U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Energeticky úsporná „roubenka“

Kategorie: Stavba | Autor: Karel Merhaut

V roce 2003 byla s poměrně neobvyklým zadáním a s více než zajímavým výsledkem kompletně přestavěna roubenka v Bedřichově v Jizerských horách. Šlo o to skloubit ráz staré chalupy s nejnovějšími poznatky nízkoenergetického stavění.

Horskou chalupu z půlky 19. století noví majitelé koupili v únoru 2003. Původně dům chtěli jen opravit, nad obnaženou konstrukcí jim ale bylo jasné, že objekt musí demolovat a nahradit novostavbou.

Komfort pro rodinu i hosty

Projekt měl maximálně zachovat ráz původní roubenky. Dům tvaru „T“ je členěn na tři sekce – třetina je určena k bydlení rodiny, v dalších dvou jsou dva apartmány pro hosty. I proto byla část k bydlení orientována na jihovýchod až jihozápad, z apartmánů je naopak vidět na přiléhající sjezdovku. Pod střechou o sklonu 50 ° vzniklo obytné podkroví. Díky přesazení stropních trámů je stejně velké jako přízemí.

   Fasáda domu byla rozdělena na dvě části – ta s bytem majitelů je zvnějšku zpracována ve stylu původního roubení, zbytek domu byl obložen dřevěnými prkny na svislo, tzv. peřením. Majitelům se podařilo dosáhnout dojmu původní stavby. Zvýrazňují jej i lomenice zdobené řezbou, s dvojitým přesazením. Aby zdobení opravdu odpovídalo duchu místní tradice, prostudovali je na více než padesáti domech v okolí. Stejně citlivě přistupovali i ke tvaru, velikosti i zdobení oken.

   Vzhledem ke zdejším tuhým zimám, které provázejí silné větry a sněhové závěje vysoké i přes dva metry, se do bytu vstupuje přes dvojitou zábranu – zádveří a předsíň. Obytným centrem chalupy je samozřejmě světnice (6,2 x 6,2 m) s kuchyňským koutem. Z ní lze jít přes pracovnu balkonovými dveřmi na venkovní dřevěnou terasu, ideální pro letní pobyt. Dřevěné schodiště spojuje světnici s podkrovím, které se člení na intimní zónu (koupelna a ložnice je propojená šatnou) a na velký dětský pokoj s vlastní koupelnou. Podkroví je otevřeno až do hřebene, s optickým rozdělením hambalky. V prostoru nad dětskou koupelnou je po žebříku přístupné ležení, ideální pro dětské hry.

Uspořádání na pozemku ctí soukromí majitelů i hostů – dům má tři zcela samostatné vchody z různých stran, na odvrácené strany jsou umístěna i venkovní letní sezení.

Řádný „kabát“ budovy

Dům je skeletovou dřevostavbou. Na základové desce byla vztyčena nosná konstrukce z hranolů 120 x 120 mm. Osmimetrové stropní trámy jsou výrazně přesazeny, aby šlo zvětšit podkroví a přesah střechy chránil i vstupní schodiště.

   Uvnitř nosné konstrukce je minerální rohož o tloušťce 120 mm a k ní je zvnitřku ještě přisazena další vrstva tloušťky 110 + 50 mm. Následuje parotěsná zábrana, instalační dutina (pro rozvody elektro) a sádrokartonová vnitřní stěna. Vně izolace je difúzní fólie, odvětrávaná vzduchová dutina a „falešné roubení“ z fošen.

   Okna jsou tradiční špaletová, vyrobená na míru. Rozšiřují se o 15 ° směrem do interiéru, což lépe osvětluje vnitřní prostor, aniž by utrpěl tradiční vzhled domu. Vnější křídlo je zaskleno jednoduše, vnitřní dvojsklem. Zatěsnění oken byla věnována zvláštní péče. A vyplatila se – při venkovní teplotě -10 °C a vnitřní 20 °C byla vnitřní strana oken teplá 18 až 18,5 °C.

   V zájmu maximální těsnosti objektu byl důraz kladen i na pečlivé provedení parotěsné zábrany. Největším problémem bylo utěsnění prostupů stropních trámů, hambalků a napojení parotěsné zábrany na okenní špalety.

Důraz na vytápění s větráním

Dům je na dvě odlišné části rozdělen i z hlediska vytápění – v bytě je teplovzdušné se zpětným získáváním tepla, apartmány vzhledem k pouze občasnému využití vytápí obvyklá teplovodní tělesa.

   Volba teplovzdušného systému pro byt se ukázala jako velmi šťastná. V interiérech nejsou žádné viditelné radiátory, pouze malá vyústění v podlaze. Vzduchotechnický systém pomáhá rozvádět teplo od kachlových kamen do všech zbývajících místností bytu – v něm je trvale udržován „čerstvý“ vzduch. Účinná rekuperace výrazně snižuje náklady na topení, systém zároveň dokonale řeší i odvětrání koupelen a WC.

   Zdrojem tepla jsou kotel na dřevo o výkonu 25 kW a dvě integrované akumulační nádrže s vestavěnými elektrickými patronami o celkovém příkonu 18 kW. První nádrž na 950 litrů je určena pro byt a menší apartmán, druhá s objemem 625 l je pro větší apartmán. Zásobníky jsou zdrojem teplé vody pro ohřev vzduchu v teplovzdušné větrací jednotce DUPLEX RD a současně slouží jako zdroj teplé vody pro radiátory.

   Volba dvou nádrží zmíněného objemu měla své důvody: s větší akumulací lze lépe využít výkonu dřevokotle a teplá voda v pěti koupelnách může být především v zimní sezoně využívána současně.

   V zásobnících se totiž navíc průtokově ohřívá teplá užitková voda – děje se tak ve spirálovitě stočené měděné trubce s velkým povrchem. Množství teplé vody tak není omezeno, respektive je omezeno tepelnou kapacitou obou nádrží. Toto řešení se velmi osvědčilo – v letním období se udržuje teplota v nádržích asi na 45 °C, v zimním při extrémních venkovních teplotách pod -20 °C a plném obsazení (zhruba 25 osob) se teplota zvyšuje na 70 °C, aniž by někdy došlo k nedostatku teplé vody.

   Rozvod tepla v obytné části řeší právě dvouzónová větrací teplovzdušná vytápěcí jednotka DUPLEX RD. Vzduch přivádí do světnice, pracovny a pokoje v množství podle vypočtené tepelné ztráty jednotlivých místností. Odpadní vzduch se odsává z koupelen, záchodů a kuchyně. Tento vzduch odevzdává teplo v rekuperačním výměníku a je vyveden mimo objekt. Čerstvý vzduch nasávaný na fasádě je předehříván v rekuperačním výměníku s účinností přibližně 70 % a po smíchání se vzduchem uvnitř je dohříván na požadovanou teplotu a veden do místností plochými podlahovými kanály a vyústkami. Cirkulační vzduch se odvádí jednak v nejvyšším místě pod střechou, jednak odsávací mřížkou umístěnou i v blízkosti kachlových kamen ve světnici. Při topení v kamnech je rozváděno teplo cirkulačním vzduchem do všech ostatních místností bytu.

Zimy daly za pravdu

A sečteno, podtrženo? Nevšední „roubenka“ je kompromisem mezi snahou docílit co nejmenší energetické spotřeby a zároveň udržet podobu horské chalupy. V mnoha ohledech se záměr podařil -například u oken a konstrukce stěn s falešným roubením. Problematické z hlediska tepelných mostů však nutně zůstaly průchody stropních trámů stěnou.

   Přestavený dům má za sebou již dvě zimy. Majitelé dlouhodobě monitorují vlastnosti teplovzdušného systému, včetně koncentrace CO2 a VOC. Měření spotřeby elektřiny potvrdilo očekávání – při plném provozu za venkovní teploty -15 °C, kdy v domě bylo 25 osob, byla její celková denní spotřeba včetně vytápění a přípravy TUV nižší než 80 kWh.

   Roční spotřeba tepla na vytápění pak vychází na výborných 28,5 kWh na 1 m2 vytápěné plochy za rok, což jednoznačně a pro mnohé překvapivě řadí „roubenku“ mezi nízkoenergetické domy.

***

Základní údaje

Projekt: P. Morávek, Z. Hlavatý, D. Morávek

Realizace: Marie Bořilová – Staveo, Jablonec nad Nisou, BAK a.s. Jablonec nad Nisou Obestavěný objem vytápěné části: 950 m3

Tepelná ztráta objektu podle ČSN 060210 při venkovní teplotě -18 °C: 6,5 kW

Tabulka

Skladba obvodovůch konstrukcí

součinitel

umístění složení prostupu tepla U

(W/(m2K))

sádrokartonová deska 12,5 mm

instalační dutina 30 mm

obvodová stěna parotěsná zábrana

s roubením tepelná izolace 280 mm 0,130

difúzní fólie

odvětrávací dutina 40 mm

fošny – falešné roubení 45 mm

sádrokarton 12,5 mm

parotěsná zábrana

tepelná izolace 280 mm

střecha difúzní fólie 0,138

odvětrávací dutina 40 mm

OSB desky na pero-drážku 22 mm

střešní krytina – bonnský šindel

podlaha dřevo masiv

(lepená celoplošně) 22 mm

desky OSB pero/drážka 2 x 12 mm

podlaha přízemí parotěsná zábrana 0,22

desky EPS 50+40+50 mm

vyrovnání perlit 0 až 30 mm

hydroizolace

podkladní beton vyztužený 80 mm

O autorovi| Dle podkladů D. Morávka zpracoval Karel Merhaut, LEA

Popisy k obrázkům

Dřevěná nosná konstrukce

I horská chalupa může mít parametry nízkoenergetického domu

Skladby rozhodujících obvodových konstrukcí

Detail roubení z fošen před provedením výmazů

Světnice s kachlovými kamny

Strojovna s jednotkou DUPLEX RD, vlevo za ní je nádrž IZT 950

Minulé dvě zimy chalupu důkladně prověřily: levného tepla i teplé vody bylo dost

Přívodní vyústění teplovzdušného vytápění

Energeticky úsporná „roubenka“