U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

AŤ NÁM CHUTNÁ!

Kategorie: Vaříme | Autor: JH

Z latinského základu “aperire”, což znamená otvírat, vžil se aperitiv takřka jako celosvětový název, který se ve výslovnosti jednotlivých jazyků liší snad jen koncovkami. Římané aperitiv popíjeli pro povzbuzení chuti, mniši kromě toho byli přesvědčeni, že jim prodlužuje život. Přitom však pro Římana byl aperitiv už jen to, že smíchal víno s vodou a medem. Bylinky a koření se začaly přidávat až ve středověku a právě mniši to báječně uměli. Nejprve se byliny dávaly jen kvůli zajímavé chuti, později z terapeutických důvodů a teprve potom lidé přišli i na to, sklenka takového moku vyprovokuje k činnosti chuťové buňky, takže nám žaludek stravu lépe přijímá. Každý správný aperitiv obsahuje určité množství výtažků nejen z bylinek, ale iz kořínků, bobulí či semen rostlin. O úspěchu nápoje samozřejmě rozhoduje správný poměr těchto ingrediencí a také výběr vín, ve kterých se macerují. Často se míchá několik druhů vín dohromady a přidává se směs dvaceti i více bylin v přesně určeném poměru. Macerace probíhá různě dlouhou dobu, víno pak stárne ve speciálních sudech a mnohdy iv pouze určité poloze. Zkrátka je to věda. U nejznámějších druhů aperitivů zná jejich výrobu pouze majitel nebo ředitel podniku. Jednotlivé druhy aperitivů většinou vznikaly velmi dlouho, protože u jejich zrodu stál nejprve terapeutický účinek. Takový osud měl i snad nejznámější aperitiv St. Raphael, který vymyslel lékárník Joseph Dubonnet. Jméno mu dal na počet svatého Rafaela, který prý panu lékárníkovi pomohl prozřít a objevit ten správný recept. Naše Becherovka na tom nebyla o mnoho jinak. Na počátku 19. století žil v Karlových Varech lékárník Josef Becher, který se seznámil s jistým doktorem Frobrigem z Anglie. Oba měli společného koníčka – strašně rádi míchali bylinky a aromatické oleje do alkoholu, takže spolu dělali všelijaké pokusy. Avšak teprve za dva roky po odjezdu anglického doktora se Josefu Becherovi podařilo vyrobit likér, který poprvé spatřil světlo světa v roce 1807. Nejprve ho prodával v lékárně jako žaludeční kapky a až o hodně let později, v roce 1867, zahájil syn pana lékárníka Johann výrobu likéru ve velkém.

AŤ NÁM CHUTNÁ!