Samou láskou bych tě snědl!

Každý zamilovaný chce na Valentýna překvapit svou drahou polovičku. Ukažte své lásce, že vám na ní opravdu záleží a upečte pro ni romantická srdíčka ovoněná medem nebo speciální valentýnské minidortíčky. Špetku pikantnosti můžete vašemu vztahu dodat slanými preclíky s chilli. Recepty na sladké i slané pokušení vám přináší bohyně kuchyně Elly, ambasadorka značky Hera. Elly je nejen moderní a skvělá kuchařka, ale i obyčejná žena, která ví, jak nejlépe potěšit chuťové buňky.

 

Valentýnské minidortíčky

 

Valentýnské minidortíčky

 

Těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 150 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 250 ml podmáslí
  • červená gelová barva
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • cukr podle chuti
  • vanilkový prášek

 

Na ozdobu: maličká cukrová srdíčka, barevné sypání, oplatek, sušenka …cokoliv máte rádi

 

Nejdříve vyšlehejte cukr a máslo. Šlehejte asi tři minuty, přidejte vejce a rostlinný tuk Hera a pokračujte ve šlehání, dokud není směs krémová.

Troubu předehřejte na 170 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Rošt v troubě dejte doprostřed.

Do vyšlehaného cukru, másla, vajec a rostlinného tuku Hera přidejte mouku, do které jste vmíchali špetku soli a

prášek do pečiva. V podmáslí rozšlehejte potravinářské barvivo (podle druhu barvy, stačí asi tak 1 lžička) a tuto barevnou směs přidejte do mísy s těstem. Vše důkladně promíchejte. Pokud za vás míchá robot, míchejte na nižší otáčky.

Těsto vylijte na připravený plech a pečte ve vyhřáté troubě asi 20–30 minut.

Zatímco se peče korpus, připravte si krém. Do šlehače dejte mascarpone, smetanu ke šlehání, cukr a vanilkový prášek nebo extrakt. Vše vyšlehejte do hladkého krému.

Z upečeného a úplně vychladlého základu vykrajujte kulatou nerezovou formou na foodstyling kolečka. Na těsto navršte trochu krému, potom ještě jedno kolečko z těsta a opět krém. Nahoře ozdobte podle vaší vlastní fantazie. Můžete si pomoci průhlednou páskou na dezerty, aby zákusek držel pohromadě.

 

Dezert do skleničky

 

Dezert do skleničky

Z odkrojených částí můžete vytvořit další dezerty do skleniček. Nadrobte vrstvu na dno skleničky, potom vložte krém, opět nadrobenou vrstvu a opět krém.

 

Medová srdíčka s ořechy

 

Medová srdíčka s vlašskými ořechy

 

  • 450 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička koření na sušenky (směs skořice, badyán, hřebíček a jiné voňavé koření)
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g medu
  • 50 g třtinového cukru
  • 100 g Hera máslová příchuť
  • 3 vejce

 

Smíchejte sypké suroviny – mouku, prášek do pečiva, cukr a koření. Vlašské ořechy rozmixujte najemno a přidejte je k sypkým surovinám. Vlašské ořechy můžete nahradit i jinými ořechy. Velice chutné budou třeba lískové ořechy nebo mandle, nejlépe opražené v troubě, což jim dodá výbornou chuť.

Změklý rostlinný tuk Hera, med a vejce přidejte k sypkým surovinám a vypracujte nelepivé těsto.

Vykrajujte srdíčka. Krásnou dekoraci a dárek připravíte, pokud vykrojíte do srdíčka střed a na upečené, vychladlé srdíčko přivážete mašličku. Nebo více srdíček navažte na jednu stuhu a darujte svému milému srdíčkový řetěz.

Pečte na 180 °C, asi 8–10 minut. Délka pečení závisí na velikosti a tloušťce srdíček.

 

Preclíky s chilli

 

Valentýnské preclíky s chilli

 

  • 350 g polohrubé mouky
  • 100 g změklého rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 250 g uvařených brambor
  • sůl podle chuti
  • vejce na potření
  • chilli koření na posypání i do těsta

 

Brambory ve slupce nebo oloupané uvařte doměkka. Potřebné množství brambor rozmačkejte nebo rozmixujte. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte vláčné, nelepivé těsto.

Chilli koření (ideální je mlýnek s chilli vločkami) můžete přidat i do těsta. Záleží na tom, jak moc máte rádi ostrou chuť.

Z těsta vyválejte válečky, ze kterých vytvarujte srdíčka a pevně je spojte ve špičce. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete vejcem. Nakonec posypte chilli.

Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C, 20 minut.

 

 

 

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: UNILEVER

Samou láskou bych tě snědl!