U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Není komín jako komín

Kategorie: Stavba | Autor: Eva Sovová

Komín již dávno není pouhým vertikálním otvorem, kterým odchází kouř z roztopených kamen,

ale důmyslným konstrukčním celkem. S rozhodnutím postavit si novou chatu, chalupu nebo zrekonstruovat zchátralé rekreační stavení dnes můžeme zvolit také moderní komín, který ocení i naši pravnuci.

Technologický vývoj, který začal na konci čtyřicátých let minulého století, přináší nyní zcela nové možnosti stavby a rekonstrukce komínů. Jde o univerzální systémy, jejichž předností je rychlá výstavba, vysoká požární bezpečnost, dlouhá životnost a navíc univerzálnost, která umožňuje bez dalších nákladů kdykoliv přejít na jiný druh vytápění. Na moderní komín se tedy dají napojit klasická i krbová kamna, plynový kotel nebo třeba olejový spotřebič.

Komín se dvěma průduchy

Za ideální univerzální komínové systémy jsou nyní považovány ty, které mají alespoň dva průduchy. Jde vlastně o vícevrstvé konstrukce, u nichž je každý průduch vytvořen ohnivzdornou šamotovou vložkou s maximálně hladkým vnitřním povrchem, aby na něm neulpívaly saze ani jiné nečistoty. Vložka je obalena druhou vrstvou – tepelnou izolací z minerální vlny, která zaručuje nejlepší tahové poměry během všech možných teplotních režimů v komíně. Konstrukci pak uzavírá přesná porobetonová tvárnice zajišťující stabilitu celého komínového tělesa. Jde tedy o elegantní čistou technologii, která se obejde bez malty a mistra zedníka. Postavit takový moderní komínový systém trvá zkušeným odborníkům zhruba 8 hodin. Investice do univerzálního komína přitom nepřesahují 2 % z celkových nákladů na stavbu nové chaty či chalupy.

Plášť z ušlechtilé oceli

Novým směrem v konstrukci, který ocení například majitelé roubených staveb, je komín s pláštěm z ušlechtilé nerezové oceli. Důležitou vlastností systému je jeho malá hmotnost, umožňující založení komína i bez základu. Jednotlivé segmenty se v tomto případě spojují pomocí upínacích pásků a samotná montáž je tak rovněž otázkou několika hodin. Keramická vložka s minerální izolací a ocelovým pláštěm je přitom schopná odolat i teplotě 1000 °C, k níž dochází při vznícení sazí, a je dokonalou protipožární pojistkou.

Další předností je, že nerezový komín je velmi estetický a maximálně odolný vůči povětrnostním podmínkám. Lze jej proto použít jak v exteriérech tak v interiérech, aniž je nutné dodatečné opláštění. V místnosti chalupy může zároveň posloužit jako zajímavý architektonický prvek.

Vizitka i nad střechou

K nejvíce namáhané části komínového tělesa patří jeho nadstřešní část. Tradiční obezdívka pomocí šamotových cihel a speciální mrazuvzdorné malty je velmi pracná a zdlouhavá, vyžaduje zkušeného zedníka a nemá přitom dlouhou životnost. Slunce, mráz, déšť a vítr dokážou časem narušit i tu nejdokonalejší obezdívku. Vývoj nových technologií přinesl i v tomto směru zcela nové možnosti, které šetří čas i peníze.

Dnes je možné například “obléknout” nový komín do pláště z lehkého nehořlavého vláknitého betonu. Taková hlava dobře vyhlíží a je pak velmi odolná vůči povětrnostním podmínkám. Použití pláště zároveň nerozšiřuje průchod komínového tělesa střechou. Je zde rovněž dokonale zvládnut odvod vody z povrchu pláště přes oplechování komína. Plášť je totiž na komín upevněn tak, že se střechy nedotýká a přitom vytváří dostatečně široký “deštník”, který zatékání zabrání.

Důmyslná stavebnice

Další variantu řešení hlavy komína umožňuje novinka, která vychází z principu komínového systému. Jde o důmyslnou stavebnici, kterou tvoří betonové segmenty s povrchovou úpravou imitace cihlové struktury. Postavit takový komín nad střechou je pak doslova hračkou. Jednotlivé díly se osadí na komínové tvárnice do potřebné výšky, segmenty se spojí speciálním tmelem a zakončí betonovou deskou.

Problémy nízkých objektů, kde je třeba zajistit, aby komín nad střechou měl dobrý tah, mohou vyřešit ocelové komínové nástavce, které účinnou výškou výrazně převyšují střechu chaty či chalupy. Aby však ocelový nástavec správně fungoval, musí být třívrstvý s vloženou tepelnou izolací mezi vnitřním a vnějším pláštěm.

Oprava a rekonstrukce

Pohled nad střechy některých chat a chalup mnohdy naznačuje, že ne vždy byla při výstavbě komína a jeho hlavy zvolena správná technologie nebo použit kvalitní materiál. V takovém případě je vhodné nechat prohlédnout celý komínový průduch “od hlavy k patě”. Opravdu pečlivou prohlídku umožní speciální kamera, která zaznamená stav komína do nejmenších podrobností. Na základě prohlídky může být potom navržen optimální způsob opravy nebo rekonstrukce. V některých případech je možné ubouranou část nahradit přímo novým komínovým systémem. Sjednocujícím prvkem mezi starou a novou částí se stane komínová keramická vložka, která se spustí do stávajícího průduchu a dále pak pokračuje jako běžná součást nového komína. Výstavba nového komínového tělesa je potom rychlá a velmi čistá. Pokud se zvolí klasická oprava a vyzdění poničených částí starého komína, je dobré vědět, že i v tomto směru zaznamenala technologie nové trendy. Na opravu spár a děr v komíně nebo na jeho nové vyzdění jsou na trhu vhodné malty a na obezdívku kvalitní mrazuvzdorné cihly.

Obrázek

1 Hlava komína z betonových segmentů má dlouhou životnost

2 Komínový systém Schiedel KERASTAR s pláštěm z nerezové oceli je lehký, estetický a ochrání chatu při vznícení sazí

3 Nový komín je možné “obléknout” do pláště z lehkého nehořlavého vláknitého betonu

4 Komínové systémy jsou důmyslným konstrukčním celkem pro odvod spalin

Popisy k obrázkům

Autor fotografií: FOTO ARCHIV FIRMY SCHIEDEL

Není komín jako komín