejce.

Připravíme si vejce uvařená natvrdo, tvaroh, majolku, pažitku, naťovou cibulku, sýrové korbáčky, papriku, sůl, rajčata nebo ředkvičky, řeřichu, tavený sýr… a fantazii.

Vaječnou skořápku oloupeme až těsně před zdobením, aby byl bílek mírně vlhký a ozdoby na něm dobře držely. Použijeme zelená kolečka pažitky nebo cibulové nati, proužky z rajčat či ředkviček. Mašličku uvážeme z pažitkové nati nebo ze sýrového korbáčku. Pomazánku připravíme smícháním tvarohu, majolky, taveného sýra, různého koření a sekaných zelených bylinek.

Merlíkové smaženky s bramborovou kaší

Výborný pokrm si můžeme připravit z plevelné rostliny s názvem merlík všedobr, která kromě vápníku a hořčíku také obsahuje fosfor a železo. V receptu jej lze nahradit mladý- mi kopřivami nebo špenátem.

Potřebujeme 500 g merlíku, 1 cibuli, 4 lžíce sádla, kousek másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 dcl mléka, 3 stroužky česneku, strouhanku, 50 g anglické slaniny, sůl.

Listy a mladé výhonky merlíku krátce povaříme ve slané vodě, scedíme a posekáme najemno. Z másla, mouky a cibule připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, přidáme merlík a rozetřený česnek a osolíme. Krátce povaříme. Merlíkový špenát zahustíme strouhankou a vytvoříme z něj malé šišky, které zprudka osmažíme na rozehřátém sádle. Podáváme s bramborovou kaší posypanou osma- ženou cibulkou a anglickou slaninou.

Ovocno-zeleninový salát se Sýrem

Potřebujeme 1 cukrový meloun, 1 ledový salát, 3 rajčata, 200 g nivy, 1 pomeranč, několik ředkviček, zelený hrášek, mladé listy brutnáku, květ černého bezu, lžíci olivového oleje.

Meloun, rajčata a pomeranč nakrájíme na kostičky, ředkvičky na kolečka. Salát roztrháme na kousky, nivu rozdrobíme. Vše promícháme a posypeme rozdrobenou nivou. Přidáme listy brutnáku a zakapeme olivovým olejem. Nakonec ozdobíme květem černého bezu.

…sladká předzvěst léta

Jahodové knedlíky

Potřebujeme 500 g jahod, 250 g měkkého tvarohu, 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, špetku soli, moučkový cukr, máslo, zakysanou smetanu.

Jahody opatrně omyjeme a necháme oschnout. Tvaroh smícháme s vejcem a moukou a vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit. Z těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme na malé kousky. Do každého kousku zabalíme jahodu. Knedlíky vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou. Rozkrojíme, posypeme moučkovým cukrem, zalijeme smetanou a rozpuštěným máslem.

Zelená inspirace

Věneček ovázaný z razných dráhu bylinek (pažitka, piknik, kontryhel, česnek medvědi, černý bez, máta, šalvěj a zářivě červené feferonky) í krásnou dekoraci na zeď, ale i originálním podnosem pro servírování pokrmu hostu nebo třeba oslavenci. Svěží a čerstvý vydrží na talíři s vodou. Později bude vypadat hezky i sušený. Nezapomeňte ale natrhané svazky bylinek před aranžováním postavit v nádobách s vodou na několik hodin do sklepa, studené předsíně nebo do ledničky. Jen tak ve vazbě nezvadnou.

Foto Jan Krýsl

Bylinky v překvapivé podobě