U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

BEZPEČNÁ CHATA A CHALUPA IV.

Kategorie: Stavba | Autor: PETR PETŘÍČEK

Největší jistotu, že se do chalupy v době vaší nepřítomnosti nikdo nevítaný nedostane, získáte pořízením speciální elektroniky pro zabezpečení objektů. Elektronické zabezpečení přivolá pomoc nebo upozorní okolí na pokus o vloupání. Lze jej například připojit k akustické siréně. Pokud máte chalupu umístěnou na samotě, je mnohem vhodnější připojení na pult centrální ostrahy. Tím si zajistíte hlídání po celých 24 hodin a případné narušení chalupy zlodějem bude ihned zkontrolováno bezpečnostní službou.

Jaké zabezpečení vybrat

* Minialarmy jsou jednoduchá a levná zařízení pro hlídání vyznačující se nenáročnou montáží. Jejich kvalita sice není vždy nejlepší, ale jsou vhodnými doplňky pro hlídání kůlen, sklepů či zahradních domků.

* Alarmy jsou jednoduché avšak komplexnější systémy pro hlídání objektů. Mají podobné vlastnosti jako minialarmy, ale jejich zneškodnění již není tak jednoduché. Jsou vhodné hlavně pro nenáročné hlídání chat a zahradních domků.

* Bezdrátové zabezpečovací systémy patří mezi profesionální zabezpečovací techniku. Kvalita provedení i spolehlivost jsou na dobré úrovni. Nemohou se však kvalitou srovnávat s drátovými zabezpečovacími systémy. Jsou vhodné pro objekty, kde se velmi těžko instalují kabelové rozvody.

* Drátové zabezpečovací systémy jsou komplexní profesionální zabezpečovací technikou s vysokým standardem. Tyto zabezpečovací systémy uznává většina pojišťoven a poskytuje na ně slevu. Nevýhodou je velká obtížnost instalace. Vyžadují profesionální nástroje a znalosti k instalaci. Odborníky jsou doporučované a jsou vhodné pro hlídání jakýchkoliv prostor.

* Přednastavené zabezpečovací sety jsou identické s profesionálními drátovými zabezpečovacími systémy včetně jejich výhod. Navíc řeší problém s obtížnou instalací. Jsou připraveny tak, aby jejich montáž nevyžadovala speciální nástroje a znalosti. Lze je podle srozumitelného instalačního manuálu namontovat stejně jednoduše jako vaši hifi soustavu. *

***

KDYŽ SE ŘEKNE

ELEKTRONICKÝ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉM

Jedná se o soustavu elektronických prvků (detektorů), reagujících na různé podněty vyvolané narušitelem. Prvky zabezpečovacího systému jsou zapojeny do centrální ústředny. Zde dochází k vyhodnocení podnětu detekovaných jednotlivými detektory. Pokud centrální jednotka zabezpečovacího systému vyhodnotí podnět z detektoru jako narušení, je tato událost indikována různými způsoby. Zabezpečovací systém může spustit akustický poplach, může předat zprávu na jiný telefon (hlasovou nebo sms) nebo může informovat obsluhu pultu centrální ostrahy (PCO). K zabezpečovacímu systému lze připojit následující detektory: detektor pohybu, tříštění skla, otevření dveří nebo okna, detektor požáru nebo plynu a přerušení paprsku (infrazávora). EZS pořídíte dnes již pod 10 000 Kč. Připojení na pult centrální ostrahy za 300 Kč.

Popisy k obrázkům

Autor fotografií: FOTO: JABLOTRON

BEZPEČNÁ CHATA A CHALUPA IV.