U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

DEKORACE ZE ŠNEČÍCH ULIT

Kategorie: Inspirace | Autor: VERONIKA PILAŘOVÁ

Vyrazili jste na houby a nerostou? Na suchých stráních nebo i pod keři u cest zato můžete najít spoustu prázdných šnečích ulit. Zvláště ty proužkované jsou velmi pěkné a dají se z nich vytvořit hezké dekorace.

Z nasbíraných ulit vybereme jen nepoškozené a namočíme je na hodinu na dvě do teplé vody. Odstraníme nečistoty zevnitř -někdy jsou ulity plné hlíny, pak pomůže proud vody nebo zahnutý drátek. Opatrně je očistíme kartáčkem na povrchu a necháme důkladně uschnout. A ulity máme připraveny pro další práci.

   Ze šnečích ulit se dá vytvořit netradiční obrázek, dekorace do květináče (přidáme je do suché vazby nebo jimi polepíme papírový kužel), ale i ozdobná „šňůra“ na textilní závěs. Nebo těžítko na psací stůl či zahradní ubrus, dáme-li do ulity kousek železa a zalijeme tvrdnoucí hmotou či sádrou. Podle návodu si můžete vyrobit obrázek z ulit a k němu netradiční rámeček. 1) Na rámeček naneseme kouskem kartonu akrylátový tmel. Ve slabší vrstvě bude i na bocích rámečku. Pěkně uhladíme, pokud se to nedaří, pomůžeme si kuchyňskou houbičkou.

2)Ihned po nanesení tvoříme prstem či násadou štětce po obvodu rámečku větší i menší spirálky. Nepovede-li se motiv, hned jej uhladíme vlhkou houbičkou a začneme znovu. V rozích přikládáme do uhlazeného povrchu štětec, kterým povrch zvrásníme. Necháme dobře zaschnout. Kdo je nedočkavý, může schnutí uspíšit fénem.

3) Malou houbičku přehneme a uchytíme do kolíčku. S její pomocí naneseme barvu na ulity a na rámeček. Na ulity volímeme různé odstíny. Při použití méně barvy bude vidět struktura. Podobně naneseme malé množství jedné barvy i na rámeček. Zvýrazníme především reliéfní povrch.

4) Jutu nalepíme na karton, jehož rozměry odpovídají otvoru v rámečku. Vložíme do rámečku a na zadní straně zafixujeme ocelovými špendlíky nebo malými hřebíčky proti vypadnutí.

   Ulity si nejprve zkusíme do rámečku narovnat – nemusí být umístěny symetricky, ale různě je natáčíme, střídáme barvy, použijeme i barevně neupravené. Pak je tavnou pistolí nebo lepidlem přilepíme na jutu.

BUDEME POTŘEBOVAT

1 Rámeček (např. 25 x 25 cm, široký 5 cm)

2 Akrylátový tmel (400 g/40 Kč)

3 Craftcolor – akrylová barva (40 ml/90 Kč) v různých odstínech – např. zlatá, bronzová, cihlová

4 Karton

5 Hrubá tkanina, např. juta

6 Ulity

7 Kolíček na prádlo

8 Houbička na nádobí

9 Tavná pistole nebo lepidlo

O autorovi| TEXT, FOTO A REALIZACE: VERONIKA PILAŘOVÁ

Popisy k obrázkům

Autor fotografií: FOTO A REALIZACE: VERONIKA PILAŘOVÁ

DEKORACE ZE ŠNEČÍCH ULIT