U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Pod šikmým stropem

Kategorie: Inspirace | Autor: Iva Tvrzová

Na chatě a chalupě se občas setkáváme s problémem, jak zařídit místnosti v podkroví se šikmým stropem. Někdy se musíme vypořádat se stropem, spadajícím téměř až k podlaze.

Jak se dá takový nízký, zdánlivě nevyužitelný prostor zabydlet?

Buď jej ponecháme volný nebo sem umístíme jen nějakou dekoraci, např. košík se suchými květinami. Pokud potřebujeme využít každý centimetr plochy, můžeme šikmý prostor do výšky asi jednoho metru nad podlahou využít k ukládání věcí. Zpředu jej uzavřeme dvířky, uvnitř vybavíme policemi.

   Pod nízký strop můžeme umístit i lůžko nebo koupací vanu – tady vysoký prostor nad hlavou nepotřebujeme. Nebo sem situujeme hlubší pracovní stůl či kuchyňskou linku (bez horních skříněk).

   Problematické je i umístění běžného nábytku na zkosených štítových zdech nebo příčkách. Nejsnadnější je pověsit na ně police, které v každém místě snadno přizpůsobíme šířce stěny. Nebo tu stupňovitě vyskládáme malé nábytkové moduly. Tímto způsobem se dá dobře zařídit knihovna, pracovna, dětský pokoj i kuchyně. Můžeme tu také nechat na míru vybudovat vestavěné skříně – pro výrobce nejsou zkosené stěny problémem.

Popisy k obrázkům

Horní kuchyňské skříňky a police vybereme danému prostoru na míru

Nápaditě řešený úložný prostor pod nízkým stropem

V nohách postele stačí malá výška

Pro zkosenou štítovou stěnu jsou ideální police

Čtvercový policový modul kopíruje sešikmení stěny. Sezení u stolu je v místech, kde už je dostatečná výška i pro stojícího člověka

I skříně se přizpůsobí zkosené zdi

Autor fotografií: FOTO ARCHIV

Pod šikmým stropem