Bábovka pokaždé jinak

bábovka

Foto: Shutterstock

Receptů na tento oblíbený moučník existuje nespočet. Některé jsou tak snadné, že nezklamou ani úplné začátečníky, jiné vyžadují více zkušeností a zručnosti.

rychlá smetanová bábovka

Foto: Shutterstock

Rychlá smetanová bábovka

250 ml smetany ke šlehání, 250 g hladké mouky, 150 g krupicového cukru, 4 vejce, 1 kypřicí prášek do pečiva, špetka soli, 1 lžíce másla na vymazání formy na bábovku, 2 lžíce hrubé mouky

Troubu zapneme na 180 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. V míse smícháme všechny suroviny, podle chuti můžeme těsto rozdělit a do části přidat kakao. Vlijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 40 minut, poté zkontrolujeme zapíchnutím špejle, zda už je těsto propečené. Pokud špejle zůstane suchá, můžeme bábovku vyjmout.

čokoládová bábovka

Foto: Shutterstock

Čokoládová bábovka

Těsto: 250 g hladké mouky, 5 vajec, 250 g krupicového cukru, 200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa, 50 g holandského kakaa, 1 lžíce granulí instantní kávy, 70 ml horké vody, 1 lžička sody, 1 lžička soli, máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

Poleva: 150 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce moučkového cukru, 100 g nasekané čokolády na vaření

Troubu předehřejeme na 180 °C. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. V míse promícháme kakao, instantní kávu a strouhanou čokoládu, zalijeme vroucí vodou, zakryjeme utěrkou či poklicí a necháme 5 minut odpočívat. V misce zatím promícháme mouku se sodou a solí. Do směsi čokolády, kávy a kakaa po zchladnutí vmícháme smetanu. Ručním šlehačem nebo v robotu utřeme máslo s cukrem, postupně přidáváme vejce a po menších dílech střídavě zašleháme čokoládovou směs a mouku, až vznikne hladké těsto. To pak vlijeme do formy a pečeme asi 45 minut.
Po vyklopení bábovky si připravíme polevu. Smetanu v kastrůlku rozehřejeme s moučkovým cukrem, přidáme nalámanou čokoládu a odstavíme z ohně. Vymícháme dohladka a nalijeme ji na bábovku.

Mrkvová bábovka s polevou

Foto: Shutterstock

Mrkvová bábovka s polevou

Těsto: 150 g hladké mouky, 150 g krupicového cukru, 150 ml oleje, 180 g jemně nastrouhané mrkve, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 2 vejce, půl lžičky prášku do pečiva, kůra z poloviny citrónu, půl lžičky jedlé sody, 1 lžička mleté skořice, špetka soli, máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Poleva: 150 g moučkového cukru, 20 g másla, 4 lžíce vody, 1 lžíce rumu, 3 lžíce pomerančové šťávy

Troubu předehřejeme na 180 °C. Do misky prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl. V jiné nádobě prošleháme vejce, postupně do nich přiléváme olej, přidáme sypké suroviny, mrkev, ořechy a nastrouhanou citronovou kůru. Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy, vložíme do trouby a pečeme 35–40 minut. Před vyjmutím z trouby zkontrolujeme, zda se těsto nepřichytává na špejli. Polevu připravíme tak, že všechny suroviny smícháme v malém kastrůlku, zahřejeme k bodu varu a ihned sejmeme z plotny. Mícháme do zhoustnutí a ihned jí přelijeme ještě teplou bábovku.

Tvarohová bábovka s borůvkami

Foto: Shutterstock

Tvarohová bábovka s borůvkami

2 hrnky hrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 hrnek mléka, 3 vejce, vanička měkkého tvarohu, 1 kypřicí prášek do pečiva, ¾ hrnku oleje, 100 g borůvek (mohou být i zmražené), špetka soli, 1 lžička strouhané citrónové kůry

Troubu předehřejeme na 170 °C a připravíme si formu na bábovku. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny a postupně k nim přidáváme tvaroh, mléko, olej, prosátou mouku a prášek do pečiva. Opatrně vmícháme citrónovou kůru a po částech přidáme kuličky borůvek. Ihned vlijeme do formy a dáme péct na 45 minut. Po uplynutí doby špejlí zkontrolujeme, zda je těsto propečené, a pokud ano, bábovku vyjmeme z trouby. Před vyklopením z formy ji necháme asi 20 minut zchladnout, aby se těsto nesrazilo.

rychlá ořechová bábovka

Foto: Shutterstock

Rychlá ořechová bábovka

200 g mletých ořechů, 150 g cukru, 200 g hladké mouky, 100 ml mléka, 100 ml oleje, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme. Přidáme ostatní suché suroviny a promícháme. Pak zapracujeme vejce, mléko a olej a vymícháme hladké těsto. To vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a vložíme do předehřáté trouby na 35–40 minut.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Bábovka pokaždé jinak